You are here

Κεφάλαια €1,1 δισ. μπήκαν στα αμοιβαία με ετήσιο μέρισμα

14/03/2023 12:13

Στο κυνήγι υψηλότερων αποδόσεων έχουν μπει οι καταθέτες, οι οποίοι μετακινούν μέρος των αποταμιεύσεων τους από το ταμιευτήριο σε προθεσμιακές αλλά και Αμοιβαία Κεφάλαια.

Τραπεζικές πηγές υποστηρίζουν ότι το πρώτο δίμηνο του 2023 μετακινήθηκαν από τις καταθέσεις στα Αμοιβαία Κεφάλαια 5ετούς διάρκειας τα οποία υπόσχονται ετήσιο μέρισμα συνολικά 1,1 δισ. ευρώ, με τις καθαρές εισροές να υπολογίζονται στα 900 εκατ. ευρώ.

Το μέρισμα

Σύμφωνα με τραπεζικές πηγές την μεγαλύτερη ζήτηση έχουν τα νέα επενδυτικά προϊόντα που βασίζονται στα Αμοιβαία Κεφάλαια που τοποθετούνται σε ομόλογα, προσφέρουν ετήσιο μέρισμα και έχουν συγκεκριμένη διάρκεια ζωής, συνήθως πέντε έτη.

«Πέραν της απόδοσης αυτής καθαυτής, ο καταθέτης έλκεται από το μέρισμα που προσφέρουν τα εν λόγω προϊόντα. Πρόκειται για υψηλά μερίσματα μακροπρόθεσμης διάρκειας», αναφέρουν και προσθέτουν: «Όσο μεγαλύτερη είναι η χρονική διάρκεια των συγκεκριμένων επενδυτικών προϊόντων τόσο περισσότερα αποταμιευτικά κεφάλαια προσελκύει».

Επί της ουσίας, όπως εξηγούν στο Euro2day.gr οι ίδιες πηγές, οι καταθέτες γνωρίζουν πως τα υψηλά επιτόκια θα αποκλιμακωθούν εντός της επόμενης διετίας και μέσω της μετακίνησης των χρημάτων τους στα νέου τύπου Αμοιβαία Κεφάλαια κλειδώνουν μερισματικές αποδόσεις για μεγαλύτερη χρονική περίοδο, εν προκειμένω για μια 5ετία.

Τα μέσα ποσά

Σε ό,τι αφορά το προφίλ των καταθετών που μετακινούν τα χρήματά τους τραπεζικές πηγές επισημαίνουν ότι πρόκειται για καταθέτες με μέση αποταμίευση. Συγκεκριμένα, η πλειοψηφία διαθέτει καταθέσεις κατά μέσο όρο της τάξης των 20.000 ευρώ. «Άρα όταν βλέπουμε την εισροή των 1,1 δισ. ευρώ στα νέα προϊόντα Αμοιβαίων Κεφαλαίων πρόκειται για δεκάδες χιλιάδες καταθέτες», αναφέρουν. Ας σημειωθεί ότι τα συγκεκριμένα προϊόντα δίνουν διέξοδο για επενδύσεις στα ομόλογα σε μικρούς καταθέτες που δεν μπορούν να αγοράσουν απευθείας ένα κρατικό ομόλογο. 

Τραπεζοασφάλειες

Μικρότερες είναι οι εισροές κεφαλαίων προς τα τραπεζοασφαλιστικά προϊόντα πάντα σε σύγκριση με τα Αμοιβαία Κεφάλαια. Σύμφωνα με τις πληροφορίες του Euro2day.gr οι τράπεζες σχεδιάζουν να λανσάρουν στην αγορά νέα μακροπρόθεσμης απόδοσης τραπεζοασφαλιστικά προϊόντα με στόχο την προσέλκυση πελατών από την καταθετική δεξαμενή.

Πηγή: Euro2day