You are here

Κεφάλαια €322 εκ. θα έλθουν στο ΧΑ λόγω της υποβάθμισης

31/10/2013 08:18
Με εισροές κεφαλαίων ύψους 322 εκατ. ευρώ θα ενισχυθεί η ελληνική χρηματιστηριακή αγορά από τη μετάβασή της στον δείκτη MSCI Emerging Market στις 7 Νοεμβρίου σύμφωνα με την τελευταία έκθεση της Deutsche Bank.

O γερμανικός οίκος προβλέπει ότι στον δείκτη θα εισαχθούν πιθανότατα 11 μετοχές με ιδιαίτερα χαμηλές σταθμίσεις στο 0,419%, στάθμιση που μπορεί να γίνει και 0,36%. Όπως αναφέρει η έκθεση, το ποσοστό του 0,419% είναι σχεδόν αμελητέο για τα passive funds με παγκόσμιο προσανατολισμό, ωστόσο για τα κεφάλαια που κάνουν focus στη νοτιοανατολική Ευρώπη και τον δείκτη MSCI αναδυομένων αγορών η Ελλάδα θα έχει αυξημένη βαρύτητα.

Ωστόσο θα υπολείπεται έναντι αγορών όπως της Ν. Αφρικής, της Ρωσίας και της Τουρκίας. Οι 11 τίτλοι εκτιμάται ότι θα είναι των ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, ΕΤΕ, ΔΕΗ, Τιτάν, Ελληνικά Πετρέλαια, Jumbo, Folli Follie Group και πιθανότατα οι τίτλοι των Alpha Bank, ΒΙΟΧΑΛΚΟ και Motor Oil.

Οι εκτιμώμενες εισροές ανά μετοχή διαφοροποιούνται όπως, για παράδειγμα, στον ΟΤΕ είναι 60,3 εκατ. δολάρια και ποσοστό στάθμισης στον δείκτη MSCI EM (emerging) μόλις 0,078%, στον ΟΠΑΠ στα 55 εκατ. δολάρια η στάθμιση θα είναι 0,072%, η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας θα έχει εκτιμώμενες εισροές 36 εκατ. δολάρια με στάθμιση 0,047%, στη ΔΕΗ οι εκτιμώμενες εισροές θα είναι 31,3 εκατ. ευρώ με ποσοστό στάθμισης της μετοχής στα 0,041%, στον Τιτάν οι εκτιμώμενες εισροές θα είναι 27,2 εκατ. δολάρια και στάθμιση 0,035%, ενώ στα Ελληνικά Πετρέλαια οι εισροές θα φτάσουν στα 18,8 εκατ. δολάρια διαμορφώνοντας ποσοστό στάθμισης μόλις 0,024%. Στις μετοχές με χαμηλές πιθανότητες εισόδου, η Alpha Bank εκτιμάται ότι μπορεί να δεχθεί εισροές 25,2 εκατ. δολαρίων με ποσοστό στάθμισης 0,033%, στη ΒΙΟΧΑΛΚΟ οι εισροές μπορεί να φτάσουν στα 13 εκατ. ευρώ με στάθμιση 0,017% και στη Motor Oil στα 12,9 εκατ. δολάρια με στάθμιση 0,017%.

ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΣΤΙΣ ΑΠΟΔΟΣΕΙΣ

Αυτό που ξεχωρίζει την ελληνική αγορά από τις υπόλοιπες αναπτυσσόμενες ή αναδυόμενες αγορές, είναι το γεγονός ότι ενώ παρουσιάζει τις υψηλότερες αποδόσεις (σε όρους δολαρίου) από την αρχή του έτους δεν θεωρείται υπερτιμημένη αφού έχει αρνητική απόδοση (-59%) από τον Δεκέμβριο 2000 έναντι ανόδου 320% για τις αναδυόμενες αγορές. Σε όρους λογιστικής αξίας (P/BV) η ελληνική αγορά λόγω της μεγάλης διόρθωσης αλλά και της πτώσης της εσωτερικής αξίας των εισηγμένων εταιρειών εμφανίζεται στα ίδια περίπου επίπεδα με το μέσο όρο των αναδυομένων αγορών, ενώ για το p/e η Ελλάδα φαίνεται ακριβή λόγω κυρίως της πτώσης της κερδοφορίας των εισηγμένων. Σε περίπτωση που βελτιωθούν τα κέρδη -εκτιμά η Deutsche Bank- το p/e της ελληνικής αγοράς θα μειωθεί σε πιο ελκυστικά επίπεδα.

Ωστόσο επισημαίνει ότι υπάρχει αβεβαιότητα σχετικά με το πότε οι ελληνικές επιχειρήσεις θα επιστρέψουν σε κανονικούς ρυθμούς κερδοφορίας.