You are here

Κέρδη 35,6 εκατ. ευρώ αναμένει η Τράπεζα Αττικής για το 2008

17/04/2008 08:52
Της Αναστασίας Παπαϊωάννου

Τους στόχους, τη στρατηγική και την επόμενη ημέρα της Τράπεζας Αττικής περιέγραψε χθες, κατά τη διάρκεια της γενικής συνέλευσης των μετόχων, ο πρόεδρος του ομίλου Τρύφων Κολλίντζας και εξήγγειλε ότι το μέρισμα που θα διανείμει η τράπεζα για τη χρήση του 2007 θα ανέλθει σε 0,10 ευρώ ανά μετοχή.

Μάλιστα, δίνεται η δυνατότητα στους μετόχους να επανεπενδύσουν το μέρισμα σε μετοχές. «Τα αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου είναι ιδιαίτερα ικανοποιητικά με σημαντική αύξηση των χορηγήσεων προς τις επιχειρήσεις.

Τα κέρδη, με βάση τις ενδείξεις, θα είναι σχεδόν διπλάσια σε σχέση με τα κέρδη του πρώτου τριμήνου του 2007», τόνισε ο κ. Κολλίντζας. Στο α τρίμηνο του 2007 είχαν διαμορφωθεί στα 4,08 εκατ. ευρώ.

Η σημαντική αύξηση των κερδών του πρώτου τριμήνου οφείλεται, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Τράπεζας, στην ικανοποιητική εξέλιξη των επιχειρηματικών δανείων, στη μείωση του λειτουργικού κόστους στο 55% από 60% που ήταν στις 31.12.2007 και στην επιτυχημένη συγκράτηση του καθαρού επιτοκιακού περιθωρίου.

Για το σύνολο της τρέχουσας χρήσης εκτίμησε ότι τα καθαρά προ φόρων κέρδη του ομίλου θα διαμορφωθούν στην περιοχή των 35,6 εκατ. ευρώ και 34 εκατ. ευρώ για την τράπεζα.

Σε ό,τι αφορά την πιστωτική κρίση ο πρόεδρος της Τράπεζας Αττικής υπογράμμισε: «Η κρίση προκαλεί προβλήματα αλλά δημιουργεί και ευκαιρίες. Αυξάνει πράγματι το λειτουργικό κόστος των τραπεζών, κυρίως όσων έχουν υψηλό δείκτη χορηγήσεων προς καταθέσεις».

Ρευστότητα

Δεδομένης της κατάστασης που επικρατεί στις διεθνείς αγορές και την κρίση της εμπιστοσύνης που χαρακτηρίζει το παγκόσμιο τραπεζικό σύστημα η Τράπεζα Αττικής, σχεδιάζει να προχωρήσει σε τιτλοποίηση στεγαστικών δανείων και χορηγήσεων προς μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις ύψους περίπου 600 εκατ. ευρώ.

Η τιτλοποίηση θα πραγματοποιηθεί από την ΕΚΤ μέσω της έκδοσης repos. Όσον αφορά την κεφαλαιακή επάρκεια της Τράπεζας κρίνεται ιδιαίτερα ικανοποιητική με τον συγκεκριμένο δείκτη να διαμορφώνεται στο 12,6%. Ανεξάρτητα από τους τρόπους ενίσχυσης της ρευστότητας, ο κ. Κολλίντζας υπογράμμισε ότι τα εποπτικά κεφάλαια του ομίλου θα διατηρηθούν πάνω από τα 500 εκατ. ευρώ.

Στόχοι

Ο κ. Κολλίντζας ανακοίνωσε πως το 1,5% του μετοχικού κεφαλαίου της τράπεζας θα δοθεί στο προσωπικό με τη μορφή των stock options ενώ υπογράμμισε ότι ο όμιλος έχει ανάγκη προσωπικού τόσο στα καταστήματα όσο και στις διευθύνσεις.

Στους στόχους του 2008 επισήμανε την εκτίμηση για αύξηση των χορηγήσεων κατά 25% (26,7% στα επιχειρηματικά δάνεια, 27,7% στα δάνεια προς ιδιώτες) και 21,8% αύξηση στις καταθέσεις με αιχμή τους τρεχούμενους λογαριασμούς αλλά και τους όψεως.

Στο τέλος του 2008 αναμένεται το δίκτυο να αριθμεί 81 καταστήματα από 73 που διαθέτει σήμεραΚέρδη 35,6 εκατ. ευρώ αναμένει η Τράπεζα Αττικής για το 2008