You are here

Κέρδη €3,5 δισ. στο εξάμηνο είχε η Τράπεζα Πειραιώς

29/08/2013 08:16
Καθαρά κέρδη 3,509 δισ. ευρώ στα οποία συμπεριλαμβάνεται αρνητική υπεραξία από τις εξαγορές που πραγματοποίησε η τράπεζα, σημείωσε στο πρώτο εξάμηνο ο όμιλος Πειραιώς. Με τη συνολική αρνητική υπεραξία (negative goodwill) να ανέρχεται σε 3,81 δισ. ευρώ και τα προ φόρων αποτελέσματα στα 2,953 δισ. ευρώ, τα αποτελέσματα του Ομίλου περιλαμβάνουν θετικό αναβαλλόμενο φόρο 559 εκατ. ευρώ που προέρχεται από την αύξηση του φορολογικού συντελεστή από 20% στο 26%.

Η αρνητική υπεραξία προκύπτει από τη χαμηλότερη τιμή στην οποία η τράπεζα πραγματοποίησε εξαγορές άλλων τραπεζών σε σχέση με την ονομαστική αξία των εξαγορών αυτών, γι' αυτό και προστίθεται στα κέρδη. Ο συνολικός δείκτης επάρκειας κεφαλαίων του Ομίλου της Τράπεζας Πειραιώς στο εξάμηνο διαμορφώθηκε στο 14,0%, τα ίδια κεφάλαια στα 9,5 δισ. ευρώ και το ενεργητικό στα 95 δισ. ευρώ. Αναλυτικότερα, τα αποτελέσματα της τράπεζας έχουν ως εξής:

Τα καθαρά έντοκα έσοδα του Ομίλου διαμορφώθηκαν σε 734 εκατ ευρώ το πρώτο εξάμηνο του 2013. Αξίζει να σημειωθεί η θετική επίπτωση στα έντοκα έσοδα από τον περιορισμό της χρήσης του μηχανισμού ELA (ρευστότητα μόλις 0,5 δισ. ευρώ στις 30 Ιουνίου 2013), αλλά και από την αποκλιμάκωση του κόστους των προθεσμιακών καταθέσεων.

Τα καθαρά έσοδα προμηθειών διαμορφώθηκαν σε 122 εκατ. ευρώ, με το 88% αυτών να προέρχεται από προμήθειες εμπορικής τραπεζικής.

Τα καθαρά λειτουργικά έσοδα διαμορφώθηκαν σε 956 εκατ. ευρώ, εξαιρουμένης της αρνητικής υπεραξίας εξαγορών ύψους 3.810 εκατ. ευρώ.

Το λειτουργικό κόστος διαμορφώθηκε σε 644 εκατ. ευρώ.

Τα προ φόρων και προβλέψεων κέρδη του πρώτου εξαμήνου 2013 διαμορφώθηκαν στα 308 εκατ., ενώ χωρίς τα έκτακτα έξοδα ενοποίησης ανήλθαν σε 325 εκατ. ευρώ.
Οι προβλέψεις για δάνεια διαμορφώθηκαν σε 1.054 εκατ. ευρώ ή 2,8% επί των μεικτών δανείων σε ετησιοποιημένη βάση.

Τα προ φόρων αποτελέσματα του α΄ εξαμήνου 2013 διαμορφώθηκαν σε -857 εκατ ευρώ, εξαιρουμένης της αρνητικής υπεραξίας εξαγορών.

Συμπεριλαμβανομένης της αρνητικής υπεραξίας, τα προ φόρων κέρδη διαμορφώθηκαν σε 2.953 εκατ. ευρώ, ενώ τα καθαρά αποτελέσματα από συνεχιζόμενες δραστηριότητες, τα αναλογούντα στους μετόχους για το α΄ εξάμηνο 2013, τα οποία ενσωματώνουν θετικό αναβαλλόμενο φόρο 559 εκατ. (κυρίως από την αύξηση του φορολογικού συντελεστή από το 20% στο 26% από την 1η Ιανουαρίου 2013), διαμορφώθηκαν σε 3.509 εκατ. ευρώ.

Το ενεργητικό του Ομίλου διαμορφώθηκε σε 95,0 δισ. ευρώ στο τέλος Ιουνίου 2013.
Τα δάνεια προ προβλέψεων και προσαρμογών διαμορφώθηκαν σε 75,7 δισ. ευρώ, με τα επιχειρηματικά δάνεια να αντιπροσωπεύουν το 65%, τα στεγαστικά το 24% και τα καταναλωτικά το 11%.

Οι καταθέσεις διαμορφώθηκαν σε 54,7 δισ. ευρώ, με τις καταθέσεις ταμιευτηρίου και όψεως να αποτελούν το 38% του συνόλου.

Ο δείκτης δανείων προς καταθέσεις διαμορφώθηκε στο 116% στο τέλος Ιουνίου 2013, ενώ ο δείκτης καθαρής χρηματοδότησης από το Ευρωσύστημα (χωρίς τα ομόλογα EFSF που έχουν χρησιμοποιηθεί ως κάλυμμα για την άντληση ρευστότητας από την ΕΚΤ) στο 12% επί του ενεργητικού.

Ο δείκτης των δανείων σε καθυστέρηση άνω των 90 ημερών ανήλθε στο 33% τον Ιούνιο 2013, ο δε δείκτης κάλυψης των δανείων σε καθυστέρηση από συσσωρευμένες προβλέψεις ήταν στο 49%. Ο δείκτης σωρευμένων προβλέψεων προς το σύνολο των δανείων ανήλθε στο 16,3%.

Τα ίδια κεφάλαια του Ομίλου Πειραιώς μετά την επιτυχή ολοκλήρωση της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου ύψους 8,4 δισ. ανήλθαν στο τέλος Ιουνίου 2013 στα 9,5 δισ. και ο συνολικός δείκτης επάρκειας κεφαλαίων του Ομίλου διαμορφώθηκε στο 14,0%.

Το δίκτυο καταστημάτων στο τέλος Ιουνίου 2013 αριθμούσε 1.718 μονάδες, με 1.280 καταστήματα στην Ελλάδα και 438 σε εννέα χώρες στο εξωτερικό. Το ανθρώπινο δυναμικό στις 30 Ιουνίου 2013 αριθμούσε 24.743 άτομα, 18.591 στην Ελλάδα και 6.152 στο εξωτερικό.

Εν τω μεταξύ, την εκτίμησή του ότι οι κεφαλαιακές ανάγκες που θα προκύψουν για το σύνολο του τραπεζικού κλάδου από τον έλεγχο της Blackrock θα κινηθούν χαμηλά εξέφρασε ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος του ομίλου της Τράπεζας Πειραιώς κ. Θωμόπουλος κατά τη διάρκεια παρουσίασης των αποτελεσμάτων του ομίλου σε ξένους αναλυτές, ενώ πρόσθεσε ότι ο όμιλος διαθέτει σημαντικό κεφαλαιακό μαξιλάρι.

Ο CEO του ομίλου, Σταύρος Λεκκάκος, τόνισε ότι η τράπεζα με τη Millennium, ολοκληρώνοντας τον κύκλο εξαγορών, έχει μερίδιο 30% της ελληνικής τραπεζικής αγοράς και κινείται με ταχύτητα, ενοποιώντας συστήματα και λειτουργίες ώστε να αποδώσουν νωρίτερα οι συνέργειες κόστους, χρηματοδότησης και εσόδων.

Τι δήλωσε η διοίκηση της τράπεζας

«Με την ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης και της αναδιάρθρωσης, το ελληνικό τραπεζικό σύστημα γυρίζει σελίδα. H αποκατάσταση της κεφαλαιακής βάσης των τεσσάρων συστημικών τραπεζών (σε συνδυασμό με το απόθεμα κεφαλαίων του ΤΧΣ), μας επιτρέπει να αισιοδοξούμε».

Αυτά, μεταξύ άλλων, δήλωσε ο πρόεδρος του ομίλου Μιχάλης Σάλλας επί τη ευκαιρία ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων. Η Τράπεζα Πειραιώς, μετά την επιτυχή αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου και την εμπιστοσύνη των ιδιωτών επενδυτών που κάλυψαν το 20% της αύξησης, επικεντρώνει τις προσπάθειές της στην ολοκλήρωση της ενσωμάτωσης μέχρι το τέλος του έτους των πρόσφατων εξαγορών στην ακόμη αποτελεσματικότερη διαχείριση του δανειακού χαρτοφυλακίου σε καθυστέρηση, εισάγοντας νέες λύσεις, με σκοπό τη διασφάλιση της κεφαλαιακής βάσης, αλλά και τη στήριξη της βιωσιμότητας των ελληνικών επιχειρήσεων και νοικοκυριών, σημείωσε ο πρόεδρος του ομίλου Μ. Σάλλας.