You are here

Κέρδη €3,62 δισ. το α' τρίμηνο για την Πειραιώς

21/05/2013 08:16
Στα 3,617 δισ. ευρώ διαμορφώθηκαν τα καθαρά αποτελέσματα από τις συνεχιζόμενες δραστηριότητες της Τράπεζας Πειραιώς, τα αναλογούντα στους μετόχους για το πρώτο τρίμηνο του 2013, τα οποία ενσωματώνουν θετικό αναβαλλόμενο φόρο ύψους 540 εκατ. ευρώ όπως ανακοίνωσε η τράπεζα.Τα προ φόρων κέρδη της τράπεζας συμπεριλαμβανομένης της αρνητικής υπεραξίας διαμορφώθηκαν σε 3.077 εκατ. ευρώ.

Τα καθαρά έντοκα έσοδα διαμορφώθηκαν σε 315 εκατ. ευρώ. Σημειώνεται ότι τα καθαρά αποτελέσματα από τόκους έχουν επιβαρυνθεί κατά 44 εκατ. ευρώ λόγω χρήσης του μηχανισμού ELA, o οποίος ήταν η αποκλειστική πηγή άντλησης ρευστότητας μέσω Ευρωσυστήματος έως τα μέσα Ιανουαρίου 2013.

Όπως τόνισε ο πρόεδρος της Τράπεζας Πειραιώς Μιχάλης Σάλλας, τα προγράμματα κεφαλαιακής ενίσχυσης των τεσσάρων συστημικών τραπεζών της χώρας, τα οποία έχουν δρομολογηθεί και αναμένεται να ολοκληρωθούν εντός των επόμενων εβδομάδων, συνιστούν ορόσημο για τον εγχώριο τραπεζικό κλάδο, αλλά και την οικονομία γενικότερα.

Η Τράπεζα Πειραιώς, αναφέρει στη δήλωσή του ο πρόεδρος έχοντας συμβάλει στην αναδιάρθρωση του ελληνικού τραπεζικού συστήματος, πέτυχε να είναι σήμερα η μεγαλύτερη Τράπεζα στην ελληνική αγορά με μερίδιο 30% και ίδια κεφάλαια 1,3 δισ. ευρώ στις 31.03.13, που διαμορφώνονται στα 9,7 δις (pro-forma) με την ολοκλήρωση της επικείμενης αύξησης μετοχικού κεφαλαίου της.

Το ύψος αυτό των ιδίων κεφαλαίων κατατάσσει πλέον την Τράπεζα Πειραιώς στην 30ή θέση μεταξύ των τραπεζών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Παράλληλα, η τράπεζα διασφάλισε τον ιδιωτικό χαρακτήρα της, δημιουργώντας ένα κεφαλαιακά ισχυρό τραπεζικό οργανισμό, ικανό να ανταπεξέλθει στις αντιξοότητες του οικονομικού περιβάλλοντος, αλλά και να στηρίξει ενεργά όλες τις υγιείς επιχειρηματικές και ιδιωτικές προσπάθειες, συμβάλλοντας έτσι στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της χώρας καταλήγει ο κ. Σάλλας στη δήλωσή του.

Ο κ. Λεκκάκος, διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας, μεταξύ άλλων τόνισε ότι το συνολικό ενεργητικό του ομίλου ανέρχεται σε 99 δισ., με 1.750 καταστήματα και 25 χιλιάδες υπαλλήλους σε Ελλάδα και εξωτερικό. Ο ίδιος αναφέρθηκε στον pro-forma δείκτη κύριων βασικών ιδίων κεφαλαίων του ομίλου μετά την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου διαμορφώνεται στο ιδιαίτερα υψηλό επίπεδο του 14,8%, που θωρακίζει τον ισολογισμό και επιτρέπει την αποτελεσματική χρηματοδότηση της οικονομίας.

Μεγέθη

Στις 31 Μαρτίου του 2013 τα δάνεια προ προβλέψεων διαμορφώθηκαν σε 71,9 δισ., με τα επιχειρηματικά δάνεια να αντιπροσωπεύουν το 66%, τα στεγαστικά το 23% και τα καταναλωτικά το 10%.

Οι καταθέσεις διαμορφώθηκαν σε 53,3 δισ. σημειώνοντας σημαντική βελτίωση της σύνθεσής τους καθώς οι καταθέσεις ταμιευτηρίου και όψεως αποτελούν το 38% του συνόλου από 30% το Μάρτιο 2012. Ο δείκτης δανείων προς καταθέσεις βελτιώθηκε σημαντικά στο 114% τον Μάρτιο του 2013 από 158% τον Μάρτιο του 2012. Ο δείκτης δανείων σε καθυστέρηση άνω των 90 ημερών προς το σύνολο των δανείων του ομίλου διαμορφώθηκε στο 31% των συνολικών δανείων στο τέλος Μαρτίου 2013, ενσωματώνοντας την ΑΤΕ­bank, τη Γενική και τα ελληνικά χαρτοφυλάκια των κυπριακών τραπεζών. Εξαιρουμένων των NPLs των κυπριακών δραστηριοτήτων στην Ελλάδα, ο δείκτης δανείων σε καθυστέρηση του ομίλου ανήλθε σε 26% από 24% το Δεκέμβριο 2012.

Ο αντίστοιχος δείκτης για τον όμιλο Πειραιώς στην Ελλάδα διαμορφώθηκε στο 26% στις 31.3.2013.

Δανεισμός

Στα 3 δισ. ευρώ περιορίστηκε τo πρώτο τρίμηνο του 2013 ο δανεισμός της Τράπεζας Πειραιώς από τον ELA, ενώ η συνολική έκθεση στην ΕΚΤ ανέρχεται στα 16 δισ. ευρώ, ανέφερε η διοίκηση της τράπεζας κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης.

«Στο τέλος της ανακεφαλαιοποίησης ο όμιλος θα έχει κεφάλαια 9 δισ. ευρώ. Θα είναι μία από τις καλύτερες ανακεφαλαιοποιημένες τράπεζες στην Ευρώπη και η καλύτερη στην Ελλάδα», τόνισε ο Άν. Θωμόπουλος αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος.

Οι συνέργιες ανέρχονται σε 550 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση, ενώ ο ρυθμός αύξησης των επισφαλειών επιβραδύνεται το τελευταίο διάστημα.