You are here

Κινεζική επέλαση για επενδύσεις στην Ελλάδα

01/03/2017 09:29
Ως επιβεβαίωση του έντονου ενδιαφέροντος που έχει ο κινεζικός κολοσσός China Development Bank (CDB) για επενδύσεις στην Ελλάδα, χαρακτηρίζεται η περιοδεία και οι επαφές που έχει στη χώρα μας ο πρόεδρός της Hu Huaibang.

Η κινεζική αναπτυξιακή τράπεζα φέρεται να ενδιαφέρεται για επενδύσεις στις τράπεζες και την ενέργεια, αλλά και σε άλλους τομείς όπου υπάρχουν περιθώρια ανάπτυξης.

Χθες ο πρόεδρος και αντιπροσωπεία της CDB συναντήθηκαν τόσο με τον διοικητή της ΤτΕ όσο και με τη διοίκηση της ΔΕΗ. Μετά τη συνάντηση, ο Γ. Στουρνάρας εμφανίστηκε ικανοποιημένος, καθώς μία από τις μεγαλύτερες αναπτυξιακές τράπεζες στον κόσμο και η μεγαλύτερη της Κίνας στον τομέα των ξένων επενδύσεων και της χρηματοδοτικής συνεργασίας θέλει να διευρύνει την παρουσία της στην Ελλάδα. Οπως τόνισε βασικός στόχος της CDB είναι η χρηματοδότηση έργων υποδομής, λέγοντας ότι «η προώθηση της επιχειρηματικότητας και οι ξένες άμεσες επενδύσεις είναι από τα πιο σημαντικά εργαλεία στην προσπάθεια για την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας».

Από την πλευρά του ο κ. Hu Huaibang επισήμανε ότι η CDB δίνει προτεραιότητα στην Ευρώπη για την επέκτασή της στις διεθνείς αγορές και έχει δημιουργήσει ειδικά ταμεία για τη χρηματοδότηση επιχειρήσεων σε αρκετές ευρωπαϊκές χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα. Φέτος συμπληρώνονται 45 χρόνια από τη σύναψη διπλωματικών σχέσεων μεταξύ της Ελλάδας και της Κίνας. Κατά τη συνάντηση τονίστηκε επίσης ότι η CDB επιθυμεί να ενισχύσει την παρουσία της στην Ελλάδα, μέσω και της συνεργασίας της με ελληνικές τράπεζες.

ΔΕΗ

To ενδιαφέρον των Κινέζων για συνεργασία με τη ΔΕΗ με στόχο την ανάπτυξη ενεργειακών έργων στην Ελλάδα και τα Βαλκάνια επιβεβαιώθηκε χθες στη συνάντηση που είχε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Μανώλης Παναγιωτάκης, με τον πρόεδρο της China Development Bank. Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε λίγες ημέρες μετά την επίσκεψη υψηλόβαθμου κλιμακίου της CMEC, του κινεζικού ομίλου με τον οποίο συνεργάζεται η ΔΕΗ στο «πρότζεκτ Μελίτη», στη Φλώρινα, στο πλαίσιο της συμφωνίας συνεργασίας που υπέγραψαν τον Οκτώβριο οι δύο εταιρείες.

Το «πρότζεκτ Μελίτη» αφορά τη σύμπραξη της ΔΕΗ, της CMEC και των ιδιωτικών εταιρειών που συμμετέχουν στην εκμετάλλευση του ορυχείου της Βεύης, Ακτωρ και Τέρνα, σε ένα κοινό σχήμα για την κατασκευή δεύτερης λιγνιτικής μονάδας, της «Μελίτη ΙΙ», στη Φλώρινα. Στο νέο σχήμα η ΔΕΗ θα συνεισφέρει την ήδη λειτουργούσα μονάδα «Μελίτη Ι« και την άδεια για τη δημιουργία της δεύτερης μονάδας.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι στη συνάντηση, πέρα από τη χρηματοδότηση του πρότζεκτ Μελίτη ΙΙ συζητήθηκε και η δυνατότητα χρηματοδότησης πρότζεκτ που αφορούν στα Βαλκάνια, όπως το σχέδιο της ΔΕΗ για επενδύσεις στα υδροηλεκτρικά της Αλβανίας, η αγορά ενέργειας στο Κόσοβο κ.λπ.

Το άνοιγμα στη βαλκανική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας φαίνεται να ενδιαφέρει ιδιαίτερα τους Κινέζους, που εξετάζουν τη δυνατότητα συνεργασίας με τη ΔΕΗ στην κίνηση αυτή.

Παλιότερα ο κινεζικός κολοσσός είχε εκφράσει την πρόθεσή της για επενδύσεις και στον τομέα των logistics αλλά και των τροφίμων.