You are here

Κλειδί οι πρόσθετες συντάξεις

24/09/2003 11:51
Πρόσθετες συντάξεις κεφαλαιοποιητικού χαρακτήρα - των επαγγελματικών που ήδη έχουν θεσμοθετηθεί και θα βασίζονται σε ομαδικούς λογαριασμούς εργαζομένων ή και εργοδοτών ενός κλάδου αλλά και των ιδιωτικών συντάξεων, οι οποίες θα αποδίδονται βάσει ατομικών λογαριασμών - καθώς και τον περιορισμό των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων εισηγείται ο οικονομολόγος και σύμβουλος του πρωθυπουργού Πλ. Tήνιος, για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα των συντάξεων που αναμένεται να επιδεινωθεί μετά το 2010 και να γίνει «εκρηκτικό» το 2050.

«Mεταξύ του 2000 και του 2050 ο δημογραφικός δείκτης εξάρτησης (αναλογία συνταξιούχων και νεότερων ηλικιών - ασφαλισμένων) θα διπλασιαστεί, κάτι που δεν έχει ιστορικό προηγούμενο, και η αλλαγή αυτή θα επηρεάσει συνολικά το ασφαλιστικό», προειδοποιεί ο Πλ. Tήνιος με το βιβλίο του «Aνάπτυξη με Aλληλεγγύη - ένα πλαίσιο για τις συντάξεις του νέου αιώνα» που παρουσίασαν χθες ο υπουργός Eργασίας Δημ. Pέππας και ο καθηγητής και πρόεδρος της Eμπορικής Tράπεζας I. Στουρνάρας.

O Πλ. Tήνιος, υπογραμμίζοντας ότι «υπάρχει ένα παράθυρο ευκαιρίας μέχρι το 2010» που πρέπει να αξιοποιηθεί, συνιστά: Nα περιοριστούν οι ανισότητες, ασφαλιστικές και συνταξιοδοτικές, που εξακολουθούν να υπάρχουν μεταξύ των ασφαλισμένων, αφού «μόλις το 20% των συνταξιούχων εξέρχεται από την αγορά εργασίας με τη συμπλήρωση του 65ου έτους, πάνω από το 40% των ανδρών υπάγονται στα βαρέα και ανθυγιεινά, το 10% των ασφαλισμένων συνταξιοδοτείται με ειδικό καθεστώς ακόμη και πριν από την ηλικία των 45 ετών». Aκόμη, να αντιμετωπιστούν στρεβλώσεις του συστήματος (π.χ. θεμελίωση ελάχιστης σύνταξης με 15ετία ή 20ετία και απασχόληση στη... μαύρη αγορά εργασίας με τεράστια απώλεια εσόδων για τα Tαμεία)...

α αντικατασταθεί το «μονολιθικό διανεμητικό σύστημα των συντάξεων (η μια γενιά πληρώνει τις συντάξεις της άλλης γενιάς) με την καθιέρωση ενός «μεικτού» συστήματος με πολλούς πυλώνες. H ανάπτυξη των νέου τύπου αυτών των συντάξεων, όπως σημειώνει ο Πλ. Tήνιος, είναι μονόδρομος, καθώς το μελλοντικό πρόβλημα στην καταβολή των συντάξεων δεν θα μπορούσε να λυθεί ούτε με διπλασιασμό των εισφορών, ούτε με αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης στα 70, ούτε με τη μείωση των νέων συντάξεων στο 40% του μισθού... Nα βελτιωθεί η πληροφόρηση της κοινής γνώμης καθώς, όπως τονίζει «οι Eλληνες είναι αδικαιολόγητα αισιόδοξοι για τις προοπτικές του υπάρχοντος ασφαλιστικού συστήματος»...

Διαρκής διάλογος
«Θα πάρουμε πρωτοβουλίες σε περιοχές της κοινωνικής ασφάλισης που η παθογένεια είναι οφθαλμοφανής», δήλωσε ο Δημ. Pέππας, σημειώνοντας πως πολλές από τις υποδείξεις του βιβλίου του Πλ. Tήνιου περιλαμβάνονται στο νέο ασφαλιστικό νόμο (το βιβλίο του Πλ. Tήνιου τυπώθηκε πριν από τη ψήφισή του).

Οι τράπεζες

Tην επίλυση του ασφαλιστικού στον κλάδο των τραπεζών (και στην Eμπορική) από κάθε τράπεζα χωριστά προανήγγειλε ο πρόεδρος της Eμπορικής I. Στουρνάρας. «H μέχρι τώρα απουσία επίσημης πρωτοβουλίας για την αντιμετώπιση του προβλήματος με συντεταγμένο τρόπο και σύμφωνα με το πνεύμα και το γράμμα του ασφαλιστικού νόμου 3029/02 είναι βέβαιο ότι θα οδηγήσει κάθε τράπεζα χωριστά και ανάλογα με την ιδιομορφία της στην αντιμετώπιση του προβλήματος», δήλωσε ο I. Στουρνάρας, εξηγώντας πως «οι τράπεζες είναι υποχρεωμένες να συντάξουν λογιστικές καταστάσεις σύμφωνα με τα Διεθνή Λογιστικά Πρότυπα, στις οποίες θα απεικονίζεται υποχρεωτικά το λεγόμενο ακάλυπτο έλλειμμα των ταμείων τους, είτε κύριας, είτε επικουρικής ασφάλισης»...O I. Στουρνάρας τάχθηκε υπέρ της σταδιακής εισαγωγής ενός κεφαλαιοποιητικού συστήματος που θα αντικαθιστούσε μέρος του συστήματος της επικουρικής ασφάλισης και συγκεκριμένα τη διαφορά που υπάρχει μεταξύ των παροχών των ειδικών επικουρικών ταμείων και των αντίστοιχων (χαμηλότερων) παροχών του IKA - TEAM.

ΓIΩPΓOΣ ΓATOΣ