You are here

Κλειστό πόκερ για τρεις στη Γενική

18/12/2003 10:49
Της Ειρήνης Σακελλάρη

Σήμερα μέχρι τις 5 το απόγευμα θα κατατεθούν οι δεσμευτικές προσφορές από τους ενδιαφερόμενους για τη Γενική Τράπεζα.

Οι εκτιμήσεις της αγοράς, όπως ήδη έχει διατυπωθεί, είναι ότι και οι τρεις ενδιαφερόμενοι (Αspis Βank, Μarfin Βank, και Societe Generale) πρόκειται να καταθέσουν δεσμευτικές προσφορές για την απόκτηση ποσοστού της τράπεζας που θα τους εξασφαλίσει και τη διοίκηση.

Το ύψος και το ύφος (ως τέτοιο ορίζεται το business plan για την ανάπτυξη των δραστηριοτήτων της τράπεζας) των προσφορών είναι οι δύο καθοριστικοί παράγοντες πάνω στους οποίους αναμένεται να δουλέψει ο σύμβουλος του Μετοχικού Ταμείου Στρατού Rothchild προκειμένου να καταλήξει στην αξιολόγηση των προσφορών.

Συμβουλευτικό ωστόσο χαρακτήρα θα έχει και η Τράπεζα της Ελλάδος που θα κρίνει το «καλώς έχει» των προσφορών.

Και ενώ δεν απομένουν πολλές ώρες ώστε να ολοκληρωθεί η διαδικασία, στην αγορά γίνεται αρκετή συζήτηση για το τίμημα που είναι διατεθειμένοι να προσφέρουν οι ενδιαφερόμενοι.

Μετοχή >>Μολονότι οι οποιεσδήποτε εικασίες στην παρούσα φάση είναι ανούσιες, πολλοί είναι εκείνοι που θεωρούν ότι η χρηματιστηριακή τιμή της μετοχής (π.χ. μέσος όρος του τελευταίου μήνα) θα μπορούσε να αποτελέσει μία βάση για μία πρώτη εκτίμηση. Σημείωναν πως η συγκεκριμένη μετοχή δείχνει μία σχολαστική προσήλωση στα τρέχοντα επίπεδα εδώ και πολύ καιρό, κάτι το οποίο ίσως και να μην είναι τυχαίο.

Όμως έχει πολλαπλώς ειπωθεί, επίσης, ότι επειδή το Μετοχικό Ταμείο Στρατού θα παραμείνει ένας βασικός μέτοχος της τράπεζας, εξίσου σημαντικό αν όχι σημαντικότερο ρόλο από το τίμημα θα παίξει και ο τρόπος με τον οποίον ο εκάστοτε ενδιαφερόμενος θα θελήσει να αναπτύξει την τράπεζα. Άλλωστε οι προσφορές αναμένεται να ενσωματώνουν τόσο τμήμα απόκτησης του υφιστάμενου μετοχικού κεφαλαίου της τράπεζας όσο και αύξησης κεφαλαίου με στόχο την ανάπτυξη.