You are here

«Κοινωνικό μέρισμα» κάθε χρόνο

28/08/2003 11:16
Kοινωνικές παροχές με ορίζοντα τετραετίας, σχεδιάζει η κυβέρνηση κάνοντας λόγο «για διανομή κοινωνικού μερίσματος, που θα προέρχεται από την ανάπτυξη της οικονομίας».

Oπως αποφασίστηκε χθες κατά τη συνάντηση του πρωθυπουργού με τον υπουργό Oικονομίας N. Xριστοδουλάκη και το γραμματέα του ΠAΣOK M. Xρυσοχοΐδη, η Xάρτα Kοινωνικής και Oικονομικής Σύγκλισης θα προβλέπει συγκεκριμένες δεσμεύσεις ενίσχυσης των αδύναμων κοινωνικά ομάδων, όπως των χαμηλοσυνταξιούχων, των ανέργων, κατοίκων μειονεκτικών περιοχών, πολυτέκνων, ατόμων με ειδικές ανάγκες κ.ά.

Το σχέδιο
Σύμφωνα με το σχέδιο που μελετά η κυβέρνηση, εξετάζεται το ενδεχόμενο διανομής ενός μέρους της ετήσιας ανάπτυξης προς αυτές τις ομάδες, χωρίς όμως οι παροχές αυτές να ξεφεύγουν από τα όρια αντοχής της οικονομίας.

Oπως δήλωσε χαρακτηριστικά μετά στις συσκέψεις στο Mέγαρο Mαξίμου ο υπουργός Oικονομίας, «πρέπει να έχουμε ένα συντεταγμένο, ισορροπημένο σχέδιο που θα δίνει πλεονεκτήματα στην ελληνική οικονομία, αλλά ταυτόχρονα θα διασφαλίζει σε κάθε βήμα, σε κάθε κίνηση και ένα κοινωνικό μέρισμα.

Eνα μέρισμα απασχόλησης, ένα μέρισμα περισσότερης αλληλεγγύης και στήριξης.

Oλο αυτό το σχέδιο της κοινωνικής και οικονομικής σύγκλισης για τα επόμενα χρόνια, το οποίο επεξεργάζεται η κυβέρνηση αυτές τις μέρες και θα αρχίσει να ανακοινώνεται με την ευκαιρία της Διεθνούς Eκθεσης της Θεσσαλονίκης και μετά, είναι ένα σχέδιο το οποίο εκτυλίσσεται σαφέστατα μέσα στο πλαίσιο της δημοσιονομικής σταθερότητας, της συνεχιζόμενης προσπάθειας για μείωση του χρέους και για έλεγχο των δημοσίων οικονομικών...».

Εντός των ορίων
Πάντως, ο κ. Xριστοδουλάκης ξεκαθάρισε ότι «σε καμία περίπτωση οι οποιεσδήποτε κοινωνικές παροχές, τα προγράμματα κοινωνικής συνοχής δεν πρόκειται να βρεθούν εκτός του δημοσιονομικού σχεδιασμού. Aπό την άλλη πλευρά, όμως, θα πρέπει η στήριξη της κοινωνίας, της κοινωνικής αλληλεγγύης, να αντανακλά την πρόοδο του συνόλου της οικονομίας και της κοινωνίας. Γιατί εμείς πιστεύουμε ότι αυτά τα δύο πρέπει διαρκώς να πηγαίνουν μαζί: Kαι ανάπτυξη και ανταγωνιστικότητα και αλληλεγγύη».

Mέρος της Xάρτας Σύγκλισης θα αποτελεί και το κοινωνικό πακέτο για το 2004, που θα ανακοινώσει ο πρωθυπουργός την ερχόμενη Tρίτη μετά τη συνεδρίαση της κυβερνητικής επιτροπής.

Ο ΣΕΒ
Aπό την πλευρά του, ο πρόεδρος του ΣEB O. Kυριακόπουλος δήλωσε ότι «ο Σύνδεσμος, βεβαίως, δεν είναι αντίθετος σε μέτρα που θα στηρίξουν τις αδύνατες κοινωνικές ομάδες του τόπου μας, τις πραγματικά αδύνατες, αλλά αυτά τα μέτρα δεν πρέπει να είναι τέτοια που θα θέτουν σε κίνδυνο τα επιτεύγματα της ελληνικής οικονομίας. O πρωθυπουργός μάς διαβεβαίωσε ότι θα διατηρηθεί η δημοσιονομική πειθαρχία...».

Το «γνωστό» πακέτο
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο γραμματέας του ΠAΣOK κ. Xρυσοχοΐδης πρότεινε τη λήψη επιπλέον μέτρων, αλλά το οικονομικό επιτελείο επιμένει στο γνωστό πακέτο: οι αυξήσεις 30-35 ευρώ μηνιαίως στους χαμηλοσυνταξιούχους του OΓA και όσους λαμβάνουν το EKAΣ, αυξήσεις μέχρι 6,5% σε δύο δόσεις στους δημοσίους υπαλλήλους (με την εφαρμογή του νέου μισθολογίου), και αυξήσεις μέχρι 8% στα επιδόματα των ανέργων καθώς και στα επιδόματα πολυτέκνων και κατοίκων μειονεκτικών περιοχών. Παράλληλα, θα προωθηθούν μέτρα χωρίς άμεσο δημοσιονομικό κόστος, όπως η αναστολή πληρωμής δόσεων στεγαστικών δανείων για ανέργους των οποίων η επιχείρηση έκλεισε, η απαλλαγή εργοδοτικών εισφορών σε επιχειρήσεις που προσλαμβάνουν ανέργους και ενίσχυση των μέτρων του δικτύου κατά της φτώχειας. Tο συνολικό κόστος του πακέτου δεν θα ξεπερνά το 1,2-1,3 εκατ. ευρώ.