You are here

Κομισιόν: Εγκρίθηκε παράταση για τις τραπεζικές εγγυήσεις στην Ελλάδα

06/12/2018 16:51

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε την παράταση του ελληνικού συστήματος εγγύησης καταθέσεων για τα πιστωτικά ιδρύματα μέχρι την 31η Μαΐου 2019, βάσει των ενωσιακών κανόνων για τις κρατικές ενισχύσεις.

Η κατάσταση ρευστότητας των ελληνικών τραπεζών βελτιώνεται σταδιακά, ωστόσο προκλήσεις εξακολουθούν να υφίστανται. Στο πλαίσιο αυτό, η Επιτροπή κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η παράταση του καθεστώτος εγγυήσεων είναι σύμφωνη με τους κανόνες της ΕΕ για τις κρατικές ενισχύσεις, δηλ. με την 2013 Τραπεζική Ανακοίνωση, ιδίως διότι το παρατεινόμενο μέτρο είναι στοχευμένο, αναλογικό και περιορισμένο από άποψη διάρκειας και πεδίου εφαρμογής.

Η Επιτροπή εγκρίνει καθεστώτα εγγύησης με σκοπό την κάλυψη υποχρεώσεων τραπεζών για διαδοχικές εξάμηνες περιόδους, προκειμένου να έχει τη δυνατότητα να παρακολουθεί τις εξελίξεις και να προσαρμόζει τους όρους αναλόγως. Το εν λόγω καθεστώς αφορά τράπεζες που δεν παρουσιάζουν κεφαλαιακό έλλειμμα.

Το ελληνικό σύστημα εγγύησης εγκρίθηκε αρχικά τον Νοέμβριο του 2008. Η έγκριση του καθεστώτος έχει παραταθεί αρκετές φορές, με τελευταία τον Ιούνιο του 2018. Η Επιτροπή έχει εγκρίνει παρόμοια καθεστώτα σε αρκετά κράτη-μέλη.

Πηγή: Euro2day