You are here

Κομισιόν: Ενέκρινε τροποποίηση σε 13 περιφερειακά και 2 εθνικά επιχειρησιακά προγράμματα της Ελλάδας

13/07/2020 17:49

Η Κομισιόν ανακοίνωσε σήμερα ότι ενέκρινε "σε χρόνο ρεκόρ", όπως  αναφέρει, την τροποποίηση δεκατριών περιφερειακών επιχειρησιακών προγραμμάτων 2014-2020 και δύο εθνικών επιχειρησιακών προγραμμάτων στην Ελλάδα, με 1,14 δισ. ευρώ για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κρίσης του κορωνοϊού στην ελληνική οικονομία μέσω της χρηματοδότησης δράσεων στήριξης της επιχειρηματικότητας.

Η Κομισιόν αναφέρει ότι τα 1,14 δισεκατομμύρια ευρώ των κονδυλίων της πολιτικής συνοχής της ΕΕ θα κινητοποιήσουν συνολικές επενδύσεις άνω των 1,50 δισεκατομμυρίων ευρώ με τη συμπερίληψη της εθνικής συνεισφοράς και θα χρηματοδοτήσουν δράσεις υπέρ των ελληνικών ΜΜΕ μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος (ΕΠ) "Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία" .

Από αυτά περίπου 600 εκατομμύρια ευρώ εκταμιεύονται με τη μορφή επιχορηγήσεων, ενώ τα υπόλοιπα υπό μορφή επιστρεπτέας ενίσχυσης (χρηματοδοτικά μέσα).

Συνολικά, περίπου 90.000 επιχειρήσεις αναμένεται να υποστηριχθούν μέσω αυτών των συστημάτων. Η Κομισιόν σημειώνει  ότι η Ελλάδα "έχει δημιουργήσει πολύ γρήγορα ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο για μέτρα αντιμετώπισης κρίσεων και, από τον Απρίλιο, ξεκίνησε τέσσερα συστήματα στήριξης των επιχειρήσεων: εγγυήσεις δανείων προς τις επιχειρήσεις μέσω της δημιουργίας Ταμείου Εγγυήσεων για δάνεια κεφαλαίου κίνησης, επιδότηση επιτοκίου υφιστάμενων δανείων ΜΜΕ, επιδότηση επιτοκίου νέων δανείων κεφαλαίου κίνησης ΜΜΕ, επιστρεπτέο καθεστώς προκαταβολών με τη μορφή επιχορηγήσεων σε ΜΜΕ".

Η Επίτροπος Συνοχής και Μεταρρυθμίσεων, Elisa Ferreira, δήλωσε σχετικά ότι "υποστηρίζουμε όλα τα Κράτη Μέλη στις προσπάθειές τους να ξεπεράσουν τις κρίσεις υγείας και οικονομίας που επηρεάζουν την ήπειρό μας και τον κόσμο". "Η Πρωτοβουλία CRII που υιοθετήθηκε στο πλαίσιο της πολιτικής συνοχής παρέχει ευρεία ευελιξία, ώστε τα Κ-Μ να μπορούν να κινητοποιήσουν χρηματοδότηση για την αντιμετώπιση των σημερινών προκλήσεων. Χαιρετίζω την αποφασιστικότητα της Ελλάδας να αναλάβει ταχεία δράση για τη στήριξη της οικονομίας, ιδίως των ΜΜΕ και της απασχόλησης", καταλήγει.