You are here

Κομισιόν και Ελλάδα καταρτίζουν έκτακτο σχέδιο για περίπτωση COVID19 μεταξύ μεταναστών στα νησιά

24/03/2020 15:28

Σε διαρκή επαφή με τις ελληνικές αρχές βρίσκεται η Κομισιόν για την κατάρτιση ενός σχεδίου έκτακτης ανάγκης αντιμετώπισης της εμφάνισης πιθανών κρουσμάτων του κορωνοϊού στα ελληνικά νησιά και συγκεκριμένα σε κέντρα φιλοξενίας μεταναστών. Όπως ανακοίνωσε ο αρμόδιος εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Άνταλμπερτ Γιάνους, η Κομισιόν παρέλαβε πρόσφατα σχετική με το θέμα επιστολή από την Επιτροπή πολιτικών ελευθεριών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και ενημερώνει πως βρίσκεται σε συνεχή επαφή με τις ελληνικές αρχές για τη κατάρτιση ενός σχεδίου αντιμετώπισης έκτακτης ανάγκης, για την περίπτωση που εντοπισθεί κρούσμα του COVID19 σε κέντρο φιλοξενίας μεταναστών.

Όπως σημείωσε, τόσο η Κομισιόν, όσο και οι ελληνικές αρχές γνωρίζουν την κατάσταση και λαμβάνουν μέτρα τα οποία περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων τη μεταφορά μεταναστών από τα νησιά στην ενδοχώρα, την αποστολή γιατρών και υγειονομικού υλικού, αλλά και το πρόγραμμα για τους ασυνόδευτους ανήλικους που θα αναληφθούν από άλλα Κράτη Μέλη.

Νωρίτερα σήμερα, η αρμόδια Επίτροπος Γιόχανσον, μιλώντας στο Politico δήλωσε ότι αυτό που την κρατάει άγρυπνη την νύχτα είναι η κατάσταση με το μεταναστευτικό σε σχέση με τον ιό. Σημείωσε ότι δύο είναι τα προβλήματα: Ακόμη και σήμερα συνεχίζονται οι αφίξεις παράτυπων μεταναστών στην ΕΕ, ενώ υπάρχει πρόβλημα και με τις μετεγκαταστάσεις. "Αυτά είναι προβλήματα των χωρών πρώτης εισόδου".

Σημείωσε ότι την ανησυχεί πολύ η κατάσταση στα hot spots στα ελληνικά νησιά, η οποία, όπως λέει, ήταν ήδη απαράδεκτη πριν την κρίση του κορωνοϊού, ενώ δηλώνει ότι "το ενδεχόμενο εμφάνισης του ιού εκεί είναι πραγματικά επικίνδυνο".

Η Επίτροπος επαναλαμβάνει ότι είναι σε διαρκή επικοινωνία με τον αρμόδιο Έλληνα Υπουργό για να βρεθούν λύσεις και ότι η Κομισιόν υποστηρίζει τις ελληνικές Αρχές. Τόνισε δε ότι ο Υπουργός της εξήγησε ότι ο ιός δεν έχει εντοπιστεί στα νησιά, ότι τα νησιά έχουν τεθεί σε κάποιου είδους καραντίνας.

ΚΥΠΕ