You are here

Κομισιόν: Θετική για Ελλάδα η 12η μεταμνημονιακή αξιολόγηση

24/11/2021 14:31

Πράσινο φως για την εκταμίευση της επόμενης δόσης των 767 εκατ. ευρώ η οποία συνδέεται με τη 12η αξιολόγηση άναψε σήμερα η Κομισιόν, με τον αντιπρόεδρο Βάλντις Ντομπρόβκις να δηλώνει πριν από λίγο πως «παρά τις προκλήσεις από την πανδημία, η Ελλάδα έχει κάνει σημαντική πρόοδο και η έκθεση θα λειτουργήσει ως βάση για την εκταμίευση της επόμενης δόσης».

Στην αρχική του τοποθέτηση του κοινοτικός επίτροπος Πάολο Τζεντιλόνι περιέγραψε ένα σκηνικό ισχυρής ανάπτυξης με έντονη αβεβαιότητα για την οικονομία της ευρωζώνης η οποία απορρέει από το τρίπτυχο, πανδημία, πληθωρισμός και διαταραχές στην εφοδιαστική αλυσίδα. Σε αυτό το σκηνικό κρίσιμη χαρακτηρίζεται η σταδιακή απόσυρση των μέτρων στήριξης από τις οικονομίες.

Χρειάζεται καλύτερη στόχευση της δημοσιονομικής πολιτικής και όχι σύσφιξη τόνισε ο Π. Τζεντιλόνι σημειώνοντας ότι το δημοσιονομικό έλλειμμα προβλέπεται από το 7,1% του ΑΕΠ φέτος στο 3,9% του ΑΕΠ το 2022 και στο 2,4% του ΑΕΠ το 2023 ενώ το χρέος αναμένεται να αποκλιμακωθεί με αργό ρυθμό από το 100% του ΑΕΠ στο 97% του ΑΕΠ το 2023. « Η μείωση του χρέους με φιλικό προς την ανάπτυξη τρόπο δεν είναι οξύμωρο αλλά θα είναι μια πρόκληση», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Η δωδέκατη έκθεση ενισχυμένης εποπτείας για την Ελλάδα διαπιστώνει ότι η χώρα έχει σημειώσει περαιτέρω πρόοδο προς την επίτευξη των συμφωνημένων δεσμεύσεων, παρά τις καθυστερήσεις που σημειώθηκαν σε ορισμένους τομείς οι οποίες συνδέονται εν μέρει με τις δύσκολες συνθήκες που δημιούργησαν η πανδημία COVID-19 και οι καταστροφικές δασικές πυρκαγιές του Αυγούστου 2021.

Οι μακροοικονομικές ισορροπίες

Η Ελλάδα πρέπει να διατηρήσει μια συνετή δημοσιονομική πολιτική, επειδή το χρέος της είναι υψηλό, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, και την έκθεση για τις μακροοικονομικές ανισορροπίες στην ΕΕ.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επισημαίνει πως οι κυβερνήσεις της ευρωζώνης πρέπει να συνεχίσουν τις δαπάνες το επόμενο έτος προκειμένου να βοηθήσουν στην ανάκαμψη μετά την πανδημία, όμως σε διαφορετικούς βαθμούς ανάλογα με το επίπεδο χρέους τους, και να χρησιμοποιήσουν το χρήμα από το Ταμείο Ανάκαμψης για να δώσουν ώθηση στις επενδύσεις.

«Για την ευρωζώνη, ζητούμε μια μετρίως υποστηρικτική δημοσιονομική στάση για το 2022, με την προσοχή στις επενδύσεις, στον εφοδιασμό των εργαζομένων με νέες δεξιότητες και στη διασφάλιση της φερεγγυότητας βιώσιμων επιχειρήσεων», δήλωσε ο Επίτροπος Οικονομικών της ΕΕ, Π. Τζεντιλόνι.

Όπως επισημαίνει, το 2022 θα είναι η χρονιά που οι ευρωπαϊκές χώρες θα γυρίσουν από την αντίδραση προς την κρίση, στην συμβολή για την ανάπτυξη, ιδιαίτερα μέσω των χρημάτων του Ταμείου Ανάκαμψης που θα χρηματοδοτήσει το 24% όλων των μέτρων στήριξης της ανάκαμψης. Περιμένει πως οι κυβερνήσεις θα δαπανήσουν το 40% από το κομμάτι των χορηγήσεων –που ανέρχεται συνολικά σε 338 δισ. ευρώ- του Ταμείου Ανάκαμψης το επόμενο έτος.

Η Κομισιόν σημειώνει, ωστόσο, πως η δημοσιονομική στήριξη θα πρέπει να λαμβάνει υπ’ όψιν το επίπεδο του δημόσιου χρέους της κάθε χώρας και ορισμένες χώρες, όπως η Ιταλία με χρέος 160% του ΑΕΠ, θα πρέπει να περιορίσουν τις τρέχουσες κρατικές δαπάνες. Ανέφερε επίσης πως 12 χώρες της ευρωζώνης έχουν μακροοικονομικές ανισορροπίες που χρειάζονται σε βάθος διερεύνηση και σε τρεις από αυτές τις χώρες –στην Κύπρο, στην Ελλάδα και στην Ιταλία- οι ανισορροπίες αυτές είναι υπερβολικές.

Πέραν του υψηλού χρέους στις τρεις αυτές χώρες, η Ιταλία εμφανίζει ισχνή ανάπτυξη παραγωγικότητας, η Ελλάδα υψηλή ανεργία, πολλά κόκκινα δάνεια και χαμηλή δυνητική ανάπτυξη, και η Κύπρος έχει κόκκινα δάνεια και ένα μεγάλο έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών.

Πηγή: Euro2day