You are here

Κορωνοϊός: Αγωνία κυβέρνησης - επιστημόνων και νέα lockdown

21/10/2020 09:35

Η διασπορά του κορωνοϊού στην κοινότητα κινείται πιο γρήγορα απ’ ό,τι θα ήθελαν και υπολόγιζαν κυβέρνηση και επιστήμονες και ο προβληματισμός είναι έκδηλος. Το χθεσινό νέο αρνητικό ρεκόρ των 667 κρουσμάτων ήταν ένα ηχηρό μήνυμα προς όλους, ενώ ακόμα η θερμοκρασία βρίσκεται σε υψηλά επίπεδα και τα χειρότερα μάλλον να είναι μπροστά μας. «Πρόκειται για έναν αόρατο εχθρό που κινούμαστε σε αχαρτογράφητα νερά», αναγνώρισε χθες ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς, καταδεικνύοντας την αγωνία μήπως η κατάσταση ξεφύγει των ορίων και δεν μπορεί στη συνέχεια να μαζευτεί. Σε σύσκεψη χθες το απόγευμα στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό επιβεβαιώθηκε η κρισιμότητα των στιγμών και ανάλογα με την επιδημιολογική καμπύλη των επόμενων  εικοσιτετραώρων (ή απλώς… ωρών), θα ληφθούν οι όποιες αποφάσεις για την προσπάθεια αναστροφή της κατάστασης. 

Το πλέον πιθανό σενάριο είναι το τοπικό lockdown που βιώνει η Κοζάνη εδώ και λίγες μέρες να επεκταθεί και σε άλλες περιοχές με αυξημένο αριθμό κρουσμάτων, ενώ στο τραπέζι των συζητήσεων τέθηκαν προτάσεις όπως η επιβολή υποχρεωτικής χρήσης μάσκας παντού, τόσο σε εσωτερικούς όσο και σε εξωτερικούς χώρους, οι αυστηρότεροι έλεγχοι σε πλατείες και άλλους ανοιχτούς χώρους, καθώς και ο περιορισμός στην λειτουργία των καταστημάτων στην εστίαση.

Ήδη χθες προσδιορίστηκε ότι το επιδημιολογικό φορτίο, μετά την Κοζάνη, έχει αυξηθεί ιδιαίτερα σε Περιφέρειες του σχετικά πιο βόρειου τμήματος της χώρας, όπως η Θεσσαλονίκη (652 ενεργά κρούσματα), τα Ιωάννινα (256 ενεργά κρούσματα) και η Καστοριά (με 124 ενεργά κρούσματα). Και οι τρεις αυτές περιοχές δεν αποκλείεται να ανέβουν κατηγορία επικινδυνότητας, τα Ιωάννινα και η Καστοριά από το «πορτοκαλί» (αυξημένη επιτήρηση) στο «κόκκινο» (αυξημένο κίνδυνο) και η Θεσσαλονίκη από το «κίτρινο» (επιτήρηση) στο «πορτοκαλί» (αυξημένη επιτήρηση). Επίσης, υψηλά νούμερα και πιθανές να μπουν στον χάρτη της επικινδυνότητας είναι οι Σέρρες, η Βοιωτία και η Κορινθία.

Αυξημένο επιδημιολογικό φορτίο

Ο κ. Χαρδαλιάς απηύθυνε χθες στους κατοίκους των Ιωαννίνων, της Θεσσαλονίκης και της Καστοριάς έκκληση «να παραμείνουν σε πλήρη εγρήγορση και να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί», καθώς στις περιοχές αυτές παρατηρείται ιδιαίτερο αυξημένο επιδημιολογικό φορτίο τα τελευταία 24ωρα. Και στις τρεις περιοχές παρατηρούνται υψηλοί επιδημιολογικοί πολλαπλασιαστές, υψηλός αριθμός διάσπαρτων χωροταξικά επιδημιολογικών clusters και η αύξηση των κρουσμάτων δείχνει επιθετική και άρα εξαιρετικά επικίνδυνη.

Στο πλαίσιο μάλιστα του καλύτερου συντονισμού των ενεργειών όλων των εμπλεκόμενων φορέων, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας θα μεταβεί σήμερα στην Καστοριά για να συμμετέχει σε σύσκεψη με τον Περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας, τον Αντιπεριφερειάρχη Καστοριάς και τους τρεις Δημάρχους της περιοχής, ενώ αύριο θα μεταβεί στην Θεσσαλονίκη όπου το απόγευμα θα πραγματοποιηθεί αντίστοιχη σύσκεψη με τους αιρετούς εκπροσώπους και τους εμπλεκόμενους φορείς της συμπρωτεύουσας.

Όσον αφορά την Αττική, σύμφωνα με τους αριθμούς, η κατάσταση παραμένει «κρίσιμα σταθερή», ενώ στον Κεντρικό Τομέα, που υπάρχουν και τα περισσότερα κρούσματα, σύμφωνα με την κυβέρνηση, η κατάσταση παραμένει επικίνδυνη.

«Δεν χρειάζεται να πάρουμε νέα μέτρα, αρκεί να τηρούμε τα υφιστάμενα», τόνισε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, προαναγγέλλοντας πως τα Χριστούγεννα φέτος «θα είναι -όπως ήταν και το Πάσχα- αλλιώς σε σχέση με τα περσινά. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία γι’ αυτό». Εξέπεμψε δε το αισιόδοξο μήνυμα ότι προχωρούν καλά οι έρευνες για τα εμβόλια και τις φαρμακευτικές αγωγές, αλλά ακόμα όπως είπε, «είμαστε ακόμα μακριά από το επίπεδο που θα αρχίσει να αποδίδει ο εμβολιασμός Σημασία έχει να μπορέσουμε να είμαστε με ανοιχτή την οικονομία και ανοιχτή την κοινωνία». Στοίχημα, αν μη τι άλλο, εξαιρετικά δύσκολο… 

Πηγή: Euro2day