You are here

Κορωνοϊός: Ποια είναι τα επόμενα «όπλα» της κυβέρνησης

30/07/2020 09:25

Το φόβο μήπως το δεύτερο κύμα του κορωνοϊού έρθει στη χώρα μας νωρίτερα του αναμενομένου, εκφράζουν επιστήμονες και κυβέρνηση, δεδομένου ότι τα νέα κρούσματα το τελευταίο διάστημα αυξάνονται επικίνδυνα. Μόνο το τελευταίο 24ωρο, όπως ανακοινώθηκε χθες, υπήρξαν 57 νέα κρούσματα στο πανελλήνιο, τα 18 από τα οποία στην Αττική, ενώ δέκα κρούσματα εντοπίστηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας. Η ερμηνεία που δίνουν οι ειδικοί αναλύοντας τους αριθμούς είναι ότι, όσον αφορά τον τουρισμό και τους επισκέπτες από το εξωτερικό, η εικόνα είναι καλή και η κατάσταση απόλυτα ελεγχόμενη. Το πρόβλημα εντοπίζεται στο εσωτερικό και αποδίδεται στην χαλαρότητα και τον εφησυχασμό του πληθυσμού και κυρίως των νέων ηλικιακά ανθρώπων. Οι μεγαλύτεροι και οι πιο ευάλωτοι, που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες, σύμφωνα με την εκτίμηση που υπάρχει στην Υγειονομική Επιτροπή η οποία είναι αρμόδια για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού,  έχουν αντιληφθεί τον κίνδυνο  και αυτοπροστατεύονται επαρκώς. Το πρόβλημα είναι στα νεαρά άτομα, που -κατά την ίδια πηγή- έχουν άγνοια κινδύνου και θεωρούν ότι, ακόμα και αν νοσήσουν, θα είναι σε πολύ ελαφριά μορφή. Σε αυτόν  τον λόγο αποδίδουν στην κυβέρνηση το γεγονός ότι στα νοσοκομεία έχει αυξηθεί ο αριθμός των νοσηλευομένων με μικρό μέσο όρο ηλικίας.

Από χθες εφαρμόζεται η υποχρεωτική χρήση μάσκας σε πολλούς κλειστούς χώρους, μέτρο που δεν αποκλείεται τις επόμενες μέρες να διευρυνθεί ακόμα περισσότερο, σε όλους τους κλειστούς χώρους και για όλους χωρίς εξαιρέσεις, εφόσον ο αριθμός των κρουσμάτων συνεχίσει την… ανιούσα.  Είναι ένα από τα «όπλα» που έχει στη φαρέτρα της η κυβέρνηση, σε συνεννόηση φυσικά με την Επιτροπή των ειδικών λοιμοξιολόγων οι οποίοι αξιολογούν τα δεδομένα και εισηγούνται για τις επόμενες δέουσες κινήσεις. Κάποια από τα μέλη της Επιτροπής θεωρούν αναγκαίο να επεκταθεί η χρήση μάσκας και σε δημόσιους χώρους, όπου δεν μπορούν να τηρηθούν οι αποστάσεις, όπως συμβαίνει, για παράδειγμα, στην Ισπανία, ωστόσο κάτι τέτοιο παραμένει αυτή τη στιγμή θεωρητικό σενάριο.

Παράλληλα, στο τραπέζι έχουν τεθεί και άλλες προτάσεις, οι οποίες αυτή τη στιγμή παραμένουν ανενεργές, ωστόσο ανά πάσα στιγμή μπορεί να εφαρμοστούν στην πράξη, ανάλογα με την πορεία του ιού.  Αυτές σχετίζονται κατά βάση με τους χώρους όπου παρατηρείται συνωστισμός. Τα πανηγύρια δεν θα γίνουν ούτε τον Αύγουστο, ενώ υπάρχουν προτάσεις για διαφορετικό τρόπο λειτουργίας των beach bar και των νυχτερινών κέντρων. Στα πρώτα υπάρχουν εισηγήσεις για κατάργηση τραπεζοκαθισμάτων και εξυπηρέτηση μόνο όσων θέλουν να αγοράσουν κάτι και να φύγουν, καθώς και άλλες για κατάργηση της μουσικής, όπως συνέβαινε στις αρχές του καλοκαιριού. Για τα νυχτερινά κέντρα υπάρχει η σκέψη να ζητηθεί η λειτουργία τους με συγκεκριμένους όρους, όπως για παράδειγμα, όλοι οι πελάτες να είναι καθιστοί και όχι όρθιοι στην πίστα και στο μπαρ.

Γήπεδα και εκκλησίες

Στους αθλητικούς αγώνες οι φίλαθλοι θα αργήσουν πολύ να ξαναμπούν στα γήπεδα, ενώ πιο… ευαίσθητο θεωρείται το θέμα των εκκλησιών. Προς το παρόν, όπως λένε στην κυβέρνηση, υπάρχει μια ισχυρή σύσταση, σε συνεννόηση με την Εκκλησία της Ελλάδας, όμως ο Δεκαπενταύγουστος πλησιάζει και φοβίζει για φαινόμενα συγχρωτισμού. Πιθανό θεωρείται, εφόσον διαπιστωθεί κίνδυνος και δεν υιοθετηθεί από τους πιστούς η σχετική σύσταση της Ιεράς Συνόδου, να γίνουν υποχρεωτικές οι μάσκες και στους ιερούς ναούς.

Την υποχρεωτική χρήση μάσκας προβλέπει εξάλλου για όλους τους υπαλλήλους του Δημοσίου που έρχονται σε επαφή με το κοινό σχετική εγκύκλιος του υπουργείου Εσωτερικών, ενώ προβληματισμός υπάρχει για τις συνθήκες που επικρατούν στους χώρους συναυλιών και άλλων εκδηλώσεων, με όλα τα ενδεχόμενα να βρίσκονται επί τάπητος, πάντα ανάλογα και με τις εξελίξεις.

Όσον αφορά τα σχολεία, οι απόψεις διίστανται, ακόμα -συμφωνούν όλοι- είναι πολύ νωρίς για να αξιολογηθεί η κατάσταση, μολονότι και σε αυτά οι ειδικοί δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο υποχρεωτικής χρήσης μάσκας από καθηγητές και μαθητές.

Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, τα νέα κρούσματα κορωνοϊού που εντοπίστηκαν στη χώρα το τελευταίο εικοσιτετράωρο κατανέμονται ως εξής: δέκα (10) κρούσματα κατά τους ελέγχους που διενεργήθηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας, τρία (3) εισαγόμενα κρούσματα, που προσήλθαν αυτοβούλως για έλεγχο, δεκαοκτώ (18) κρούσματα στην Αττική, έντεκα (11) κρούσματα στην Θεσσαλονίκη, επτά (7) στην Καβάλα, δύο (2) κρούσματα στην Λευκάδα, ένα (1) στην Αχαΐα, ένα (1) κρούσμα στην Ημαθία, ένα (1) στο Κιλκίς, ένα (1) στην Κορινθία, ένα (1) στα Δωδεκάνησα και ένα (1) κρούσμα στην Ροδόπη.

Πηγή: Euro2day