You are here

Κορωνοϊός: Τα νέα μέτρα και τα... ψιλά γράμματα του μηνύματος Μητσοτάκη

23/10/2020 09:16

Με την αγωνία για την εξέλιξη της πανδημίας αποτυπωμένη εμφανώς στο πρόσωπό του, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά το νέο διάγγελμά του προς τους πολίτες, θέλησε να πάρει… πάνω του τη δύσκολη προσπάθεια αντιμετώπισης του δεύτερου κύματος κορωνοϊού.

Στον απόηχο και του νέου αρνητικού ρεκόρ κρουσμάτων στην Ελλάδα και αναζητώντας την ισορροπία ανάμεσα στην προστασία της δημόσιας υγείας και την οικονομία, ο πρωθυπουργός στόχευσε και πάλι στο συναίσθημα και το… φιλότιμο του καθενός, επιμένοντας στην έννοια της ατομικής ευθύνης.

Ο κ. Μητσοτάκης επιχείρησε να υπογραμμίσει την κρισιμότητα της κατάστασης, επισημαίνοντας ότι το δεύτερο κύμα «είναι σφοδρότερο», αφού επηρεάζει όλες τις ηλικίες, ιδιαίτερα όμως τους νέους και διαπερνά περιφέρειες, πόλεις, ακόμη και συνοικίες». Χαρακτήρισε τους επόμενους μήνες «δύσκολους», ωστόσο, όπως είπε, δεν αποτελεί επιλογή του ένα γενικό «lockdown».

Αξίζει να σημειωθεί, πάντως, ότι για πρώτη φορά δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο επανάληψης του γενικού λουκέτου, όπως την περασμένη άνοιξη, παρά εξέφρασε την προσωπική του επιλογή. Στις αρχές του μήνα, για παράδειγμα, είναι αποκαλύψει πως «υπάρχει γενική συμφωνία ανάμεσα στις ευρωπαϊκές χώρες, ότι είναι πολύ δύσκολο, σχεδόν αδιανόητο, να πάμε σε ένα δεύτερο γενικό lockdown», με χαρακτηριστική την διαφορά στην ρητορική του σε σχέση με χθες.

Αντί αυτού, που θα ήταν καταστροφικό για την οικονομία, ο πρωθυπουργός σημείωσε πως απαιτούνται άλλου είδους μέτρα, «πιο έξυπνα, πιο στοχευμένα και, τελικά, πιο αποτελεσματικά», ανακοινώνοντας έτσι την υποχρεωτική χρήση μάσκας παντού και την νυχτερινή απαγόρευση κυκλοφορίας στις περιοχές με επιβαρυμένο επιδημιολογικό φορτίο.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εμφανίστηκε και πάλι σύμμαχος των επιχειρήσεων και των εργαζομένων, διαμηνύοντας πως η κυβέρνηση θα συνεχίσει να τους στηρίζει. Επικαλέστηκε δε την Επιστρεπτέα Προκαταβολή, τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, την πλήρη επιδότηση 100.000 νέων θέσεων εργασίας και την κατάργηση της Εισφοράς Αλληλεγγύης.

Τη δική του σημασία έχει εξάλλου το μήνυμα του πρωθυπουργού ότι «το οπλοστάσιό μας δεν είναι ανεξάντλητο. Και η εθνική οικονομία πρέπει να συνεχίσει να λειτουργεί για να τροφοδοτεί την κοινωνία, αλλά και την Υγεία». Με γνώμονα και αυτή την παράμετρο, γίνεται εύκολα αντιληπτό για ποιο λόγο το Μέγαρο Μαξίμου ξορκίζει το γενικό lock down, χωρίς όμως να μπορεί να το αποκλείσει.

Νέοι και επιχειρηματίες

Την τιμητική τους στη δήλωση του κ. Μητσοτάκη είχαν οι νέοι και οι επιχειρηματίες. «Ξέρω ότι όλοι οι προηγούμενοι μήνες έχουν κουράσει τα Ελληνόπουλα… Στη συγκεκριμένη συγκυρία, ωστόσο, εσείς οι νέοι θα ήταν καλό να μετατρέψετε την ορμή σας σε ευθύνη. Να φανείτε πρωτοπόροι στα δύσκολα. Κάνοντας τρόπο ζωής τη συνέπεια... Σας ζητώ να γίνετε εσείς οι πραγματικοί πρωταγωνιστές των ημερών μας», ανέφερε, απευθυνόμενος στη νέα γενιά, ενώ πολύ πιο αυστηρός ήταν με τους επιχειρηματίες που «παρανομούν στο χώρο της διασκέδασης. Εκεί, οι ελεγκτικοί μηχανισμοί θα εξαντλήσουν κάθε αυστηρότητα. Γιατί η υγεία δεν μπορεί να θυσιάζεται στο βωμό του κέρδους κάποιων ασυνείδητων», τόνισε.

Από την άλλη, θέλησε να στείλει και ένα αισιόδοξο μήνυμα για τη συνέχεια και να καθησυχάσει τους πολίτες ότι η περιπέτεια αυτή έχει ημερομηνία λήξης και μάλιστα σύντομα. «Για πρώτη φορά από την αρχή αυτής της περιπέτειας φαίνεται στον ορίζοντα η προοπτική να διαθέτουμε ένα ασφαλές και αποτελεσματικό εμβόλιο. Και η κυβέρνηση έχει φροντίσει να το προμηθευτούμε εγκαίρως και να το διαθέσουμε σε όλους, με τη μέγιστη δυνατή ταχύτητα... Στις αρχές του 2021, συνεπώς, μαζί με το νέο χρόνο, μπορεί να ανατείλει και μία νέα μέρα στον πόλεμο εναντίον του κορωνοϊού. Μέχρι τη νίκη της επιστήμης όμως, εμείς οφείλουμε να κρατήσουμε την ασπίδα της ευθύνης», τόνισε.

Πηγή: Euro2day