You are here

Κορωνοϊός: Το βασικό σενάριο για το άνοιγμα της οικονομίας

05/03/2021 09:02

«Τα μέτρα μόλις τέθηκαν σε ισχύ. Είναι νωρίς να πούμε οτιδήποτε άλλο. Ισχύουν μέχρι τα μέσα Μαρτίου. Θα πρέπει να δούμε μέχρι τότε ποια θα είναι η εξέλιξη. Δεν μπορεί να μιλάμε ήδη, για παράταση του lockdown. Θα γίνει ό,τι χρειαστεί».

Αυτό απάντησε χθες η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη σε σχετική ερώτηση του Euro2day.gr, κρατώντας κλειστά τα χαρτιά του Μεγάρου Μαξίμου για την… απελευθέρωση της κοινωνίας και της οικονομίας από τα περιοριστικά μέτρα και την σταδιακή επιστροφή στην κανονικότητα.

Αναμφίβολα όλα θα εξαρτηθούν από την επιδημιολογική κατάσταση στο τέλος της άλλης εβδομάδας και, βάσει αυτής, θα ληφθούν οι όποιες αποφάσεις. Εκ των πραγμάτων, όπως αναγνωρίζουν δημοσίως και οι αρμόδιοι επιστήμονες, ίσως αυτό το χρονικό διάστημα δεν επαρκεί για να πέσουν οι δείκτες σε επίπεδα ασφαλείας, κάτι που σημαίνει ότι πιθανόν να απαιτηθεί επιπλέον χρόνος για την επίτευξη του συγκεκριμένου στόχου.

Στην κυβέρνηση, μολονότι αναμένουν με αγωνία τη μείωση του ιικού φορτίου, ήδη έχουν κάνει τον αρχικό σχεδιασμό τους, όσον αφορά το χρονοδιάγραμμα για το άνοιγμα της αγοράς. Σύμφωνα με αυτόν, εντός του Μαρτίου, θέλουν να ανοίξει αρχικά το λιανεμπόριο και στη συνέχεια τα σχολεία, τον Απρίλιο σειρά θα έχει η εστίαση και τον Μάιο όλες οι εναπομείνασες κλειστές δραστηριότητες. Είναι ένα σενάριο, όπως λένε στο πρωθυπουργικό επιτελείο, λογικό, ρεαλιστικό και εφαρμόσιμο, εφόσον όλα κυλήσουν όπως τα υπολογίζουν.

Ιδιαίτερη έμφαση το Μέγαρο Μαξίμου δίνει στην εβδομάδα της εθνικής μας εορτής της 25ης Μαρτίου, η οποία ίσως αποτελέσει -όπως λένε- την «εβδομάδα της ελευθερίας» και όσον αφορά την πανδημία. Να συμπέσει δηλαδή η επέτειος των 200 χρόνων από την έναρξη του απελευθερωτικού αγώνα με την αρχή της «απελευθέρωσης» από το lockdown και την έντονη καταπίεση -από πολλές πλευρές- του τελευταίου έτους.

Η παράταση κοστίζει

Η οικονομία, άλλωστε, δεν σηκώνει περισσότερες καθυστερήσεις. Ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, εξήγησε χθες ότι κάθε εβδομάδα lockdown κοστίζει 750 εκατ. ευρώ και ότι η επιβάρυνση του προϋπολογισμού από τη νέα παράταση των περιοριστικών μέτρων μέχρι τις 16 Μαρτίου θα ανέλθει σε 1,2 δισ. ευρώ. Από αυτά, περίπου τα 520 εκατ. ευρώ αφορούν στη στήριξη του εμπορίου.

«Προφανώς πλήττονται πολλοί κλάδοι και όσο νωρίτερα επανέλθουν οι οικονομικές δραστηριότητες, τόσο πιο γρήγορα θα μπορέσει να ανακάμψει η οικονομία», ανέφερε η Αριστοτελία Πελώνη, σημειώνοντας ότι «πρέπει να στρέφουμε το βλέμμα και στην ανάκαμψη της οικονομίας, όταν πλέον η εικόνα της πανδημίας θα έχει αλλάξει και οι συνθήκες θα είναι διαφορετικές». Η εκτίμηση που υπάρχει στην κυβέρνηση είναι ότι μετά τον Απρίλιο και τον Μάιο, λόγω του βελτιωμένου καιρού, αλλά και επειδή θα έχουν προχωρήσει οι εμβολιασμοί, τα πράγματα θα είναι καλύτερα και η ψυχολογία της κοινωνίας βελτιωμένη σε σχέση με τώρα.

Ειδικά για τους εμβολιασμούς και το συσχετισμό τους με το εθνικό σύστημα υγείας, η εικόνα που υπάρχει στο κυβερνητικό στρατόπεδο είναι ότι, παρά την προφανή και ασφυκτική πίεση στα νοσοκομεία ιδίως της Αττικής, ο εμβολιασμός των ηλικιωμένων, ήδη αμυδρά, αρχίζει να δείχνει αποτελέσματα. Και αυτό, διότι τα μεγαλύτερα ποσοστά θνησιμότητας από κορωνοϊό είναι στις ηλικίες άνω των 75 ετών, με τους πολίτες αυτής της κατηγορίας στην πλειοψηφία τους να έχουν ήδη εμβολιαστεί. Αυτό, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι τα μεταλλαγμένα στελέχη δείχνουν πιο ήπια, παρόλο που μεταδίδονται πιο εύκολα, όπως εκτιμούν στο Μέγαρο Μαξίμου, είναι ενθαρρυντικά στοιχεία για τη συνέχεια.

Πηγή: Euro2day