You are here

Κουπόνια κατάρτισης 1.000 ευρώ για νέους εργαζόμενους

03/11/2010 09:20
«Επιταγές» αξίας τουλάχιστον 1.000 ευρώ που θα έχουν ως «αντίκρισμα» τη δωρεάν κατάρτιση και πρακτική άσκηση των νέων σε ηλικία (έως 24 ετών) άνεργων αλλά και των εργαζομένων οι οποίοι απασχολούνται σε επισφαλείς θέσεις εργασίας θα μοιράσει ο ΟΑΕΔ περί τα τέλη του 2010.

Το νέο μέτρο (που είχε εισηγηθεί στην κυβέρνηση ο διοικητής του ΟΑΕΔ Ηλ. Κικίλιας) εντάσσεται στα 4 νέα προγράμματα τα οποία θα χρηματοδοτηθούν από κοινοτικά κονδύλια (συνολικά 500 εκατ. ευρώ) και θα εφαρμοστούν για να? συγκρατηθεί η επαπειλούμενη, λόγω της ύφεσης και των λουκέτων, έκρηξη της ανεργίας.

Το περίγραμμα των προγραμμάτων συζητήθηκε χθες σε σύσκεψη που είχαν η υπουργός Λ. Κατσέλη και ο αναπληρωτής υπουργός Γ. Κουτρουμάνης με το διοικητή του ΟΑΕΔ Ηλ. Κικίλια και το γραμματέα διαχείρισης κοινοτικών πόρων Θ. Τσέκο. Με βάση το σχεδιασμό που έγινε θα χρηματοδοτηθούν:

1. Πρόγραμμα απόκτησης επαγγελματικών προσόντων κατά προτεραιότητα για τους νέους ηλικίας έως 24 ετών με «κουπόνια» κατάρτισης σε πιστοποιημένα κέντρα. Ο άνεργος ή και ο νέος εργαζόμενος θα μπορεί να «εξαργυρώσει» το κουπόνι - επιταγή παρακολουθώντας εκπαιδευτικά προγράμματα τα οποία θα προβλέπουν και την πρακτική άσκηση σε επιχειρήσεις.

2. Ολοκληρωμένο πρόγραμμα συμβουλευτικής, κατάρτισης και ένταξης στην αγορά εργασίας στις 13 νέες περιφέρειες της χώρας με βάση τις τοπικές ανάγκες και τα συγκριτικά πλεονεκτήματα κάθε περιοχής.

3. Πρόγραμμα για τη δωρεάν υποστήριξη - με ειδικούς συμβούλους - της προσαρμογής των επιχειρήσεων στα νέα δεδομένα και για την αποτροπή ομαδικών απολύσεων.

4. Πρόγραμμα υποβοήθησης νέων πτυχιούχων επιστημόνων για να ενταχθούν στην αγορά εργασίας και να αυτοαπασχοληθούν στο αντικείμενο των σπουδών τους δημιουργώντας, με επιχορήγηση, ακόμη και εταιρείες.

Το υπουργείο θα στηρίξει, ακόμη, με τεχνογνωσία και μικροδάνεια την ανάπτυξη εταιρειών, ανέργων στον τομέα της κοινωνικής οικονομίας (έχει προβλεφθεί για το σκοπό αυτό κονδύλι 310 εκατ. ευρώ). Τέλος θα ανακατανείμει, αν χρειαστεί, τις 200.000 επιδοτούμενες θέσεις εργασίας στο πρόγραμμα επιχορήγησης κατά 100% των εργοδοτικών εισφορών που ήδη έχει «ανοίξει» ο ΟΑΕΔ στις επιχειρήσεις (έχουν ενταχθεί αιτήσεις κυρίως από μεσαίες και μεγαλύτερες επιχειρήσεις για την επιδότηση περίπου 50.000 θέσεων με δέσμευση διατήρησης του διπλάσιου αριθμού, δηλ. 100.000).

Η Λ. Κατσέλη σκοπεύει, πάντως, να συγκαλέσει, τις Επιτροπές για την απασχόληση και την κοινωνική προστασία για να συζητηθούν με τους κοινωνικούς εταίρους μέτρα περιορισμού των επιπτώσεων που έχει το μείγμα της ασκούμενης (λόγω του δημοσιονομικού προβλήματος της χώρας) οικονομικής πολιτικής. Για το θέμα αυτό, άλλωστε, θα πρέπει να υποβάλλει η χώρα στην Ευρωπαϊκή Ενωση σχέδιο καθώς ήδη έχει δεσμευτεί έως το 2020 να αυξήσει τους απασχολούμενους στο 70% του εργατικού δυναμικού και να περιορίσει κατά 450.000 όσους ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας.

Tα 4 +1 προγράμματα του OAEΔ

[1] «Kουπόνια» κατάρτισης για νέους έως 24 ετών

[2] Συμβουλευτικό πρόγραμμα για την απασχόληση στις 13 περιφέρειες της χώρας με βάση τις τοπικές ανάγκες

[3] Σύμβουλοι προσαρμογής των επιχειρήσεων στα νέα δεδομένα

[4] Aυτοαπασχόληση και ένταξη στην αγορά εργασίας νέων επιστημόνων

[και] Δάνεια για την ανάπτυξη εταιρειών από άνεργους στον τομέα της κοινωνικής οικονομίας

Διαπραγματεύσεις με την τρόικα για τον κατώτατο μισθό
Στις 15 Νοεμβρίου η συνάντηση με την υπουργό Εργασίας Λ. Κατσέλη


Σε συνάντηση που θα έχει η ηγεσία του υπουργείου με την τρόικα (στις 15 Νοεμβρίου) θα οριστικοποιηθούν οι προϋποθέσεις κάτω από τις οποίες οι επιχειρησιακές και οι ομοιεπαγγελματικές συμβάσεις θα «σπάνε» τα κατώτατα όρια των μισθών και των ημερομισθίων τόσο της ΕΓΣΣΕ όσο και των κλαδικών. Η υπουργός Λ. Κατσέλη δήλωσε χθες ότι με νόμο θα τεθούν προϋποθέσεις έτσι ώστε «να μην επικρατήσουν συνθήκες ζούγκλας στην αγορά» όπως και το νέο καθεστώς για τη διαιτησία.

«Επιβάλλεται»

Η υπουργός επικαλέστηκε την οικονομική συγκυρία που επιβάλλει τις? αποκλίσεις από τα γενικά κατώτατα όρια των μισθών και των ημερομισθίων και σημείωσε ότι οι εργατικές διαφορές που θα προκύψουν έως τη ψήφιση του νόμου (όπως και η επίμαχη σύμβαση που αποκάλυψε η «Η» και προβλέπει κατώτατο μισθό 640 ευρώ, αντί των 740 ευρώ) μπορούν να «κριθούν» στα δικαστήρια. «Η ΓΣΕΕ δεν πρόκειται να δεχτεί καμία καταστρατήγηση των κλαδικών συμβάσεων και της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, πρέπει να ακυρωθεί η σχετική πρόβλεψη του Μνημονίου» απάντησε η ΓΣΕΕ.