You are here

Κουβέλης: Η ρητορική έντασης της Τουρκίας ενδεχομένως να κλιμακωθεί μέχρι τις εκλογές

20/04/2018 07:20

H Eλλάδα είναι μια χώρα που επιδιώκει τη συνεργασία με άλλα κράτη και δεν τροφοδοτεί τη ρητορική της έντασης, αλλά θα υπερασπιστεί τα κυριαρχικά της συμφέροντα, τόνισε ο Έλληνας αναπληρωτής Υπουργός Άμυνας Φώτης Κουβέλης, κατά την πρώτη συνάντηση γνωριμίας του με τους στρατιωτικούς συντάκτες.

Όπως υποστήριξε, εκτίμησή του είναι ότι η ρητορική της έντασης από την πλευρά της Τουρκίας ενδεχομένως να κλιμακωθεί μέχρι τις εκλογές, καθώς, κατά τον ίδιο, ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αποπροσανατολίζει, με αυτόν τον τρόπο, την κοινή γνώμη από τα μεγάλα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα του.

Διευκρινίζοντας τις πρόσφατες δηλώσεις του περί «ακήρυχτου πολέμου» με την Τουρκία, ο κ. Κουβέλης σημείωσε ότι αυτές αφορούσαν την απώλεια ανθρώπινων ζωών και τις δαπάνες της Πολιτείας για τη διατήρηση και επαύξηση της επιχειρησιακής ετοιμότητας των Τριών Όπλων των Ενόπλων Δυνάμεων για την αντιμετώπιση της τουρκικής προκλητικότητας.

Ως προς την κράτηση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών στην Αδριανούπολη, ο αναπληρωτής Υπουργός Άμυνας σχολίασε ότι αρχικά επρόκειτο για ένα απλό μεθοριακό επεισόδιο που θα μπορούσε να επιλυθεί μεταξύ των επικεφαλής των φυλακίων. Εντασσόμενο, όμως, στη ρητορική έντασης, στην οποία έχει επιδοθεί η Τουρκία, αυτό το γεγονός συνιστά παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, συμπεριλαμβανομένης της Συνθήκης της Γενεύης, υποστήριξε ο κ. Κουβέλης.

Επί του ίδιου ζητήματος, ο κ. Κουβέλης υποστήριξε ότι ο όρος «ομηρία» που χρησιμοποιεί ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος για τους δύο Έλληνες στρατιωτικούς δεν έχει αυστηρή νομική έννοια, αλλά επιστρατεύεται για να περιγράψει την απαράδεκτη συνεχιζόμενη κράτηση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών στις φυλακές της Αδριανούπολης. «Δεν υπάρχει δυσαρμονία μεταξύ μας», υποστήριξε ο κ. Κουβέλης για τη σχέση του με τον Έλληνα ΥΠΑΜ, προσθέτοντας: «αντιθέτως συνεργαζόμαστε αμφίδρομα και επί θεμάτων που δεν ανήκουν στις αρμοδιότητές μας».

Όσον αφορά το θέμα με την πτήση του τουρκικού ελικοπτέρου στα όρια του FIR Αθηνών, στην περιοχή της Ρω, ο αναπληρωτής Υπουργός διευκρίνισε ότι ήταν λάθος η έκφρασή του περί υπερπτήσης.

Αναφορικά με τις πρόσφατες δηλώσεις του ΓΓ του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ σχετικά με τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, ο κ. Κουβέλης επανέλαβε ότι θα ανέμενε μια πιο συγκεκριμένη δήλωση, με επίκληση του διεθνούς δικαίου, και όχι μια τοποθέτηση που αναφέρεται μόνο στις διατάξεις που διέπουν το καθεστώς του ΝΑΤΟ.

Αναφερόμενος, ακόμα, στην επίσκεψη του Τούρκου Προέδρου στην Αθήνα, ο κ. Κουβέλης υποστήριξε ότι μολονότι δεν υπήρξε επιτυχής, η στάση της Τουρκίας δεν σχετίζεται με τη συγκεκριμένη επίσκεψη, ενώ υπογράμμισε την ανάγκη θεμελίωσης διαδικασιών διαλόγου με τη γείτονα.

Ως προς τη στρατιωτική θητεία, ο αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Άμυνας σημείωσε ότι δεν τίθεται ζήτημα αύξησης του χρόνου θητείας των στρατευσίμων, ούτε θέμα αύξησης του αριθμού των επαγγελματιών οπλιτών.

Επιπλέον, αναφέρθηκε στα ζητήματα αναβάθμισης των αεροσκαφών F-16, που βρίσκονται σε εκκρεμότητα, καθώς και στα προβλήματα των Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων (ΕΑΒ).

Απαντώντας σε ερώτηση για το ζήτημα της ονομασίας της πΓΔΜ, ο αναπληρωτής Υπουργός τόνισε ότι παρουσιάζει δυσκολίες, αλλά εξέφρασε την ελπίδα ότι αυτές μπορούν να ξεπεραστούν.

ΚΥΠΕ