You are here

Το κρας τεστ της HSBC στο σχέδιο Ηρακλής

11/10/2019 16:05

Ποια είναι τα οφέλη και τα κόστη για τις ελληνικές τράπεζες έναντι μιας απλής τιτλοποίησης και της εφαρμογής των δικών τους σχεδίων για τη μείωση των «κόκκινων» δανείων. Οι τιμές-στόχοι και η «αγαπημένη» μετοχή.

Κρας τεστ του Ηρακλή έναντι μιας απλής τιτλοποίησης και έναντι της διατήρησης των υφιστάμενων σχεδίων των ελληνικών τραπεζών για την αντιμετώπιση των κόκκινων δανείων κάνει η HSBC σε ανάλυσή της.

Όπως εξηγεί, ο βαθμιαίος αντίκτυπος έναντι μιας απλής τιτλοποίησης είναι εύκολο να εξηγηθεί. Οι τράπεζες κερδίζουν κεφάλαια (25 μονάδες βάσης κατά την εκτίμηση του οίκου) και χάνουν κερδοφορία [60 μονάδες βάσης χαμηλότερη απόδοση ενσώματων ιδίων κεφαλαίων (ROTE) κατά την HSBC].

Το κεφαλαιακό κέρδος, ωστόσο, μπορεί να είναι καθοριστικό στη διευκόλυνση της συναλλαγής. Η εγγύηση της κυβέρνησης μπορεί επίσης να βελτιώσει την τιμολόγηση πέρα απ’ όσο υπολογίζει η τράπεζα. Συνολικά εκτιμά ότι ο Ηρακλής είναι οικονομικά βιώσιμος καθώς τα οφέλη έναντι του κόστους, αν συγκριθεί με μια απλή τιτλοποίηση, υπερκαλύπτουν τα αρνητικά στοιχεία.

Πιο περίπλοκη είναι η «άσκηση» αν γίνει η σύγκριση με βάση τα υφιστάμενα σχέδια. Τα NPEs θα πέσουν κατά 36%, επιταχύνοντας τη μείωση των «κόκκινων» δανείων κατά 1,5 χρόνο έναντι του βασικού σεναρίου της HSBC. Τα κέρδη θα αυξηθούν κατά 15%, με τον ROTE στο 5,5%, έναντι βασικού σεναρίου για 3,8% το 2020. Το κεφαλαιακό χτύπημα από τη συναλλαγή θα οδηγούσε σε απώλεια κατά 230 μονάδες βάσης, κάτι που κάνει τις τράπεζες 29% ακριβότερες σε όρους τιμής προς ενσώματη λογιστική αξία (PTBV).

Είναι σημαντικό να σημειωθεί, γράφει η HSBC, ότι συντασσόμαστε με τη μειονότητα και πιστεύουμε ότι οι τράπεζες μπορούν να ολοκληρώσουν επιτυχημένα τα σχέδιά τους για τη μείωση των κόκκινων δανείων. Ο Ηρακλής θα βοηθήσει να διασκεδαστούν κάποιες από τις αμφιβολίες της πλειοψηφίας. Ως αποτέλεσμα, τονίζει, πιστεύουμε ότι θα είναι θετικό για την αντίληψη που έχει η αγορά για τις ελληνικές τράπεζες.

Σε ό,τι αφορά τις μετοχές, η HSBC προτιμά την Alpha BankΑΛΦΑ +4,31%.

Πηγή: Euro2day