You are here

Κρίσιμες επαφές Χρ. Σταϊκούρα στο περιθώριο του Eurogroup

13/09/2019 11:32

Την πρώτη επίσημη παρουσίαση στους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης για το κυβερνητικό δημοσιονομικό και αναπτυξιακό πρόγραμμα θα κάνει σήμερα ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταικούρας.

Παράλληλα, ο υπουργός θα συμμετάσχει σε μια πολύ κρίσιμη «ιεροτελεστία» που διατηρείται εδώ και χρόνια. Οι υπουργοί Οικονομικών του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος συναντιούνται για πρόγευμα πριν από κάθε Eurogroup. Σε αυτή την περίπτωση θα συναντηθούν το Σάββατο, καθώς η φινλανδική προεδρία έβαλε το Eurogroup να ξεκινήσει στις 8:30 το πρωί, με πολλούς υπουργούς να «γκρινιάζουν».

Αυτή είναι μια εξαιρετικά κρίσιμη επαφή για τον νέο υπουργό, καθώς εκεί συζητείται η κοινή γραμμή που συνήθως κρατά το ΕΛΚ μέσα στο Eurogroup στις κρίσιμες αποφάσεις. Και μπορεί να δημιουργήσει ισχυρούς δεσμούς που θα χρειαστούν στο μέλλον, όταν θα συζητούνται ο προϋπολογισμός και οι εκθέσεις προόδου.

Στην ατζέντα, όπως έχουμε γράψει, η Ελλάδα και η Ιταλία είναι το τελευταίο θέμα, με τους δύο «νέους» υπουργούς να παρουσιάζουν τις φιλοδοξίες των κυβερνήσεών τους. Παίρνει όμως διαφορετική δυναμική, καθώς μόλις χθες ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Τζ. Κόντι βρισκόταν στις Βρυξέλλες και ζήτησε από τους κ.κ. Γιούνκερ και Τουσκ ευελιξία στους δημοσιονομικούς στόχους.

Ο Χρήστος Σταϊκούρας αναμένεται να έχει τετ-α-τετ και με τον πρόεδρο του Eurogroup Μάριο Σεντένο, με τον επικεφαλής τους ΕΣΜ Κλάους Ρέγκλινγκ, το εκτελεστικό μέλος της ΕΚΤ Μπενουά Κερέ, τον αντιπρόεδρο της EBDR Πιερ Χέιλμπρον και με την πρόεδρο της Ενιαίας Αρχής Εξυγίανσης Ελκε Κόενιγκ.

Κατά τη διάρκεια του προγεύματος του ΕΛΚ, ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών θα έχει και μια σύντομη συνομιλία με τον αντιπρόεδρο της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόσβκις, ο οποίος έχει αναβαθμιστεί σημαντικά και στη νέα Κομισιόν.

Κυβερνητική πηγή διευκρίνισε στο Euro2day.gr ότι τώρα προέχει το χτίσιμο εμπιστοσύνης με το Eurogroup και η παρουσίαση του αναπτυξιακού σχεδίου, γι' αυτό και ο κ. Σταικούρας δεν αναμένεται να επικεντρωθεί στην επιδίωξη για χαμηλότερα πλεονάσματα.

Ήδη, όπως έχουμε γράψει, η κυβέρνηση πρέπει να περάσει δύο μεγάλα «αγκάθια», προκειμένου να αποδεσμευθούν τα κέρδη από τα προγράμματα SNP και ANFAs.

Δίπλα από τον Χ. Σταικούρα θα καθίσει ο κεντρικός τραπεζίτης και διοικητής της Τράπεζας Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας. Σε κάθε άτυπο Eurogroup/Εcofin το παρών δίνουν και οι κεντρικοί τραπεζίτες της ΕΕ. Ιδιαίτερα σημαντική συζήτηση για το μέλλον της οικονομίας της ΕΕ, μία μέρα μετά τις αποφάσεις της ΕΚΤ.

Πηγή: Euro2day