You are here

Κρίσιμο παζάρι κυβέρνησης-τραπεζών για 50.000 στεγαστικά

06/05/2021 14:30

Την ενδιάμεση λύση μέχρι τον Μάρτιο του 2022, που θα λειτουργήσει ο Φορέας Απόκτησης και Επαναμίσθωσης Ακινήτων, στο πλαίσιο του πτωχευτικού, αναζητούν κυβέρνηση και τράπεζες, έτσι ώστε αφενός να προστατευθούν από τον πλειστηριασμό όσοι δανειολήπτες δανείων με εγγύηση την πρώτη κατοικία επιλέξουν την οδό της πτώχευσης, αφετέρου, οι τράπεζες να μη μείνουν ξεκρέμαστες για τα συγκεκριμένα δάνεια.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του Euro2day.gr, τα σενάρια για τη στήριξη από το κράτος της ειδικής αυτής κατηγορίας δανείων, η οποία με βάση τις εκτιμήσεις των τραπεζών μετρά περίπου 50.000 δάνεια, είναι τα εξής:

  1. Το δημόσιο να πληρώσει το σύνολο της μηνιαίας δόσης για τη μεταβατική περίοδο από την ένταξη στον πτωχευτικό -για τα φυσικά πρόσωπα η διαδικασία ανοίγει την 1η Ιουνίου- μέχρι την έναρξη της λειτουργίας του Φορέα.
  2. Το δημόσιο να πληρώσει ένα ποσοστό της μηνιαίας δόσης από 30% έως 50% και το υπόλοιπο ο δανειολήπτης.

Η κρατική στήριξη αναμένεται, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, να προέλθει μέσα από το κονδύλι που δίνεται ήδη με τη μορφή επιδόματος στέγασης, με αύξηση ωστόσο των πόρων. Σημειώνεται ότι σήμερα το επίδομα στέγασης των ευάλωτων οικονομικά νοικοκυριών διαμορφώνεται στα 210 ευρώ τον μήνα.

Τι ζητούν οι τράπεζες

Οι τράπεζες, από την πλευρά τους, ζητούν από την κυβέρνηση εγγυήσεις προκειμένου να είναι καλυμμένες για τη μεταβατική περίοδο μέχρι τη λειτουργία του Φορέα Ακινήτων.

Ασφαλείς πληροφορίες του Euro2day.gr αναφέρουν ότι οι τράπεζες προτείνουν στην περίπτωση που το δημόσιο δεν αναλάβει την πληρωμή του συνόλου της μηνιαίας δόσης αλλά ποσοστό αυτής, εφόσον ο δανειολήπτης δεν καταβάλει το μέρος της δόσης που του αναλογεί για 3 συνεχόμενους μήνες, τότε να μπορεί το πιστωτικό ίδρυμα να προχωρά σε πλειστηριασμό του ακινήτου.

Επί του παρόντος δεν έχει ληφθεί καμία οριστική απόφαση και όλα τα θέματα βρίσκονται στην ατζέντα των συζητήσεων μεταξύ του οικονομικού επιτελείου και των διοικήσεων των τραπεζών.

Ο Φορέας

Στόχος είναι ο Φορέας Απόκτησης και Επαναμίσθωσης Ακινήτων να είναι ιδιωτικός όσον αφορά τους μετόχους του, με κεντρικό ρόλο σε αυτόν να διαδραματίζουν οι εταιρείες απαιτήσεων (servicers).

Η καθυστέρηση όμως της λειτουργίας του σε συνδυασμό με το άνοιγμα των πλειστηριασμών αναμένεται να προκαλέσει προβλήματα, εξού και απαιτείται η εξεύρεση ενδιάμεσης λύσης, με στόχο την προστασία από τον πλειστηριασμό των οικονομικά αδύναμων νοικοκυριών.

Υπενθυμίζεται ότι ο Φορέας θα αγοράζει τα ακίνητα με εγγύηση την πρώτη κατοικία που θα βγάζουν οι τράπεζες στον πλειστηριασμό και εν συνεχεία θα τα επαναμισθώνει για 12 έτη στον δανειολήπτη, προκειμένου να εξαλειφθούν οι εξώσεις. Επίσης, τα οικονομικά ευάλωτα νοικοκυριά θα επιδοτούνται με το επίδομα στέγασης, με το οποίο θα πληρώνουν προς τον φορέα μέρος του ενοικίου.

Πηγή: Euro2day