You are here

Κύμα αιτήσεων συνταξιοδότησης με στόχο το «μπόνους» του 2022

08/06/2023 07:53

Φόβους για κύμα μαζικών αιτήσεων συνταξιοδότησης εντός του 2023 και για πιθανή εκ νέου αύξηση των εκκρεμοτήτων, εκφράζουν οι ειδικοί, καθώς εκτιμάται ότι η σημαντική αύξηση των συντάξεων, λόγω του υψηλού πληθωρισμού του 2022, ενδέχεται να οδηγήσει πολλούς ασφαλισμένους, στην υποβολή αίτησης συνταξιοδότησης εντός του τρέχοντος έτους.

Ιδιαίτερα δε, με δεδομένο ότι η αύξηση ενδέχεται να είναι και πάνω από το 7,75% που αντιστοιχεί σε αυτή των παλαιών συντάξεων που καταβλήθηκε από 1η Ιανουαρίου 2023. Και αυτό, γιατί η μεγάλη άνοδος του πληθωρισμού κατά το προηγούμενο έτος έχει ως αποτέλεσμα οι συντάξιμες αποδοχές των υποψήφιων συνταξιούχων να υπολογιστούν για τα έτη από το 2002 έως το 2022 με βάση το 9,6%, γεγονός που οδηγεί σε σημαντική αύξηση της ανταποδοτικής σύνταξης.

Παράλληλα, και η Εθνική Σύνταξη αυξάνεται κατά 7,75%, φθάνοντας στα 413,76 ευρώ, από τα 384 ευρώ που ήταν μέχρι το 2022. Αυτό, έχει ως αποτέλεσμα οι νέες συντάξεις να είναι υψηλότερες από τις παλαιές, ακόμη κι αν οι παλαιοί συνταξιούχοι έλαβαν το σύνολο της αύξησης 7,75% (δεν είχαν δηλαδή προσωπική διαφορά) και έχουν τα ίδια έτη ασφάλισης.

Ήδη, κατά το πρώτο τετράμηνο του τρέχοντος έτους χιλιάδες ασφαλισμένοι έχουν υποβάλλει αίτηση συνταξιοδότησης, με τους ειδικούς να εκτιμούν ότι στο τέλος του έτους θα ξεπεράσουν τις 220.000.

Σύμφωνα με την δικηγόρο που εξειδικεύεται στα θέματα κοινωνικής ασφάλισης Ασπασία Παπαθανασοπούλου, για όσους συνταξιοδοτούνται από την 01-01-2023 και εφεξής εφαρμόζονται οι αρκετά αυξημένοι ετήσιοι δείκτες μεταβολής μισθών, οι οποίοι επιφέρουν σημαντική αύξηση των συνταξίμων αποδοχών, επί των οποίων υπολογίζεται η ανταποδοτική σύνταξη.

«Ως εκ τούτου» επισημαίνει, «είναι πιθανό μεγάλος αριθμός ασφαλισμένων, οι οποίοι έχουν ήδη θεμελιωμένο συνταξιοδοτικό δικαίωμα ή θεμελιώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα έως και την 30-11-2023, να προτιμήσει να συνταξιοδοτηθεί εντός του έτους αυτού, προκειμένου να τύχει αυτής της ευνοϊκής συνταξιοδοτικής μεταχείρισης, η οποία δεν θα ισχύει για την συνταξιοδότηση εντός του 2024».

Μάλιστα, σύμφωνα με την κ. Παπαθανασοπούλου, οι εν λόγω ασφαλισμένοι μπορούν να υποβάλουν φέτος αίτηση και να παραμείνουν στην εργασία τους, έχοντας για όσο διάστημα εξακολουθούν να ασφαλίζονται, μείωση της μηνιαίας τους σύνταξης κατά 30%. Όπως μάλιστα εκτιμά η δικηγόρος που γνωρίζει πολύ καλά τα όσα συμβαίνουν στην ασφάλιση, «η επιλογή αυτή, όπως είναι ευνόητο, θα οδηγήσει σε αύξηση του αριθμού των εκκρεμών αιτήσεων συνταξιοδότησης».

Πράγματι, οι αιτήσεις συνταξιοδότησης κατά το πρώτο τετράμηνο του 2023 σύμφωνα με τα πλέον διαθέσιμα στοιχεία έχουν ξεπεράσει τις 65.000, ενώ αναμένεται κορύφωση αμέσως μετά το καλοκαίρι, εφόσον προστεθούν και οι οριστικές αιτήσεις συνταξιοδότησης των εκπαιδευτικών.

Να σημειωθεί ότι συνολικά, εντός του 2022 υποβλήθηκαν περισσότερες από 212.000 αιτήσεις, συνεχίζοντας το κύμα αιτήσεων συνταξιοδότησης που ξεκίνησε μαζικά, το 2021. Ειδικά δε, για τους εκπαιδευτικούς, εκτιμάται ότι εντός του τρέχοντος έτους αναμένεται να αποχωρήσουν σχεδόν 4.500, όσοι περίπου ήταν και αυτοί που συνταξιοδοτήθηκαν εντός του 2022.

Να σημειωθεί ότι για το σχολικό έτος 2022-2023 ήδη έχουν υποβληθεί οι αρχικές αιτήσεις παραίτησης των εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης εντός του Φεβρουαρίου. Βέβαια, αυτές θα γίνουν αποδεκτές και θα λυθεί αυτοδικαίως η υπαλληλική σχέση των εκπαιδευτικών, στο τέλος του Αυγούστου. Τότε και θα οριστικοποιηθεί ο τελικός αριθμός των αποχωρούντων για φέτος.

Πηγή: Euro2day