You are here

Κυβέρνηση: Η «κατοικία» στο top του εκλογικού διλήμματος

21/02/2019 11:37

Τον κωδικό «κατοικία» φέρει ο κυβερνητικός σχεδιασμός για το αμέσως επόμενο διάστημα, καθώς στο Μαξίμου εκτιμούν ότι οι ευνοϊκές ρυθμίσεις και οι ελαφρύνσεις εκατοντάδων χιλιάδων νοικοκυριών θα επιδράσουν καταλυτικά στην κοινωνία.

Είναι ενδεικτική η επιλογή του Αλέξη Τσίπρα, κατά τη χθεσινή ομιλία του στο υπουργικό συμβούλιο, να αφιερώσει ελάχιστο χρόνο στο «θέμα Πολάκη» και να εστιάσει στα δύο προγράμματα που μονοπωλούν το ενδιαφέρον μεγάλου τμήματος πολιτών: στην επιδότηση ενοικίου και στην επιδότηση στεγαστικού δανείου.

Την ίδια στιγμή, πάντως, ο πρωθυπουργός έκανε φανερό ότι η συμφωνία κυβέρνησης-τραπεζών για τα κόκκινα στεγαστικά δάνεια δεν έχει ακόμα ολοκληρωθεί, καθώς αναφέρθηκε «στο πρόγραμμα για την επιδότηση δανείου, που σε γενικές γραμμές, σε γενικούς άξονες, συμφωνήσαμε με τις τράπεζες την περασμένη εβδομάδα».

Επ' αυτού, κυβερνητικά στελέχη επισημαίνουν ότι δεν υπάρχει υπαναχώρηση από τις τράπεζες (σ.σ. με τις οποίες θα υπάρξει νέα συνάντηση σήμερα το μεσημέρι στο Μέγαρο Μαξίμου). Η εκκρεμότητα, λένε, αφορά την απάντηση των θεσμών, οι οποίοι έχουν βάλει στο μικροσκόπιο την καθοριστική «λεπτομέρεια» που κάνει τη διαφορά με τον ισχύοντα νόμο Κατσέλη/Σταθάκη: την ένταξη στο πρόγραμμα και των επιχειρηματικών δανείων που ελήφθησαν με υποθήκη την πρώτη κατοικία των δανειοληπτών.

Κατά τις ίδιες πηγές, η επικοινωνία κυβέρνησης-θεσμών γι' αυτή την πτυχή του προγράμματος είναι συνεχής και οι (ελληνικές) απαντήσεις δίνονται τεκμηριωμένα, οπότε δεν αναμένεται αρνητική στάση («Ο σχεδιασμός μας δεν είναι τυχαίος, δεν είναι ευκαιριακός, είναι πολύ καλά μελετημένος» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Τσίπρας).

Οι κινήσεις ωστόσο «είναι προσεκτικές» καθώς η κυβέρνηση προτάσσει τη θετική ολοκλήρωση της δεύτερης μεταμνημονιακής αξιολόγησης, από την οποία θα εξαρτηθεί και η εκταμίευση των κερδών επί των ελληνικών ομολόγων.

«Οι επόμενοι Προϋπολογισμοί»…

Προς το παρόν, η κυβέρνηση προχωρά στην υλοποίηση του σχεδιασμού που αφορά τα νοικοκυριά. Όπως ανακοίνωσε χθες ο κ. Τσίπρας, το πρόγραμμα επιδότησης κόκκινου δανείου έχει συνολικό ετήσιο προϋπολογισμό 200 εκατομμύρια ευρώ, ενώ αφορά περίπου 180.000 νοικοκυριά και 460.000 άτομα.

«Με βάση το πρόγραμμα αυτό, το κράτος αναλαμβάνει την υποχρέωση να επιδοτεί τη δόση του δανείου, ενώ οι Τράπεζες αναλαμβάνουν με τη σειρά τους να αξιοποιήσουν το σύνολο των εργαλείων που ήδη έχουν στη διάθεσή τους για τη μείωση της δόσης, δηλαδή μείωση επιτοκίου, επιμήκυνση του δανείου και όλα τα υπόλοιπα διαθέσιμα εργαλεία που τους παρέχουν οι διεθνείς κανόνες και η εσωτερική νομοθεσία», σημείωσε.

Το έμμεσο πλην σαφές εκλογικό δίλημμα φάνηκε στην επόμενη φράση του πρωθυπουργού: «Με συνολικό προϋπολογισμό 300+200= 500 εκατομμύρια ευρώ που εξασφαλίσαμε στον Προϋπολογισμό του 2019 και θα είναι εξασφαλισμένα προφανώς και στους επόμενους Προϋπολογισμούς, προχωράμε στην εφαρμογή και υλοποίηση πολιτικών που εξασφαλίζουν την πρώτη κατοικία στη νέα φάση της ανάκαμψης και ταυτόχρονα βάζουμε τις βάσεις για να αποκτήσει η χώρα μας μια συνολική, αξιόπιστη και αποτελεσματική στεγαστική πολιτική για τους πολλούς».

Κι επειδή οι... επόμενοι Προϋπολογισμοί θα ψηφιστούν μετά τις εκλογές, το μήνυμα προς τους δικαιούχους εστάλη, διακριτικά μεν αλλά σαφώς.

«Επιδότηση ακόμα και 100%»

Το «δια ταύτα» το έχει αναλάβει ο ειδικός γραμματέας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους Φώτης Κουρμούσης, ο οποίος στις τελευταίες αναφορές επισημαίνει ότι:

Πρώτον, δεν θα υπάρχει μία επιδότηση για όλους καθώς θα λαμβάνεται υπόψη η περιουσιακή και η κατά καιρούς εισοδηματική κατάσταση των δανειοληπτών. «Η θέση μας είναι η επιδότηση να φτάνει ακόμα και στο 100%, όταν χρειάζεται», ανέφερε στην ΕΡΤ.

Δεύτερον, ότι η συνολική συμφωνία (στην οποία «είμαστε πολύ κοντά») θα έρθει στη Βουλή την επόμενη εβδομάδα ως νομοσχέδιο, με βασικό στοιχείο ένα πλαίσιο προστασίας «χωρίς να χρειάζεται να πάει ο δανειολήπτης στο δικαστήριο».

Ανοίγει πλατφόρμα για το επίδομα ενοικίου

Όσον αφορά στην επιδότηση ενοικίου, η κυβέρνηση δίνει τεράστια σημασία καθώς, όπως είπε ο κ. Τσίπρας χθες, «θα αφορά συνολικά 260.000 νοικοκυριά και 667.000 ανθρώπους».

Σύμφωνα με την απόφαση, η επιδότηση θα κλιμακώνεται ανάλογα με το εισόδημα και ανάλογα με τα μέλη του νοικοκυριού, ξεκινώντας από 70 ευρώ μηνιαίως και φτάνοντας το ποσό των 210 ευρώ μηνιαίως (σ.σ. δόθηκαν και οι σχετικοί πίνακες).

Ως πολύ κρίσιμη παράμετρος προβάλλεται ότι στο επίδομα στέγασης, το ανήλικο παιδί προσμετράται ως ενήλικας τόσο στον υπολογισμό των εισοδηματικών κριτηρίων, όσο και στον υπολογισμό του εισοδήματος.

Κατά τις πληροφορίες από το υπουργικό συμβούλιο, τις επόμενες ημέρες θα ανοίξει η πλατφόρμα για την υποβολή αιτήσεων, η οποία θα παραμείνει ανοικτή ολόκληρο τον Μάρτιο.

Τα πρώτα ποσά θα αρχίσουν να καταβάλλονται τον Απρίλιο (πολύ πριν από το Πάσχα) και θα δοθούν αναδρομικά όσα αντιστοιχούν στον Μάρτιο.

Πηγή: Euro2day