You are here

«Λευκός καπνός» για τη σωτηρία της Creta Farms

22/07/2019 14:12

Σε πλήρη συμφωνία με το σχέδιο των τραπεζών βρίσκονται και οι δυο βασικοί μέτοχοι της Creta FarmΚΡΕΤΑ 0,00%s καθώς επιβεβαίωσε την υπογραφή του και ο Μάνος Δομαζάκις μετά τον Κων. Δομαζάκη, σε συνέχεια των συναντήσεων με τον υπουργό Ανάπτυξης Αδωνι Γεωργιάδη.

Η ΕΥ, εκτός από Monitoring Trustee και CRO από 1ης/8 αναλαμβάνει και την εξεύρεση στρατηγικού επενδυτή.

Ο υπουργός Ανάπτυξης χαρακτήρισε παρέμβαση διάσωσης την πρωτοβουλία του να συντονίσει τράπεζες και βασικούς μετόχους της εταιρείας προκειμένου να συναινέσουν στο MoU, με καταληκτικό στόχο την εξεύρεση στρατηγικού επενδυτή. Κατά τον Υπουργό, η εταιρία "θα έκλεινε αυτή την εβδομάδα", από παντελή έλλειψη ρευστότητας και διαθέσιμου προιόντος.

Πέραν τούτων, ο Υπουργός ενημέρωσε ότι κατά το σχέδιο των πιστωτριών τραπεζών της εταιρίας, έως τις 31 Ιουλίου προβλέπεται η μεταβίβαση σημάτων και πατεντών της εταιρίας από την προσωπική εταιρία Novaplot στη μητρική Creta FarmΚΡΕΤΑ 0,00%, καθώς και η άμεση τοποθέτηση CRO - που θα ελέγχει κάθε οικονομική δραστηριότητα της εταιρίας- από την EY.

H EY επίσης αναλαμβάνει να βρει στρατηγικό επενδυτή για την εταιρία. Πέρα από το ενδιαφέρον του αμερικανικού Fund HIG (το οποίο επιβεβαιώθηκε και από την πλευρά των νυν βασικών μετόχων), ο Υπουργός ανάφερε ότι έχει εκδηλωθεί ενδιαφέρον και από άλλα επενδυτικά κεφάλαια. Επισήμανε ωστόσο ότι η διαδικασία βρίσκεται πλέον στη μοίρα τραπεζών και ΕΥ.

Σύμφωνα πάντως με πληροφορίες, το χρονοδιάγραμμα που περιλαμβάνεται στο MoU προβλέπει την ολοκλήρωση των διαδικασιών εξυγίανσης και εξεύρεσης στρατηγικού επενδυτή έως τις 30/10/ 2019.

Στο πλαίσιο αυτό αίρονται οι τραπεζικές αιρέσεις και ανοίγει ο δρόμος ρευστότητας για την εταιρία. Σύμφωνα με πληροφορίες, η εταιρία ωστόσο, έχει ζητήσει επιπλέον χρηματοδότηση της τάξης των 3-3,5 εκατ. ευρώ, αίτημα το οποίο όμως δεν έχει γίνει δεκτό από τις πιστώτριες τράπεζες. Δεδομένης της συμφωνίας, παραμένει ανοιχτό το αν οι τράπεζες κρίνουν απαραίτητη μια νέα ένεση ρευστότητας, υπό τις εγγυήσεις που έχουν δοθεί.

Νωρίτερα, τόσο ο Κων.Δομαζάκης όσο και ο Μάνος Δομαζάκης προσήλθαν στο Υπ.Ανάπτυξης και Επενδύσεων (σε διαφορετικά ραντεβού) παρουσία εκπροσώπων των τραπεζών και υπέγραψαν το MoU, συναινώντας πλήρως στους όρους των τραπεζών. Στο πλαίσιο αυτό αίρονται οι τραπεζικές αιρέσεις και ανοίγει ο δρόμος ρευστότητας για την εταιρία.

Ο Κων. Δομαζάκης νωρίς το πρωϊ εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία αποδέχτηκε το MoU. Οπως αναφέρει «με αίσθημα απόλυτης ευθύνης προς τους εργαζόμενους της Creta FarmΚΡΕΤΑ 0,00% και τους μετόχους της εταιρείας, υπέγραψα σήμερα το MOU με το οποίο, πρώτον, εκκινεί διαδικασία εύρεσης στρατηγικού επενδυτή, δεύτερον, τοποθετείται CRO/Monitoring Trustee και τρίτον, οι τράπεζες δεσμεύονται ότι θα ενεργοποιήσουν τα πιστοδοτικά όρια προεξόφλησης απαιτήσεων ή και factoring.

Η απόφασή μου αυτή ελήφθη με γνώμονα αποκλειστικά και μόνο το καλό της εταιρείας για την οποία έδωσα όλη την ψυχή μου τα τελευταία τριάντα χρόνια. Δεν υπολόγισα ούτε τα όσα έχουν γίνει σε βάρος μου, ούτε τα ψεύδη και τη συκοφαντία. Γιατί πίστευα και πιστεύω ότι στη ζωή ισχύει πάντα το απόφθεγμα του Ευριπίδη, "Τους πόνους γαρ αγαθοί τολμώσι, δειλοί δ’ εισίν ουδέν ουδαμού", δηλαδή ότι "τους αγώνες τολμούν οι ανδρείοι ενώ οι δειλοί δεν είναι τίποτα και πουθενά".

Μαζί με τους εργαζομένους της εταιρείας δημιουργήσαμε προϊόντα πρωτοποριακά όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά και σε παγκόσμιο επίπεδο. Οι εργαζόμενοι της Creta FarmΚΡΕΤΑ 0,00% ήταν και παραμένουν το βασικό μας όπλο καθώς και στις καλές και τις δύσκολες στιγμές απέδειξαν ότι μπορούν να υπερβούν τον εαυτό τους και να βάλουν πάνω από όλα τη συλλογική προσπάθεια, για να έχει μέλλον αυτή η εταιρεία. Και σίγουρα δεν είναι αυτοί που έχουν την ευθύνη για την κατάσταση στην οποία είχε περιέλθει η εταιρεία. Σίγουρα όμως είναι εκείνοι στους οποίους οφείλουμε πολλά για ότι ακόμα και υπό τις σημερινές συνθήκες, η εταιρεία συνεχίζει να υπάρχει.

Θεωρώ ότι πλέον με την τοποθέτηση CRO και τη διασφάλιση μέσω του MOU της συνεχούς ενημέρωσης των μετόχων και των πιστωτών δημιουργούνται οι συνθήκες ώστε να υπάρξει έλεγχος στην οικονομική διαχείριση της εταιρείας, στοιχείο απαραίτητο ώστε ο επενδυτής να γνωρίζει σαφώς πού καλείται να επενδύσει.

Θεωρώ ότι πλέον δεν υπάρχει καμία απολύτως δικαιολογία για να μη διασωθεί η εταιρεία, πράγμα που ήταν και παραμένει κύριο μέλημά μου. Θεωρώ ότι δεν υπάρχει καμία δικαιολογία για να μη διασωθούν οι θέσεις εργασίας και να λειτουργήσει η εταιρεία το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα.

Ήταν και παραμένει άποψή μου ότι θα πρέπει να υπάρξει συμφωνία με επενδυτή το ταχύτερο δυνατό καθώς κάθε ημέρα που περνά, λειτουργεί σε βάρος της εταιρείας και υπέρ του ανταγωνισμού, ο οποίος μάλιστα δεν έχει να επιδείξει προϊόντα ανάλογα της εταιρείας.

Σήμερα έγινε ένα βήμα που μπορεί να οδηγήσει και πάλι την Creta FarmΚΡΕΤΑ 0,00% στην ανάπτυξη και να λάβει και πάλι η εταιρεία τη θέση που της αξίζει. Θα συνδράμω με όλες μου τις δυνάμεις, όπως έκανα έως σήμερα, να δοθεί η άριστη λύση για τους μετόχους και τους εργαζόμενους της εταιρείας. Είναι η τελευταία ευκαιρία για την Creta FarmΚΡΕΤΑ 0,00% και θα κάνω ό,τι περνά από το χέρι μου για να μην πάει χαμένη.

Κ. ΔΟΜΑΖΑΚΗΣ

Το τελεσίγραφο

Νωρίτερα, το Euro2day.gr μετέδιδε: «Χαρακτήρα "τελεσιγράφου" έχει το σημερινό πρωινό ραντεβού των μετόχων της Creta FarmΚΡΕΤΑ 0,00%, Μάνου και Τάκη Δομαζάκη, στο Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων, όπως τουλάχιστον άφησε να εννοηθεί η επίσημη ανακοίνωση του υπουργού Αδωνι Γεωργιάδη, προκειμένου να συναινέσουν στο ΜοU που έχουν επεξεργαστεί οι πιστώτριες τράπεζες της εταιρείας.

Είχε προηγηθεί το Σάββατο 20 Ιουλίου συνάντηση του υπουργού με εκπροσώπους των πιστωτριών τραπεζών αλλά και τον ίδιο τον κ. Κωνσταντίνο (Τάκη) Δομαζάκη, καθώς και επικοινωνία με τον κ. Μάνο Δομαζάκι, με θέμα την υπογραφή συμφωνίας εξυγίανσης και εισόδου στρατηγικού επενδυτή στην εταιρεία.

Δεδομένου ότι οι πιστώτριες τράπεζες στηρίζουν το συγκεκριμένο σχέδιο, και ο Μάνος Δομαζάκις έχει ήδη συμφωνήσει με τις τράπεζες και τους όρους τους (τόσο κατά δήλωση στον υπουργό, όσο και σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Euro2day.gr), η μόνη προϋπόθεση για να αρχίσει να έχει «ανάσες ρευστότητας» η εταιρεία και να μπορέσει να συνεχίσει τη λειτουργία της, είναι να συμφωνήσει -όπως ζητούν οι τράπεζες- και ο έτερος μέτοχος του 40%, Κων. Δομαζάκη.

Το Euro2day.gr επιχείρησε να επικοινωνήσει με τον Κ. Δομαζάκη, χωρίς ωστόσο ανταπόκριση. Υπενθυμίζεται ότι ο τελευταίος, με ανυπόστατες καταγγελίες (δεν αποδείχθηκε ότι είχε δανείσει ποτέ την εταιρεία σύμφωνα με το πόρισμα της PwC), ουσιαστικά οδήγησε τη μετοχή σε αναστολή και έβαλε την εταιρεία σε πρωτοφανή κρίση, με αναμενόμενη κατάληξη τα προβλήματα ρευστότητας που απειλούν να διακόψουν τη λειτουργία της, θέτοντας σε κίνδυνο περίπου 850 θέσεις εργασίας.

Πηγή: Euro2day