You are here

Λίγο πριν από το τέλος, όλα απ’ την αρχή

26/06/2015 17:24
Τα μέτρα που προτείνονται τόσο από την Κυβέρνηση όσο και από τους εταίρους είναι φουλ υφεσιακά, ενώ δεν ακούγεται λέξη για το χρέος που δεν είναι βιώσιμο. Η χώρα σε 3 μήνες θα είναι στο ίδιο και χειρότερο σημείο και τότε οι πιθανές λύσεις θα είναι μονόδρομος. Η υποστήριξη τέτοιων μέτρων είναι δύσκολη και σίγουρα αλυσιτελής.

Το κλίμα ανάμεσα πλέον σε χώρες και όχι μόνο σε θεσμικούς εταίρους είναι αρνητικό. Οι εντάσεις στα κοινοβούλια χωρών γύρω από την οποιαδήποτε συμφωνία με την Ελλάδα, θα είναι ισχυρές και με αβέβαιο ίσως αποτέλεσμα. Η χώρα έχει χάσει μέσα στην ΕΕ όσα έχει χτίσει με κόπο από την ένταξη της μέσα σε λίγους μήνες. Οι ευθύνες προφανώς, βαρύνουν και την Τρόικα.

Οι Έλληνες πολιτικοί και τα κόμματα οφείλουν με σεβασμό απέναντι στους πολίτες, στις μελλοντικές γενιές και στην ιστορική ευθύνη τους, να δράσουν με εθνική ομοψυχία. όχι ταυτιζόμενοι ούτε ταυτόσημοι. Σύμφωνοι όμως, στη σωτηρία της Πατρίδας όποιο δρόμο και αν επιλέξει ο Λαός. Το υφέρπον κλίμα ψευτο εμφυλίου είναι το σπρώξιμο στο γκρεμό.

Η Χώρα μας χρειάζεται κατεπειγόντως ένα εθνικό σχέδιο – πρόταση δράσης ευρείας ελληνικής αποδοχής. Είναι εθνική υποχρέωση ανεξαρτήτως εξελίξεων. Είναι μια απόφαση που, πέραν της ουσίας, θα συμβάλει καθοριστικά στην εκτόνωση της κρίσης με τους εταίρους, την αποκατάσταση της διαρρηγμένης σχέσης αξιοπιστίας και αλληλεγγύης. Επιτέλους ας τα βρούμε μεταξύ μας, την ύστατη ώρα, πριν την καταστροφή. Αυτό τουλάχιστον είναι αποκλειστικά εσωτερική μας υπόθεση.

Να τελειώνουμε με την καλλιέργεια φρούδων ελπίδων στο Λαό μας, με φαινομενικές διασφαλίσεις των υψηλών συντάξεων και των μισθών των δημοσίων υπαλλήλων, με «προτεραιότητα» στις συλλογικές συμβάσεις εργαζομένων στην χώρα του 1,5 εκατομμυρίου ανέργων, με μεγάλες ανεκπλήρωτες υποσχέσεις.

Η πολυπόθητη ανάπτυξη θέλει σχέδιο, άμεσα εφαρμόσιμο για την δημιουργία θέσεων εργασίας, θέλει σχέδιο κατάργησης της ανασφάλειας των πραγματικών επενδύσεων, θέλει εσωτερικές ανατροπές, θέλει χρηστή διαχείριση, και τότε είμαι βέβαιη ότι οι εταίροι θα είναι στο πλευρό μας.

Η Πρόεδρος και το διακομματικό προεδρείο της Βουλής των Ελλήνων – του πλέον αντιπροσωπευτικού θεσμού έκφρασης της λαϊκής κυριαρχίας – θα μπορούσε άμεσα να αναλάβει την σχετική πρωτοβουλία, συγκρότησης υπερκομματικής επιτροπής για την διαμόρφωση του εθνικού σχεδίου μέσα σε σύντομο χρονοδιάγραμμα. Με την στήριξη των κομμάτων της Βουλής, το έργο της επιτροπής θα αποτελέσει το δείκτη συνέχειας και συνέπειας της Χώρας προς κάθε κατεύθυνση, θα είναι η εγγύηση του ελληνικού Λαού για μια πορεία αναγέννησης.