You are here

Λύση για δάνεια και προβληματικές ζητούν οι ιχθυοκαλλιεργητές

11/12/2003 12:15
Να ξεκαθαρίσουν τη θέση τους απέναντι στα όσα αρνητικά συμβαίνουν σε μεμονωμένες επιχειρήσεις του κλάδου προσπάθησαν, χθες, 12 ιχθυοκαλλιεργητικές επιχειρήσεις μεσαίου και μικρότερου μεγέθους.

Έχοντας αποστασιοποιηθεί από τις μεγάλες εταιρείες του κλάδου, τις οποίες «φωτογράφησαν» αναφέροντας στο κείμενο «... αυτές οι εταιρείες που προσπαθούν να μονοπωλήσουν τον κλάδο θα μας βρουν αντιμέτωπους όλους μαζί, γιατί είμαστε αποφασισμένοι να διατηρήσουμε όχι μόνο τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων μας αλλά και την περαιτέρω ανάπτυξή τους». Τι ζητάνε, λοιπόν, οι 12 ιχθυοκαλλιεργητές. Μεταξύ άλλων:

Να σταματήσουν οι τράπεζες να χαρακτηρίζουν τον κλάδο από μεμονωμένες περιπτώσεις, καθώς χρειάζεται ο βραχυπρόθεσμος δανεισμός, ώστε να μην προχωρούν οι εταιρείες σε μειώσεις τιμών, με αποτέλεσμα να δημιουργείται ένας φαύλος κύκλος προβλημάτων για τον κλάδο.

Να δοθεί οριστική λύση με τις προβληματικές επιχειρήσεις -όποια και αν είναι αυτή, αναφέροντας χαρακτηριστικά «η εφαρμογή του άρθρου 44 του Αναπτυξιακού Νόμου να μην αποτελεί τροχοπέδη στην αναπτυξιακή πορεία των εταιρειών του κλάδου και να μην πλήττει τον υγιή ανταγωνισμό μεταξύ των εταιρειών του κλάδου. Σε ερώτηση, της «Η», για το πόσες είναι οι εταιρείες που βρίσκονται σε αντίστοιχη θέση με τη Seafarm, ανέφεραν ότι είναι τουλάχιστον τρεις εταιρείες μεσαίου μεγέθους.

Να δοθούν νέες άδειες για μονάδες, οι οποίες να χρηματοδοτούνται από ίδια κεφάλαια των επιχειρήσεων.

Για το 2003, εκτιμούν ότι θα είναι ο τελευταίος άσχημος χρόνος, ενώ ως σημαντικότερο πρόβλημα βλέπουν την αύξηση παραγωγής της Τουρκίας.