You are here

Λύση στην κρίση με ανταλλαγή παλιών ομολόγων με νέα

26/05/2011 13:03
Η δημόσια δέσμευση των ομολογιούχων να επαναγοράσουν ομόλογα από την ελληνική κυβέρνηση σε αντικατάσταση αυτών που λήγουν, αποτελεί την πλέον επικρατούσα λύση στην ελληνική κρίση, σύμφωνα με το Bloomberg.

Το πρακτορείο αναφέρει πως ήδη σχεδόν το μισό διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ στηρίζει αυτήν την πρόταση, την οποία είχε αναφέρει και ο Επίτροπος Ολι Ρεν και η οποία ουσιαστικά είναι το σχέδιο που είχε χρησιμοποιήσει το ΔΝΤ το 2009 για την Ανατολική Ευρώπη.

Τότε, επενδυτικές τράπεζες όπως η Unicredit, η Raiffeisen Bank International και η Societe Generale, οι οποίες είχαν υπό τον έλεγχο τους την πλειοψηφία των τραπεζών στις χώρες της ανατολικής Ευρώπης, δεσμεύθηκαν δημοσίως ότι θα κρατήσουν τις τοποθετήσεις τους στην Ουγγαρία, την Ρουμανία την Λετονία και την Σερβία και ότι αν χρειαστεί θα ενισχύσουν τις θυγατρικές τους με επιπλέον κεφάλαια.

Η Moody's σημειώνει ότι μία τέτοια κίνηση θα πρέπει να γίνει σε καθαρά εθελοντική βάση από την πλευρά των ομολογιούχων. «θα πρέπει να είναι πραγματικά εθελοντικό» αυτό το σχήμα, δηλώνει ο Alastair Wilson, της Moody's στο Bloomberg «εάν καταλήξουμε ότι υπάρχει στοιχείο εξαναγκασμού, τότε πιθανότατα να καταχωρήσουμε την εξέλιξη αυτή ως χρεοκοπία».

Αναλυτές των Citigroup και Deutsche Bank εκτιμούν ότι η ΕΚΤ "απείλησε" πως δεν θα δεχθεί τα ομόλγα ως collateral για την παροχή ρευστότητας σε τράπεζες, μόνο για να πιέσει τους Ελληνες.
«Χωρίς αυτές τις προειδοποιήσεις από την ΕΚΤ, οι Έλληνες δεν θα είχαν προχωρήσει στην ανακοίνωση νέων μέτρων» εκτιμά ο Juergen Michels, επικεφαλής ανάλυσης της Citigroup για την ευρωζώνη. Και συμπλήρωσε: «Η ΕΚΤ από νωρίς έχει δείξει ότι μπορεί να κάμψει τους κανόνες».

«Υπάρχουν όρια στην δέσμευση της ΕΚΤ περί μη αναδιάρθρωσης χρεών» αναφέρει και η Deutsche Bank σε έκθεσή της και συμπληρώνει: «Εάν η ΕΚΤ παραμείνει σε αυτή την θέση, τότε θα επωμιστούν την ευθύνη της επακόλουθης κρίσης στον ελληνικό τραπεζικό κλάδο. Θα αναλάβει λοιπόν η ΕΚΤ την ευθύνη για την επιδείνωση της κατάστασης; Πραγματικά αμφιβάλουμε».