You are here

Μ. Σάλλας: Να προχωρήσουν άμεσα οι μεταρρυθμίσεις

10/05/2016 08:20
Την κυβέρνηση προτρέπει για τις μεταρρυθμίσεις ο πρόεδρος της Τράπεζας Πειραιώς κ. Μιχάλης Σάλλας με δηλώσεις του στους Financial Times.

«Οι προτεραιότητες της κυβέρνησης θα πρέπει να είναι η ανάκτηση της εμπιστοσύνης, η σταθερότητα και να φέρει πίσω τους επενδυτές. Αυτό με τη σειρά του θα επιτρέψει στο τραπεζικό σύστημα να ανακάμψει και να παίξει τον μεγάλο ρόλο του στην επιστροφή της ανάπτυξης», είπε ο κ. Σάλλας.

Οι ελληνικές τράπεζες έχουν ήδη ολοκληρώσει το δικό τους κομμάτι που σχετίζεται με το (τρίτο) πρόγραμμα (διάσωσης). Η Τράπεζα Πειραιώς και οι άλλες τρεις συστημικές, τράπεζες, Eurobank, Alpha bank και ΕΤΕ ανακεφαλοποιήθηκαν τον περασμένο Νοέμβριο αντλώντας νέα κεφάλαια ύψους 14 δισ. ευρώ, πετυχαίνοντας τον στόχο.

Η ιστορία

«Ο κ. Σάλλας, ένας οικονομολόγος με γερμανική εκπαίδευση, συμμάχησε με έναν μεγάλο Έλληνα εφοπλιστή, μετατρέποντας την Τράπεζα Πειραιώς από ένα μικρό πιστωτικό ίδρυμα τη δεκαετία του ’80, στη μεγαλύτερη εμπορική τράπεζα της χώρας. Η Πειραιώς προχώρησε σε περισσότερες από 12 εξαγορές, διασφαλίζοντας τη θέση της ως η μεγαλύτερη τράπεζα της Ελλάδας. Η στόχευση περιελάμβανε εγχώριες τράπεζες που αντιμετώπιζαν δυσκολίες, θυγατρικές ξένων τραπεζών που ήθελαν να αποεπενδύσουν από τη χώρα, την κρατική Αγροτική Τράπεζα της Ελλάδας, καθώς και τα ελληνικά υποκαταστήματα των δύο κυπριακών τραπεζών που χρεοκόπησαν», αναφέρουν οι FT.

O κ. Σάλλας δήλωσε ότι ο πρωθυπουργός πρέπει να κρατήσει μία σθεναρή στάση δημοσίως, προκειμένου να στηρίξει τις πολιτικές που η Ελλάδα έχει ήδη συμφωνήσει με τους πιστωτές της.

«Η κυβέρνηση πιέζει (προωθεί) για παράδειγμα τις ιδιωτικοποιήσεις, αλλά ο πρωθυπουργός πρέπει να κάνει την πολιτική του σαφή. Πρέπει να υπάρξει και ένα ισχυρό μήνυμα ότι η Ελλάδα έχει δεσμευτεί να πετύχει», δήλωσε.

Ο κ. Σάλλας δήλωσε ότι παραμένει αισιόδοξος πως η αξιολόγηση του προγράμματος θα ολοκληρωθεί ως τα μέσα του χρόνου ανοίγοντας το δρόμο για την επιστροφή στην οικονομική ανάπτυξη το δεύτερο εξάμηνο. Προβλέπει ανάπτυξη 2% για το 2017.

Επισημαίνει πως το μεγαλύτερο πρόβλημα για τον τομέα των τραπεζών είναι η αύξηση των NPL's σε πάνω από 50% μετά από έξι χρόνια ύφεσης.

Μόλις η συμφωνία με τους πιστωτές ολοκληρωθεί, οι τράπεζες «θα είναι ελεύθερες να ξεκαθαρίσουν τα κόκκινα δάνεια και να απελευθερώσουν πόρους στην πραγματική οικονομία», δηλώνει.

Αλλά και το ξεκαθάρισμα από μόνο του θα γίνει όχημα για την προσέλκυση επενδύσεων, προβλέπει.

«Είμαστε αντιμέτωποι με μία μεγάλη μάχη για να αυξήσουμε τον πλούτο αυτής της χώρας. Έχουμε γίνει μία χώρα όπου μόνον το 1/3 του πληθυσμού απασχολείται σε παραγωγικές δραστηριότητες», σημειώνει ο κ. Σάλλας, που γνωρίζει καλά τις προκλήσεις οι οποίες αφορούν στην αντιμετώπιση ενός ΑΕΠ το οποίο μειώθηκε κατά 1/4 από το 2009, ανεργία η οποία έχει κολλήσει στο 25%, ενώ την ίδια στιγμή δεκάδες χιλιάδες εξειδικευμένοι νέοι Έλληνες μεταναστεύουν στο εξωτερικό για να βρουν δουλειά.