You are here

M. Σχοινάς: Χωρίς την κοινή στρατηγική της ΕΕ τα μικρά ΚΜ δεν θα εξασφάλιζαν ποτέ τις απαραίτητες δόσεις

13/01/2021 16:40

Τα μικρά κράτη μέλη δεν θα μπορούσαν ποτέ να αποκτήσουν επαρκείς ποσότητες εμβολίων στις σημερινές τιμές και τα μεγάλα κράτη θα είχαν απορροφήσει όλη την παραγωγή, προειδοποίησε σήμερα ο Αντιπρόεδρος της Κομισιόν Μαργαρίτης Σχοινάς, μιλώντας σε εκδήλωση του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ - EPP) για την Ευρωπαϊκή Ένωση Υγείας, σε σχέση με την αναγκαιότητα της κοινής στρατηγικής προμηθειών εμβολίων της ΕΕ.

Ο Μ.Σχοινάς τόνισε πως οι λαϊκιστές επιτίθενται στην εμβολιαστική στρατηγική της ΕΕ, διότι γνωρίζουν ότι αν αυτή πετύχει, τότε οι ίδιοι θα είναι αποδυναμωμένοι. Σημείωσε ότι αν οι 27 δεν είχαν κάνει αυτό το  “άλμα εμπιστοσύνης” και δεν είχαν πάει σε κοινές προμήθειες, τα μεγάλα κράτη, ακόμα και αν είχαν εμβολιάσει τον πληθυσμό τους θα συνέχιζαν να υπόκεινται στους κινδύνους από τις μετακινήσεις στην εσωτερική αγορά  του μη εμβολιασμένου πληθυσμού από τις μικρές χώρες.

Το 2ο τρίμηνο του 2021 η Pfizer θα παραδώσει πέραν των 75 εκ. δόσεων στα ΚΜ της ΕΕ επεσήμανε από την πλευρά του ο Αλβέρτος Μπουρλά, ο οποίος επίσης συμμετείχε στην εκδήλωση του ΕΛΚ. Ο ίδιος  σημείωσε ότι στόχος της εταιρείας του είναι αρχικά η βελτίωση της παραγωγικής ικανότητας και η παράδοση άνω των 2 δισ. δόσεων παγκοσμίως μέσα στο 2021.