You are here

Μ. Σχοινάς: Υπάρχουν αρκετά εμβόλια για όλους και οι στόχοι της ΕΕ είναι ρεαλιστικοί

19/01/2021 18:16

Yπάρχουν αρκετά εμβόλια για όλους και οι στόχοι της ΕΕ είναι ρεαλιστικοί, διαβεβαίωσε ο Αντιπρόεδρος της Κομισιόν Μαργαρίτης Σχοινάς, επεξηγώντας ότι η σημερινή σύσταση της Κομισιόν αποτελεί δέσμευση που αφορά όχι μόνο τα κράτη μέλη, αλλά και τις εταιρίες erga omnes, "που τις καλούμε να σεβαστούν τα συμβόλαια που έχουν υπογράψει", όπως δήλωσε.

Υπενθύμισε ότι στα δύο ήδη αδειοδοτημένα εμβόλια θα προστεθούν και άλλα και συνεπώς στο τέλος του πρώτου τριμήνου θα υπάρχει “εντυπωσιακή ποσότητα εμβολίων”.

Υπενθύμισε ότι "ουδέποτε είπαμε όλοι Ευρωπαίοι θα εμβολιαστούν ταυτόχρονα την ίδια στιγμή, αλλά υποσχεθήκαμε ότι όλοι οι Ευρωπαίοι θα έχουν πρόσβαση στα εμβόλια".

Σημείωσε ότι "όλα εξαρτώνται από την εξέλιξη της παραγωγής τους, αλλά και από τα εμβόλια που θα εγκριθούν".

Απαντώντας σε ερώτηση του ΚΥΠΕ για το πώς ορίζεται ο χρονικός στόχος για το καλοκαίρι, οπότε πρέπει να έχει εμβολιαστεί το 70% του πληθυσμού της ΕΕ, ο Μαργαρίτης Σχοινάς σημείωσε ότι "το καλοκαίρι ξεκινάει από 1η Ιουνίου και διαρκεί έως τις 31 Αυγούστου".

Απαντώντας σε δεύτερο ερώτημα του ΚΥΠΕ για το τι λάθος κάνουν τα κράτη μέλη στον ρυθμό του εμβολιασμού, τόνισε ότι κάθε χώρα και κάθε τόπος είναι διαφορετικός και έχει διαφορετικές δυσκολίες, εξηγώντας ότι αυτό που ζητεί η Κομισιόν είναι επιτάχυνση στο ρυθμό που είναι εφικτό. 

Σε σχέση με την πρόταση του Έλληνα Πρωθυπουργού για το “πιστοποιητικό εμβολιασμού” και όχι "διαβατήριο ανοσίας", όπως τόνισε, ο Αντιπρόεδρος δήλωσε ότι “αυτά τα πιστοποιητικά ήδη υπάρχουν", αλλά  η Κομισιόν προτείνει να αναγνωριστεί αυτό το πιστοποιητικό εντός ΕΕ και πέρα από αυτή με στόχο την ιατρική τεκμηρίωση και τη συλλογή επιστημονικών δεδομένων. "Από εκεί και πέρα, δεν είναι δική μας απόφαση να καθορίσουμε τη μελλοντική χρήση τους. Είναι μια πολιτική συζήτηση. Αλλά χρειάζεται να αυξηθεί ο αριθμός των εμβολιασμένων", είπε ο Μ. Σχοινάς. 

"Η συζήτηση είναι πρώιμη", συμπλήρωσε η Επίτροπος Υγείας Στέλλα Κυριακίδου, υπογραμμίζοντας ότι το πιστοποιητικό πρέπει να αφορά μόνο λόγους υγείας. 

Τέλος, αναφερόμενος στο θέμα της θρυλούμενης πολιτικής πίεσης που φέρεται να άσκησε η Κομισιόν σύμφωνα με ηλεκτρονικά μηνύματα που διέρρευσαν από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων, ο Μ. Σχοινάς επέμεινε στην ανεξαρτησία του οργανισμού: "τα εμβόλια την ΕΕ τα αδειοδοτούν ανεξάρτητες ρυθμιστικές αρχές και οργανισμοί ανεξάρτητοι και όχι οι κυβερνήσεις και οι πολιτικοί".

Η δε Επίτροπος Κυριακίδου συμπλήρωσε ότι “η Κομισιόν και ο ΕΜΑ ποτέ δεν συμβιβάστηκαν στο θέμα της ασφάλειας των εμβολίων”.