You are here

Marfin Egnatia: Τιτλοποίηση δανείων

21/08/2009 10:12
Ολοκληρώθηκε με επιτυχία από τη Marfin Egnatia Bank η τιτλοποίηση απαιτήσεών της από ομολογιακά και επιχειρηματικά δάνεια, το ύψος των οποίων ανέρχεται σε συνολικό ύψος 2,3 δισ. ευρώ, όπως ανακοίνωσε χθες η Τράπεζα.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, η αναμενόμενη διάρκεια της τιτλοποίησης θα είναι 2,5 χρόνια και ως ημερομηνία έναρξης θα θεωρείται η ημερομηνία έκδοσης, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία.

Η έκδοση των ομολόγων από την τιτλοποίηση πραγματοποιήθηκε από την εδρεύουσα στο Λονδίνο εταιρεία ειδικού σκοπού με την επωνυμία «Synergatis Plc». Το 61,5% του τιτλοποιημένου χαρτοφυλακίου ή ποσό ύψους περίπου 1,4 δισ. ευρώ αξιολογήθηκε με «Αaa» από τον οίκο Moody's.

Οι τίτλοι με διαβάθμιση «Αaa» είναι αποδεκτοί για αναχρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Μετά από την εξέλιξη αυτή, την τιτλοποίηση των 2,3 δισ. ευρώ, ενισχύεται σημαντικά η ήδη αυξημένη ρευστότητα της Marfin Egnatia Bank, σε μία εποχή που η υψηλή ρευστότητα αποτελεί σημαντικό πλεονέκτημα για την οποιαδήποτε τράπεζα.

Η τράπεζα θα αναλάβει το ρόλο του Συνδιοργανωτή (Joint Arranger) της εν λόγω τιτλοποίησης μαζί με τις εταιρείες BNP Paribas (London Branch) και Morgan Stanley & Co. International plc. Επίσης, να σημειωθεί ότι στις αρχές Ιουλίου η Marfin Egnatia Bank είχε προχωρήσει στην έκδοση τίτλων, από την οποία άντλησε ρευστότητα ύψους 60 εκατ. ευρώ.

Συγκεκριμένα, προχώρησε στην έκδοση τίτλων μειωμένης εξασφάλισης ορισμένης διάρκειας, το ύψος των οποίων ανήλθε στο ποσό των 60 εκατ. ευρώ. Η έκδοση έγινε από την Egnatia Finance plc, θυγατρική της Marfin Εγνατία Τράπεζα στο Λονδίνο.

Όπως είχε αναφέρει σε ανακοίνωσή της η τράπεζα, οι τίτλοι εκδίδονται με την εγγύηση της Marfin Egnatia Bank, είναι δεκαετούς διάρκειας με δικαίωμα πρόωρης εξόφλησης μετά από πέντε χρόνια, ύστερα από έγγραφη άδεια της Τράπεζας της Ελλάδος, και αναμένεται να αξιολογηθούν ως Lower Tier II κεφάλαιο σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία από την Τράπεζα της Ελλάδος.

Διευκρινίζεται, επίσης, ότι φέρουν τοκομερίδιο ίσο με ποσοστό 6,5% για ολόκληρη τη διάρκεια αυτών, θα εισαχθούν στο Χρηματιστήριο του Λουξεμβούργου και θα διατεθούν με ιδιωτική τοποθέτηση.

Λογαριασμός

Έναν νέο λογαριασμό, τον Marfin Public, δημιούργησε πρόσφατα και προσφέρει η Marfin Egnatia Bank αποκλειστικά στους υπαλλήλους Δημοσίου και τους συνταξιούχους που έχουν τη δυνατότητα να επιλέγουν μόνοι τους την τράπεζα όπου θα καταβάλλεται ο μισθός ή η σύνταξή τους.

Σύμφωνα με τη Marfin Egnatia Bank, το νέο προϊόν Marfin Public προσφέρει έναν τρεχούμενο λογαριασμό με προνομιακό επιτόκιο 5% για τα πρώτα 5.000 ευρώ (και το επιτόκιο της Εκτ, σήμερα 1%, για το υπόλοιπο ποσό), παράλληλα με άλλες παροχές.