You are here

Μαζικές συγκεντρώσεις για την τραγωδία στα Τέμπη

08/03/2023 15:53

Πρωτοφανείς σε μαζικότητα για τα δεδομένα των τελευταίων χρόνων είναι οι διαδηλώσεις διαμαρτυρίας που πραγματοποιούνται σήμερα, Τετάρτη 8 Μαρτίου, σε πολλές πόλεις της Ελλάδας αναφορικά με την τραγωδία στα Τέμπη. Σύμφωνα με τους πρώτους υπολογισμούς της ΕΛ.ΑΣ. οι διαδηλωτές και οι διαδηλώτριες στην Αθήνα ξεπερνούν τις 30.000.

Η χώρα βρίσκεται σε κλοιό απεργιακών κινητοποιήσεων, στις οποίες συμμετέχει η ΑΔΕΔΥ, Εργατικά Κέντρα όλης της χώρας, σωματεία και ομοσπονδίες εργαζομένων, μεταξύ των οποίων και οι εργαζόμενοι στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, αγρότες, σύλλογοι φοιτητών και εκπαιδευτικών, κοινότητες προσφύγων και μεταναστών.

Ακόμα, φεμινιστικές οργανώσεις από όλη τη χώρα, οι οποίες είχαν, όπως κάθε χρόνο, προκηρύξει συγκεντρώσεις για να τιμήσουν την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, ανακοίνωσαν ότι οι εκδηλώσεις τους εντάσσονται στο πλαίσιο των ευρύτερων απεργιακών κινητοποιήσεων για το σιδηροδρομικό δυστύχημα.

Οι κεντρικοί δρόμοι της Αθήνας είναι κατάμεστοι από τον κόσμο που έχει συγκεντρωθεί, με τα βασικά αιτήματα να αφορούν την απόδοση ευθυνών για το δυστύχημα στα Τέμπη. Με κεντρικά συνθήματα «Οι ζωές μας μετράνε», «Φταίει η κακιά η (χ)ώρα», «Πάρε με όταν φτάσεις», «Δεν θα ζούμε από τύχη», χιλιάδες άνθρωποι έχουν συγκεντρωθεί σε όλες τις μεγάλες πόλεις της χώρας, όπως η Θεσσαλονίκη, η Πρέβεζα, η Πάτρα, τα Χανιά, το Ηράκλειο, η Ξάνθη, η Ζάκυνθος.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η πορεία διαμαρτυρίας που πραγματοποιήθηκε στη Λάρισα πήρε κατεύθυνση προς το νοσοκομείο που νοσηλεύονται τραυματίες του δυστυχήματος.

Ιδιαίτερα δυναμική στις συγκεντρώσεις είναι η παρουσία των νέων ανθρώπων, μαθητών και φοιτητών, με μαθητικά πανό να αναγράφουν το σύνθημα «Στέρεψαν τα δάκρυα κι έγιναν οργή, η νέα γενιά δε σας συγχωρεί».

Την ίδια ώρα, κοινό κατέθεσαν από την ελληνική αντιπολίτευση ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ και το ΚΚΕ, ζητώντας διακοπή της συνεδρίασης της Ολομέλειας της Βουλής, προκειμένου να μετάσχουν οι Βουλευτές στις μαζικές κινητοποιήσεις στο κέντρο της Αθήνας.