You are here

Με 40-44% η ΔΕΗ στην κοινοπραξία με την CMEC

06/12/2016 09:07
Mειοψηφικό μερίδιο της τάξης του 40-44% θα έχει η ΔΕΗ στην κοινοπραξία με την κινεζική CMEC για το πρότζεκτ Μελίτη, ενώ στη Δυτική Μακεδονία θα εγκατασταθεί το νέο εργοστάσιο παραγωγής έξυπνων μετρητών ηλεκτρικής ενέργειας που ενδιαφέρεται να κατασκευάσει η CMEC, όπως δήλωσε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Μανώλης Παναγιωτάκης σε συνέντευξης τύπου που έδωσε στην Κοζάνη, με αφορμή τις εκδηλώσεις της ΔΕΗ για τον εορτασμό των 60 χρόνων από την ίδρυση της πρώτης λιγνιτικής δραστηριότητας.

Ο κ. Παναγιωτάκης παράλληλα υπογράμμισε την κατηγορηματική του αντίθεση στην πώληση μονάδων της ΔΕΗ «Επιχειρηματικές συμπράξεις και συνεργασίες χωρίς επενδύσεις δεν μας ενδιαφέρουν.

Οι επιχειρηματικές συνεργασίες που έχουν προτείνει οι άλλοι, δηλαδή να μοιράσουμε τα περιουσιακά στοιχεία της ΔΕΗ, τις απορρίπτουμε και δεν μας ενδιαφέρουν».είπε ο κ. Παναγιωτάκης. Πρόσθεσε ότι στρατηγική της ΔΕΗ είναι οι επιχειρηματικές συνεργασίες και ανέφερε ως παράδειγμα το πρότζεκτ με την κινεζική CMEC και τους ιδιώτες ιδιοκτήτες των ορυχείων.

Το μερίδιο συμμετοχής κάθε εμπλεκόμενου θα καθοριστεί από αυτά που θα εισφέρει η κάθε πλευρά είπε και πρόσθεσε ότι «το μερίδιο συμμετοχής της ΔΕΗ θα κυμανθεί από 40- 44%» δήλωσε.

Ο επικεφαλής της ΔΕΗ αναφέρθηκε στην προσπάθεια που καταβάλει η ΔΕΗ σε ευρωπαικό επίπεδο για τη χορήγηση δωρεάν δικαιωμάτων εκπομπής ρύπων. Ας σημειωθεί ότι χθες έγινε γνωστό ότι αναβλήθηκε για τις 12 Δεκεμβρίου η ψηφοφορία της Επιτροπής Περιβάλλοντος του Ευρωκοινοβουλίου για το θέμα.

Τέλος, όσον αφορά στο επίμαχο θέμα των ΝΟΜΕ, των δημοπρασιών λιγντικής και υδροηλεκτρικής ενέργειας της ΔΕΗ, πληροφορίες αναφέρουν ότι συζητείται με τα τεχνικά κλιμάκια των θεσμών συμβιβαστική πρόταση, προκειμένου το 2017 να δημοπρατηθεί αντί του επιπλέον 8% που ζητούσαν αρχικά οι θεσμοί, το 4% και το άλλο 4% το 2018.

Οι ποσότητες αυτές θα προστεθούν στη δημοπράτηση του 12% της ποσότητας ηλεκτρισμού που διακινήθηκε στο διασυνδεδεμένο σύστημα το 2016.