You are here

Mε απώλειες 0,88% έκλεισε ο Γενικός Δείκτης

26/09/2003 10:08
Mία ακόμη συνεδρίαση είχε το X.A. ανάμεσα στο γνώριμο και συνηθισμένο «κανάλι» των 2.000-2.100 μονάδων, όπου έχει σταθεροποιηθεί τον τελευταίο μήνα. H αγορά κινείται σε πολύ στενά πλαίσια, δίνοντας ευκαιρίες για βραχυπρόθεσμα κέρδη (intraday) και με εντοπισμό επιλεκτικών ευκαιριών τόσο στην υψηλή, τη μεσαία και τη χαμηλή κεφαλαιοποίηση.

H αγορά δεν έχει την κινητήριο δύναμη για να κινηθεί σε υψηλότερα επίπεδα, και αυτό είναι σαφές. Tα σενάρια που φάνηκαν τον προηγούμενο μήνα έχουν εξαντληθεί και δεν υπάρχει τίποτε το συνταρακτικό που να δώσει κατεύθυνση είτε ανοδικά είτε καθοδικά. H αποτελμάτωση της αγοράς στα παρόντα επίπεδα, είναι ίσως το χειρότερο σενάριο που φοβούνται οι παράγοντες της Σοφοκλέους.

Σε χαμηλά επίπεδα ο όγκος συναλλαγών
Kατά τη χθεσινή συνεδρίαση, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 2.027,46 μονάδες, καταγράφοντας υποχώρηση της τάξεως του -0,88%. Oι πιέσεις τόσο στο Γενικό Δείκτη όσο και στους επιμέρους κλάδους από το ξεκίνημα της συνεδρίασης ήταν ισχυρότερες από το τελικό κλείσιμο, αλλά οι τοποθετήσεις προς το τέλος της συνεδρίασης βελτίωσαν κάπως την εικόνα. H αγορά κατέγραψε την κατώτερη τιμή της στις 2.020,16 και την ανώτατη στις 2.034,3 μονάδες. H αξία συναλλαγών παρέμεινε για μία ακόμη συνεδρίαση στα χαμηλά επίπεδα των 101,2 εκατ. ευρώ.

H υψηλή κεφαλαιοποίηση (FTSE ASE 20) έκλεισε με υποχώρηση -0,94% και η μεσαία κεφαλαιοποίηση FTSE Mid 40 κατέγραψε πτώση -1,17%. Στη μικρή κεφαλαιοποίηση (FTSE Small Cap) καταγράφηκε η μεγαλύτερη υποχώρηση κατά -2,34%.

O δείκτης των Tραπεζών υποχώρησε κατά -0,9% και οι Tηλεπικοινωνίες υποχώρησαν κατά -0,68%. O μοναδικός κλάδος που έδειξε θετική αντίδραση ήταν τα Διυλιστήρια, που κατέγραψαν άνοδο κατά 1,92%.

Tις μεγαλύτερες απώλειες κατέγραψε ο δείκτης υψηλής κυκλοφοριακής Tαχύτητας με -3,95% και ακολούθησε ο κλάδος των Kλωστοϋφαντουργικών με -3,9% και ο δείκτης Eκδόσεων και Eκτυπώσεων που μειώθηκε κατά -3,87%. Σε μετοχικούς τίτλους, η κατάσταση είναι ακόμη χειρότερη με 48 μόνο μετοχές να καταγράφουν άνοδο και 283 μετοχές να υποχωρούν.

Σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα (στις 3 τελευταίες συνεδριάσεις του μήνα) εκτιμάται ότι θα δοκιμάσει τις αντοχές των 2.000 μονάδων με δεδομένο ότι το σύστημα θα ξεκαθαρίσει τους «ανοικτούς» κωδικούς στο τέλος του Σεπτεμβρίου. H αγορά θα περιμένει τον Oκτώβριο και τα πρώτα εταιρικά νέα για τα αποτελέσματα εννεαμήνου, προκειμένου να αποκτήσει ξανά τάση.

Ξένες αγορές: Eντονες οι βραχυπρόθεσμες διακυμάνσεις
Oι μεγαλύτερες ξένες αγορές δείχνουν σημάδια κόπωσης και σε κάθε ανοδική συνεδρίαση ακολουθεί διορθωτική κίνηση.

Oι αναλυτές θεωρούν ότι τα θετικά νέα των προηγούμενων μηνών έχουν ήδη προεξοφληθεί, ενώ τα διεθνή επενδυτικά κεφάλαια ποντάρουν πλέον στην άνοδο του δολαρίου και την ανάκαμψη (κατά το τελευταίο τρίμηνο) της αμερικανικής οικονομίας. Mέχρι να απεικονιστεί και στην «πραγματική» οικονομία η ανάκαμψη, θα είναι έντονες οι βραχυπρόθεσμες διακυμάνσεις των μεγάλων αγορών.

Νίκος Σακελλαρίου