You are here

Με σφραγίδα Κράτους Δικαίου η ετυμηγορία

09/12/2003 11:27
«Ήταν μία δίκαιη απόφαση». Αυτό ακούστηκε από τα περισσότερα χείλη των παραγόντων της δίκης, αμέσως μετά την ανακοίνωση της ετυμηγορίας δια στόματος του προέδρου Μιχάλη Μαργαρίτη.

«Ήταν μία απόφαση που στηρίχθηκε στο αποδεικτικό υλικό», είπε συνήγορος πολιτικής αγωγής και η άποψή του βρήκε και άλλους υποστηρικτές, καθώς το Τριμελές Εφετείο και ισόβια «μοίρασε» και απάλλαξε, αλλά προχώρησε και στην αναγνώριση ελαφρυντικών για τους μεταμεληθέντες.

Βέβαιον θεωρείται ότι μετά την απόφαση του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων, έξι κατηγορούμενοι είναι αντιμέτωποι με την ποινή των ισοβίων. Ο Αλέξανδρος Γιωτόπουλος είναι για το δικαστήριο ο ηθικός αυτουργός όλων των τρομοκρατικών χτυπημάτων της 17Ν. Είναι ο άνθρωπος που καθοδηγούσε τα μέλη της οργάνωσης.

Κρίθηκε ένοχος για ηθική αυτουργία σε 19 δολοφονίες ενώ ο Δημήτρης Κουφοντίνας τον συναγωνίζεται, καθώς κρίθηκε ως ο φυσικός αυτουργός 11 ανθρωποκτονιών.

Ρεκόρ Ξηρού

Ρεκόρ ισοβίων φαίνεται ότι θα κατέχει και ο Σάββας Ξηρός με αυτουργία σε 11 δολοφονίες, ενώ ο αδελφός του Χριστόδουλος κρίθηκε ένοχος ως αυτουργός επτά δολοφονιών.

Ο Βασίλης Τζωρτζάτος δεν έπεισε το δικαστήριο ότι έφυγε από την οργάνωση το 1992 ούτε και για τον ισχυρισμό του ότι είχε βοηθητικό ρόλο στη 17Ν. Κρίθηκε ένοχος για συμμετοχή σε 10 δολοφονίες. Την ποινή των ισοβίων αντιμετωπίζει και ο Ηρακλής Κωστάρης, καθώς σύμφωνα με το δικαστήριο είναι εκείνος που πυροβόλησε μαζί με τον Δημήτρη Κουφοντίνα τον Παύλο Μπακογιάννη.

Ο Αλέξανδρος Γιωτόπουλος πάντως, αμφισβήτησε την απόφαση, κάνοντας και πάλι λόγο για σκευωρία των ξένων μυστικών υπηρεσιών. Ο Δημήτρης Κουφοντίνας, στη διακοπή της δίκης δήλωσε ότι κριτής της οργάνωσης δεν μπορεί να είναι το δικαστήριο, αλλά ο λαός. Το εν λόγω δικαστήριο όμως, αθώωσε λόγω αμφιβολιών την σύντροφό του Αγγελική Σωτηροπούλου τόσο από το αδίκημα της ένταξης σε τρομοκρατική οργάνωση, αλλά και από τη συνέργια στη δολοφονία του Στήβεν Σόντερς και στην έκρηξη του Πειραιά.

Έκπληξη

Αθώος λόγω αμφιβολιών, με ψήφους 2-1, κρίθηκε και ο Γιάννης Σερίφης, ενώ αθώος κρίθηκε και ο Ανέστης Παπαναστασίου. Έκπληξη ήταν η αθώωση του Θεολόγου Ψαραδέλλη, ο οποίος απηλλάγη από το αδίκημα της συμμετοχής-λόγω παραγραφής-καθώς και για τις δύο ληστείες για τις οποίες κατηγορούνταν.

Οι μεταμεληθέντες έπεσαν στα μαλακά, με την αναγνώριση του ελαφρυντικού της ειλικρινούς μεταμέλειας, το οποίο θα ρίξει τις ποινές τους. Εκτός όμως από τον Π.Τσελέντη, τον Σ.Κονδύλη και τον Κ.Τέλιο, ελαφρυντικό αναγνωρίστηκε και στον Θωμά Σερίφη, ο οποίος αποδέχτηκε τη συμμετοχή του, δήλωσε ότι μεταμελήθηκε, δεν μίλησε όμως στο ακροατήριο για κανέναν από τους συγκατηγορούμενούς του.

Δύο αποφάσεις ενόχλησαν την Ουάσιγκτον

Η αθώωση του Γιάννη Σερίφη και του Θεολόγου Ψαραδέλλη ενόχλησε την αμερικανική κυβέρνηση, η οποία, όμως, τηρεί σιγήν ιχθύος για τον τρόπο με τον οποίο θα αντιδράσει. Ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Ρίτσαρντ Μπάουτσερ, δήλωσε ότι θα τοποθετηθεί συνολικά στο κεφάλαιο της 17 Νοέμβρη όταν ανακοινωθούν οι ποινές.

Ενημερωμένη πηγή υποστήριξε ότι οι Αμερικανοί δεν είναι ευτυχείς για την αθώωση μερικών εκ των κατηγορουμένων, και αναφέρθηκε ονομαστικά στους κ. Ψαραδέλλη και Σερίφη. Σύμφωνα με πληροφορίες, παρά την απόφαση του ελληνικού δικαστηρίου, στην Ουάσιγκτον θεωρούν τους δύο αθωωθέντες, ως «ηγετικά στελέχη» της οργάνωσης και μάλιστα διατείνονται ότι έχουν σχέση με τη δολοφονία του σταθμάρχη της CΙΑ Γουέλτς. Η επίσημη αμερικανική θέση θα γίνει γνωστή ταυτόχρονα με την αναγγελία των ποινών, και θα απαντηθεί και το ερώτημα εάν οι Αμερικανοί θεωρούν ακόμα ανοικτή ή όχι την υπόθεση. Πάντως, ο κ. Μπάουτσερ χαιρέτισε την απόφαση του ελληνικού δικαστηρίου: «Οι ΗΠΑ», είπε, «καλωσορίζουν την καταδικαστική απόφαση». Εξέφρασε μάλιστα την ελπίδα ότι τώρα θα κλείσει το θέμα και για τις οικογένειες των θυμάτων. Απαντώντας σε ερώτηση, εάν προτίθενται να ζητήσουν την έκδοση κάποιων εκ των κατηγορουμένων, ο κ. Μπάουτσερ είπε ότι αυτό είναι θέμα της δικαιοσύνης, και όχι του Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Επίσης αρνήθηκε να σχολιάσει τη δήλωση του υπουργού Δικαιοσύνης, Φίλιππου Πετσάλνικου, ο οποίος απέκλεισε την έκδοση των κατηγορουμένων στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Η δημοκρατία νικά την τρομοκρατία

Σεβασμό στην απόφαση του δικαστηρίου και ικανοποίηση για τον τρόπο διεξαγωγής της δίκης της «17Ν» εξέφρασαν η κυβέρνηση και ο πολιτικός κόσμος. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε ότι με τη δικαστική απόφαση που εκδόθηκε «η Δημοκρατία νικά την τρομοκρατία» και εξέφρασε την πεποίθηση ότι «όλη η διαδικασία έγινε με άψογο τρόπο στο πνεύμα του κράτους δικαίου». Ο κ. Πρωτόπαπας υπογράμμισε ότι «η ελληνική κοινωνία γνωρίζει πια τους ενόχους, τους φυσικούς και ηθικούς αυτουργούς, για το κάθε έγκλημα της 17Ν».

Κάνοντας προβολή της υπόθεσης «17Ν», στο ζήτημα της ασφάλειας των Ολυμπιακών Αγώνων 2004, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε με έμφαση ότι «η τρομοκρατία δέχθηκε ένα αποφασιστικό χτύπημα» και ότι «βεβαίως η Ελλάδα προβάλλει σε όλο τον κόσμο ως μία από τις ασφαλέστερες χώρες -κάτι πολύ σημαντικό- ιδιαίτερα ενόψει των Ολυμπιακών. Ο κ. Πρωτόπαπας υπεραμύνθηκε, ως δικαιωμένη και την προδικαστική διαδικασία, σημειώνοντας ότι «με την απόφαση επιβεβαιώνεται η αρτιότητα του έργου που η κυβέρνηση και οι αρχές ασφαλείας έκαναν, κατά τη διάρκεια της διαδικασίας της σύλληψης και εξάρθρωσης της τρομοκρατικής οργάνωσης.

Ικανοποίηση

Την ικανοποίηση της ΝΔ εξέφρασε ο εκπρόσωπος Τύπου Θ. Ρουσόπουλος σημειώνοντας ότι «η Δικαιοσύνη απετέλεσε το καθήκον της» και ότι «διεξήχθη μία δίκη η οποία ανταποκρίνεται στο κοινό περί δικαίου αίσθημα». Ο κ. Ρουσόπουλος χαρακτήρισε την απόφαση του Δικαστηρίου «σημαντικό σταθμό στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας» και τόνισε χαρακτηριστικά ότι «η τρομοκρατία είναι εχθρός της Δημοκρατίας, γι’ αυτό και ο αγώνας εναντίον της είναι διαρκής».

«Σήμερα μίλησε η ελληνική Δικαιοσύνη» επισήμανε η Ντόρα Μπακογιάννη και τόνισε ότι «οι αποφάσεις της είναι σεβαστές από όλους. Αντιλαμβάνομαι, πρόσθεσε η Δήμαρχος Αθηναίων, ότι ο δρόμος είναι ακόμα μακρύς», σημειώνοντας ότι «για μας είναι το πρώτο στάδιο. Οι δικοί μας άνθρωποι βεβαίως σήμερα δεν μπορούν να επιστρέψουν πίσω», κατέληξε η Ντόρα Μπακογιάννη. Ο πρόεδρος του ΣΥΝ Ν. Κωνσταντόπουλος επισήμανε ότι «η απόφαση του δικαστηρίου πρέπει να είναι σεβαστή» και κάλεσε τους πάντες «να αφήσουν τη Δικαιοσύνη να κάνει τη δουλειά της μέχρι να ολοκληρωθεί η δικαστική διαδικασία και σε δεύτερο βαθμό».

Δεν τίθεται θέμα έκδοσης κατηγορουμένων στις ΗΠΑ

Αποκλείει κατηγορηματικά ο υπουργός Δικαιοσύνης, Φ. Πετσάλνικος, το ενδεχόμενο έκδοσης στις ΗΠΑ Ελλήνων κατηγορουμένων για τρομοκρατία. Ωστόσο, με αφορμή τη δικαστική απόφαση για τη «17Ν», ο Αμερικανός πρέσβης Τ. Μίλερ απέφυγε να αποκλείσει κατηγορηματικά αυτό το ενδεχόμενο, λέγοντας: «Είναι θέμα του (αμερικανικού) υπουργείου Δικαιοσύνης. Άλλωστε, υπάρχει και η διμερής συμφωνία ανάμεσα σε Ελλάδα και ΗΠΑ».

Ο Αμερικανός πρέσβης είπε ακόμη -όπως και ο εκπρόσωπος της αμερικανικής κυβέρνησης Ρ. Μπάουτσερ- ότι η κυβέρνηση των ΗΠΑ θα τοποθετηθεί όταν ανακοινωθούν οι ποινές. «Αυτή τη στιγμή η διαδικασία βρίσκεται σε εξέλιξη και δεν θέλω να κάνω σχόλιο», είπε ο κ. Μίλερ. Με αφορμή την κονκάρδα που φορούσε χθες -και την οποία είχαν δώσει τα παιδιά του Μομφεράτου και για την οποία είχε δηλώσει ότι θα τη βγάλει όταν αποδοθεί δικαιοσύνη-, ο κ. Μίλερ, όταν ρωτήθηκε αν θα γίνει την επόμενη εβδομάδα, απάντησε: «Θα δούμε». Ο Φ. Πετσάλνικος υποστήριξε ότι, με βάση το ισχύον δίκαιο, δεν υπάρχει περίπτωση έκδοσης ούτε στις ΗΠΑ, ούτε σε άλλη χώρα των κατηγορουμένων σε συμμετοχή στη «17Ν».

Απόφαση με αίσθημα ευθύνης
Όσον αφορά τη δίκη της «17Ν», ο Φ. Πετσάλνικος υποστήριξε ότι η ανεξάρτητη Δικαιοσύνη εξέδωσε την απόφαση με αίσθημα ευθύνης και ανεπηρέαστη, υπογραμμίζοντας ότι η διαδικασία της δίκης αποτελεί κατάκτηση για το νομικό μας πολιτισμό, γιατί διασφαλίστηκαν όλα τα δικαιώματα υπεράσπισης των κατηγορουμένων, εξασφαλίστηκε η ακώλυτη άσκηση του δικηγορικού λειτουργήματος και επιτεύχθηκε η μέγιστη δυνατή δημοσιότητα. Και πρόσθεσε ότι σε ένα σύγχρονο κράτος δικαίου, όπως η Ελλάδα, η δημοκρατία δεν εκδικείται, αλλά μεριμνά αποκλειστικά και μόνο για την απονομή Δικαιοσύνης.

Ο εισαγγελέας Αρείου Πάγου Δ. Λινός, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, είπε ότι μία πολύ σοβαρή και δύσκολη υπόθεση, δικάστηκε με υποδειγματικό τρόπο και με πλήρη σεβασμό στα δικαιώματα των κατηγορουμένων. Συγχαίροντας τους δικαστές και τους άλλους παράγοντες της δίκης, ο εισαγγελέας Αρείου Πάγου τόνισε ότι η όλη διαδικασία διεξήχθη άψογα και τηρήθηκαν οι δικονομικοί τύποι, με ευλάβεια προς τις επιταγές του Συντάγματος, του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας και τους νόμους.

Πώς είδε ο ξένος Τύπος την απόφαση

Στο επίκεντρο του παγκόσμιου ενδιαφέροντος βρέθηκε χθες το θέμα της ετυμηγορίας στη δίκη της «17 Νοέμβρη».

Με εκτενή αναφορά στην πάταξη της τρομοκρατίας και την ασφάλεια των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004, το πρακτορείο Reuters κάλυψε το θέμα της ανακοίνωσης της απόφασης, υπογραμμίζοντας ότι η απόφαση του δικαστηρίου βγάζει την Ελλάδα από τη σκιά της τρομοκρατίας. Παράλληλα, το αμερικανικό δίκτυο χειρίστηκε το θέμα επιφυλακτικά, εκτιμώντας ότι η υπόθεση της 17Ν δεν έχει κλείσει ακόμη οριστικά. Στο ίδιο μήκος κύματος, αλλά σε μικρότερη έκταση, κινήθηκε και το πρακτορείο ειδήσεων Αssociated Ρress, παραθέτοντας αρκετά στοιχεία για την ιστορία της Οργάνωσης και τη διαδικασία της δίκης.

CΝΝ

Μεγάλη προβολή του θέματος έκανε στην ηλεκτρονική σελίδα του και το CΝΝ, τοποθετώντας την είδηση της απόφασης στην κορυφή της λίστας με τις ευρωπαϊκές ειδήσεις με τίτλο «Ο εγκέφαλος της 17Ν καταδικάστηκε». Αναπαράγοντας το περιεχόμενο του Αssociated Ρress, οι Νew Υork Τimes με τίτλο «Ελληνικό δικαστήριο καταδικάζει μέλη τρομοκρατικού πυρήνα» αναφέρθηκαν στην απόφαση παραθέτοντας στοιχεία για το ιστορικό της δίκης, δηλώσεις, αντιδράσεις και κατέληξαν στο μεγάλο οικονομικό κόστος της διαδικασίας.

ΒΒC και Guardian

Στη Μ. Βρετανία τόσο το ΒΒC, όσο και η εφημερίδα Guardian αναμετέδωσαν στις ηλεκτρονικές τους σελίδες την είδηση της καταδίκης των εγκεφάλων της 17 Νοέμβρη.

Το ΒΒC με τίτλο «Έλληνες αρχηγοί τρομοκρατών κρίθηκαν ένοχοι», μετέφεραν το κλίμα, ενώ η ανταποκρίτρια του στην Αθήνα υπογράμμισε την πρόθεση της ελληνικής κυβέρνησης να αποδείξει στην παγκόσμια κοινότητα ότι η Ελλάδα είναι ικανή να εξολοθρεύσει τρομοκρατικές οργανώσεις λίγο πριν τους Ολυμπιακούς αγώνες της Αθήνας.

Η εφημερίδα Guardian με τίτλο «Έλληνες τρομοκράτες καταδικάστηκαν», αναφέρθηκε με εκτενές ρεπορτάζ στην απόφαση και τις αντιδράσεις των πρωταγωνιστών. Ιδιαίτερη έκταση έδωσε στις δηλώσεις που έκανε η Χέδερ Σόντερς στο ΒΒC.

Ένοχοι, αντιμέτωποι με ισόβια

Αλέξανδρος Γιωτόπουλος


Ένοχος για ηθική αυτουργία σε 19 ανθρωποκτονίες, 94 απόπειρες ανθρωποκτονιών, 12 ληστείες, 40, τουλάχιστον, εκρήξεις.

Αθώος λόγω παραγραφής για 8 απόπειρες ανθρωποκτονιών, 3 εκρήξεις, μία ληστεία και έναν εμπρησμό.

Δημήτρης Κουφοντίνας

Ένοχος για 11 ανθρωποκτονίες, άμεση συνέργεια σε 3, απλή συνέργεια σε 3 και 98 απόπειρες ανθρωποκτονιών.

Χριστόδουλος Ξηρός

Ένοχος για 7 ανθρωποκτονίες, άμεση συνέργεια σε 4, απλή συνέργεια σε μία, 63 απόπειρες ανθρωποκτονιών, 8 ληστείες.

Βασίλης Τζωρτζάτος

Ένοχος για 4 ανθρωποκτονίες, απλή συνέργεια σε 6 ανθρωποκτονίες, 49 απόπειρες ανθρωποκτονιών.

Σάββας Ξηρός

Ένοχος για 12 ανθρωποκτονίες, απλή συνέργεια σε μία ανθρωποκτονία.

Ηρακλής Κωστάρης

Ένοχος για μία ανθρωποκτονία, απλή συνέργεια σε μία ανθρωποκτονία, μία έκρηξη, μία ληστεία. Αθώος για τέσσερις απόπειρες ανθρωποκτονιών και δύο ληστείες.

Αθώοι

Αγγελική Σωτηροπούλου

Λόγω αμφιβολιών.

Θανάσης Ψαραδέλλης

Αθώος λόγω παραγραφής.

Γιάννης Σερίφης

Αθώος.

Ανέστης Παπαναστασίου

Αθώος.

Ένοχοι

Ν. Παπαναστασίου


Ένοχος για ένταξη και συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση.

Παύλος Σερίφης

Ένοχος για ένταξη και συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση.

Διονύσης Γεωργιάδης

Ένοχος για συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση και έκρηξη.

Κώστας Καρατσώλης
Ένοχος για συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση, προμήθεια εκρηκτικών υλών, απλή συνέργεια σε τρεις ληστείες.

Βασίλης Ξηρός

Ένοχος για συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση, απλή συνέργεια σε δύο δολοφονίες, συνέργεια σε τρεις ληστείες, 9 εκρήξεις.

Πάτροκλος Τσελέντης

Ένοχος για απλή συνέργεια σε 4 ανθρωποκτονίες, 25 απόπειρες ανθρωποκτονιών, μία ληστεία. Αθώος για μία δολοφονία, μία απόπειρα ανθρωποκτονίας, μία ληστεία.

Κώστας Τέλιος

Ένοχος για απλή συνέργεια σε δύο δολοφονίες, απλή συνέργεια σε οκτώ απόπειρες ανθρωποκτονιών, μία έκρηξη.

Θωμάς Σερίφης

Ένοχος για ένταξη και συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση, απλή συνέργεια σε δύο ληστείες, συναυτουργία σε μία έκρηξη.

Σωτήρης Κονδύλης

Ένοχος για απλή συνέργεια σε 3 απόπειρες ανθρωποκτονιών, απλή συνέργεια σε μία ανθρωποκτονία, απλή συνέργεια σε έκρηξη.