You are here

Με τιμές αρχηγού κράτους το τελευταίο «αντίο» στον Κάρολο Παπούλια

29/12/2021 17:24

Με τιμές αρχηγού κράτους τελέστηκε την Τετάρτη η εξόδιος ακολουθία του πρώην Προέδρου της Δημοκρατίας Κάρολου Παπούλια, στον Ιερό Ναό Αγίου Σπυρίδωνος, στο Παγκράτι.

Η ταφή θα γίνει αύριο, σε στενό οικογενειακό κύκλο, στον τόπο καταγωγής του Κάρολου Παπούλια, στο νησί των Ιωαννίνων.

Η άφιξη της σορού στον Ναό Αγίου Σπυρίδωνος έγινε υπό τους ήχους πένθιμου εμβατηρίου από την μπάντα της Προεδρικής Φρουράς και άγημα ευζώνων απέδωσε τιμές.

Κατά την εξόδιο ακολουθία, παρέστησαν η Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, ο Έλληνας Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο Πρόεδρος της Βουλής Κωνσταντίνος Τασούλας, καθώς και ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρας, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Νίκος Ανδρουλάκης, ο Γενικός Γραμματέας του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, καθώς και προσωπικότητες του πολιτικού και δημόσιου βίου της χώρας.

«Σήμερα αποχαιρετάμε έναν πιστό και ανυστερόβουλο υπηρέτη του τόπου μας. Τον ευπατρίδη Ηπειρώτη, που δεν δελεάστηκε ποτέ από τους πειρασμούς της εξουσίας. Διέψευσε έτσι, με το παράδειγμά του, όλους όσους εύκολα απαξιώνουν την πολιτική, την εποχή του λαϊκισμού, κρατώντας αταλάντευτα στη ζωή του και διδάσκοντάς μας τον δρόμο της αρετής», σημείωσε η Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας, κατά τον επικήδειο λόγο της.

«Η προσήλωσή του στο εθνικό συμφέρον υπήρξε σταθερή και βιωματική, από πολύ νωρίς», επισήμανε η κ. Σακελλαροπούλου, κάνοντας αναδρομή στη διαδρομή του Κάρολου Παπούλια από τα νεανικά του χρόνια έως τα χρόνια της πολιτικής του ωριμότητας.

«Με τις παρεμβάσεις του στο Μεσανατολικό, τη συμβολή του στην εξομάλυνση των στρατηγικών αντιθέσεων, τη συνεπή προώθηση της περιφερειακής συνεργασίας και την έγκαιρη αντίληψη των συσχετισμών ισχύος στη διεθνή σκηνή, χάραξε μια πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική. Στον διάλογο με την Τουρκία είχε κάτι από το σκληροτράχηλο των ηπειρώτικων βουνών και τον κοινό νου των παιδιών της Σαμαρίνας. Το μνημόνιο Παπούλια – Γιλμάζ συνετέλεσε σημαντικά στη διασφάλιση των ελληνικών συμφερόντων και της ειρήνης στην περιοχή μας», ανέφερε η κ. Σακελλαροπουλου.

«Στην Προεδρία της Δημοκρατίας, όταν ξέσπασε η οικονομική κρίση, αντέδρασε καίρια, με το σιωπηλό και διακριτικό του τρόπο, όπως λίγοι γνωρίζουν, βοηθώντας τη χώρα να σταθεί όρθια. Τίμησε με το ήθος του και τη συμπεριφορά του τον ανώτατο πολιτειακό θεσμό, προασπίζοντας με σθένος την κοινωνική συνοχή και την εθνική ενότητα», κατέληξε η Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας.