You are here

Με το βλέμμα στις ξένες αγορές

15/12/2003 10:24
Η σύλληψη του Σαντάμ στο Ιράκ αναμένεται να καθορίσει σε μεγάλο βαθμό τις βραχυπρόθεσμες τάσεις στις διεθνείς αγορές, αφού ένας σημαντικός παράγοντας κινδύνου - σε ό,τι αφορά τις αμερικανικές απόψεις-φαίνεται ότι εκλείπει.

Οι πιθανές ανοδικές αντιδράσεις στα ξένα χρηματιστήρια αναμένεται να έχουν αντίκτυπο και στις εγχώριες χρηματιστηριακές εξελίξεις, αφού έτσι ενδυναμώνονται οι υπάρχουσες ανοδικές τάσεις. Η διατήρηση της αγοράς πάνω από τις 2.200 μονάδες του Γενικού Δείκτη επιβεβαιώθηκε κατά τη συνεδρίαση της Παρασκευής όταν ο Γεν. Δείκτης έκλεισε στις 2.208,73 μονάδες καταγράφοντας άνοδο της τάξης του 0,19%.

ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΓΙΑ ΒLUΕ CΗΙΡS Ο Γεν. Δείκτης κατέγραψε εβδομαδιαία μεταβολή της τάξης του 0,98% επηρεασμένος, κυρίως από το επιλεκτικό επενδυτικό ενδιαφέρον για μετοχές υψηλής κεφαλαιοποίησης και τραπεζικούς τίτλους. Ενδεικτικά σε εβδομαδιαία βάση, ο δείκτης FΤSΕ ΑSΕ 20 κατέγραψε άνοδο 1,7% όταν η μεσαία κεφαλαιοποίηση (FΤSΕ Μid 40) έκλεισε με άνοδο 0,26% και ο δείκτης FΤSΕ Small Cap υποχώρησε κατά 1,84%.

Ο τραπεζικός δείκτης είχε άνοδο 1,8% και ο αντίστοιχος δείκτης των Τηλεπικοινωνιών αυξήθηκε μόλις κατά 0,44%.

Τη μεγαλύτερη εβδομαδιαία άνοδο κατέγραψε ο δείκτης των Συμμετοχών με 2,08% και ακολούθησε ο κλάδος των Μη Μεταλλικών Ορυκτών και Τσιμέντων (1,35%).

Στον αντίποδα, πτωτικά κινήθηκαν οι κλάδοι των Εκδόσεων-Εκτυπώσεων (-5,24%), Ειδών Λύσεων Πληροφορικής (-4,54%) και της Κλωστοϋφαντουργίας (-2,52%). Η μέση εβδομαδιαία αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 145,231 εκατ. ευρώ, αισθητά μειωμένη σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα που ήταν 179 εκατ. ευρώ.

Τα Παράγωγα στο κλείσιμο της εβδομάδας έδειξαν ότι κλείνει το discount στο δείκτη FΤSΕ ΑSΕ 20, πλησιάζοντας στη λήξη του ΣΜΕ Δεκεμβρίου ενώ διατηρείται κάπως υψηλότερα στο ΣΜΕ FΤSΕ Μid 40.

Στα ΣΜΕ επί μετοχών, επιβεβαιώθηκε το ενδιαφέρον των traders για τις μετοχές της Εθνικής και του ΟΤΕ.

Στις ξένες αγορές επικράτησε κλίμα αισιοδοξίας, που προήρχετο κυρίως από θετικά εταιρικά και μακροοικονομικά στοιχεία στην Αμερική.

Ο δείκτης Dow Jones ξεπέρασε τις 10.000 μονάδες και το κλίμα ακολούθησαν και οι μεγάλες αγορές της Ευρωζώνης, όπως για παράδειγμα της Γερμανίας, όπου ο βασικός δείκτης DΑΧ «φλερτάρει» τις 4.000 μονάδες και ο γαλλικός CΑC 40 που προσεγγίζει τις 3.700 μονάδες.