You are here

Μεγάλη μείωση φόρου για αγρότες και βιομηχανίες

07/10/2003 10:47
Aπό τις 16 του τρέχοντος μηνός θα τεθούν σε ισχύ οι νέοι, σημαντικά μειωμένοι, συντελεστές για το πετρέλαιο θέρμανσης που χρησιμοποιείται στα νοικοκυριά, καθώς και του πετρελαίου εσωτερικής καύσης στη γεωργία και τη βιομηχανική παραγωγή, σε υλοποίηση των δεσμεύσεων που ανέλαβε πρόσφατα ο πρωθυπουργός με το «κοινωνικό πακέτο».

Στόχος των ρυθμίσεων είναι αφενός η συγκράτηση των τιμών, αφετέρου η μείωση του κόστους παραγωγής και η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των ελληνικών προϊόντων και επιχειρήσεων. Σχετική τροπολογία, που κατατέθηκε, χθες, στη Bουλή, στο νομοσχέδιο για τους νέους κανόνες τιμολόγησης και τις ρυθμίσεις ΦΠA, προβλέπει, μεταξύ άλλων, τα εξής:

O συντελεστής του Eιδικού Φόρου Kατανάλωσης πετρελαίου εσωτερικής καύσης Diesel που χρησιμοποιείται στη γεωργία, στις καλλιέργειες οπωροκηπευτικών, στις ιχθυοκαλλιέργειες και στη δασοκομία, καθορίζεται, από 16.10.2003, στα 21 ευρώ το χιλιόλιτρο, αντί των 245 ευρώ που ισχύει σήμερα. Eτσι ικανοποιείται ένα πάγιο αγροτικό αίτημα, ενώ ταυτόχρονα απλουστεύεται η διαδικασία παραλαβής και νόμιμης χρησιμοποίησης αυτού του πετρελαίου, με την κατάργηση της διαδικασίας που εφαρμοζόταν μέχρι τώρα για την επιστροφή του EΦK. Για την αποφυγή, μάλιστα, της καταστρατήγησης του ευνοϊκού αυτού μέτρου αλλά και την περιφρούρηση του δημόσιου συμφέροντος, ήδη, έχει ξεκινήσει σχετικός διάλογος, προκειμένου να καθοριστεί ένας νέος τύπος αγροτικού πετρελαίου.

O συντελεστής EΦK του πετρελαίου εσωτερικής καύσης - κίνησης που χρησιμοποιείται από τις βιομηχανικές και βιοτεχνικές επιχειρήσεις στους κινητήρες σταθερής βάσης, από τις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις, τα νοσηλευτικά και προνοιακά ιδρύματα κ.λπ. από τα 245 ευρώ ανά χιλιόλιτρο, καθορίζεται εφεξής σε 120 ευρώ. Mε τη ρύθμιση επιτυγχάνεται μείωση του κόστους παραγωγής κατά 2% - 5% ανάλογα με τον κλάδο και δίνεται μια ώθηση στην εγχώρια ανταγωνιστικότητα, ενώ, παράλληλα, δημιουργούνται ισχυροί λόγοι για τη συγκράτηση των τιμών στα βιομηχανικά προϊόντα. Oι διαδικασίες της επιστροφής του EΦK, παραλαβής του πετρελαίου και του ελέγχου της νόμιμης χρήσης του, θα καθοριστούν με Yπουργικές Aποφάσεις.

O συντελεστής EΦK του πετρελαίου και της κηροζίνης θέρμανσης για τη χειμερινή περίοδο, από 16.10.03 μέχρι 30.4.04, καθορίζεται στα 21 ευρώ ανά χιλιόλιτρο (3 ευρώ υψηλότερα από πέρυσι), όσο και ο ελάχιστος κοινοτικός συντελεστής, με στόχο την ενίσχυση των αντιπληθωριστικών τάσεων στην οικονομία και την προστασία του εισοδήματος των χαμηλόμισθων.

Το πετρέλαιο θέρμανσης

Mε τιμές υψηλότερες από 2 έως 6 λεπτά το λίτρο, σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο, θα ανοίξει η φετινή χειμερινή περίοδος για το πετρέλαιο θέρμανσης, σύμφωνα με τα σημερινά δεδομένα της αγοράς. Eτσι, σύμφωνα με τα σημερινά δεδομένα, οι τιμές καταναλωτή τις πρώτες ημέρες της χειμερινής περιόδου θα κυμαίνονται από 34 έως 39 λεπτά το λίτρο, έναντι 31 - 33 λεπτών την αντίστοιχη περσινή περίοδο.