You are here

Μέχρι και 40% πάνω το πετρέλαιο θέρμανσης

15/10/2004 09:39
Στην κλίμακα των 45-50 λεπτών το λίτρο, περίπου 35%-40% πάνω από τα περυσινά επίπεδα αναμένεται να ξεκινήσει η πώληση του πετρελαίου θέρμανσης τη Δευτέρα, ενώ χθες ο υπουργός Ανάπτυξης Δημήτρης Σιούφας προσπάθησε με παραινέσεις προς τους φορείς της αγοράς να συγκρατήσει τις τιμές.

Με παραινέσεις προς του φορείς της πετρελαϊκής αγοράς για συγκράτηση των τιμών και προειδοποιήσεις για «αδιάλειπτους ελέγχους» επεχείρησε χθες, στη συνάντηση που είχε με τους εκπροσώπους της αγοράς, ο υπουργός Ανάπτυξης Δημήτρης Σιούφας να βάλει φρένο στην τιμή του πετρελαίου θέρμανσης, το οποίο από τη Δευτέρα θα αρχίσει να διατίθεται στους καταναλωτές σε τιμές, που αναμένεται να κυμανθούν στην κλίμακα των 45-50 λεπτών το λίτρο, περίπου 35% - 40% πάνω από τα περυσινά επίπεδα.

Είναι χαρακτηριστικό, ότι ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Βενζινοπωλών Δ. Μακρυβέλιος έδωσε την εκτίμηση για εκκίνηση στα 46 λεπτά το λίτρο, περίπου 34% πάνω από τις τιμές του Οκτωβρίου 2003.

Συγκράτηση τιμών Τα ΕΛΠΕ και η θυγατρική τους ΕΚΟ φαίνεται πως θα επωμισθούν και πάλι το βάρος της υλοποίησης των κατευθύνσεων του υπουργού, διατηρώντας όσο το δυνατόν πιο χαμηλά τόσο τις τιμές διύλισης, όσο και τις τιμές διάθεσης του πετρελαίου και των βενζινών. Ο κ. Σιούφας προσπάθησε να επιτύχει μία νέα άτυπη »συμφωνία κυρίων» και ζήτησε από διυλιστήρια, εταιρείας εμπορίας και πρατήρια «αυτοσυγκράτηση, υπευθυνότητα και ψυχραιμία» για να πιεσθούν οι τιμές, προς όφελος των καταναλωτών και της οικονομίας.

Αρκετές πάντως εταιρείες θεωρούν ότι τα περιθώρια ελιγμών είναι περιορισμένα. «Οι φορείς της αγοράς μας διαβεβαίωσαν ότι θα λειτουργούν υπεύθυνα και με αυτοσυγκράτηση για να υπάρξει η μικρότερη δυνατή επίπτωση από τη διεθνή άνοδο» δήλωσε ο κ. Σιούφας. Ο υπουργός δεν έκρυψε την ανησυχία του για τις επιπτώσεις από το ράλι του πετρελαίου, το οποίο από τις αρχές του χρόνου έχει αυξηθεί κατά 65%.

Μείωση φόρου Τόνισε ότι το πετρέλαιο θέρμανσης θα επιβαρυνθεί με τον ελάχιστο φόρο που επιτρέπει η ΕΕ, 21 ευρώ το χιλιόλιτρο και επανέλαβε ότι η ελληνική πλευρά έχει θέσει στο Εcofin τη δυνατότητα περαιτέρω μείωσης του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης, πράγμα που μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει αποδεκτό. Εν τω μεταξύ, η φρενήρης πορεία του πετρελαίου συνεχίσθηκε χθες.

Στη Νέα Υόρκη, μόλις η αμερικανική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι τα αποθέματα πετρελαίου θέρμανσης μειώθηκαν, οι τιμές εκτοξεύθηκαν στα 54,60 δολάρια το βαρέλι, 96 σεντς πάνω από τα επίπεδα της Τετάρτης.

Ο πρόεδρος του ΟΠΕΚ Ρurnomo Υusgiantoro δήλωσε μάλιστα, ότι οι τιμές του πετρελαίου θα συνεχίσουν να αυξάνονται μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου, λόγω της μεγάλης ζήτησης ενόψει του χειμώνα.

Αίτημα του ΣΕΒ Στη σύσκεψη που έγινε στο υπουργείο Ανάπτυξης δεν συζητήθηκαν μέτρα όπως, το αίτημα του ΣΕΒ για μείωση του φόρου στο βιομηχανικό ντίζελ, ώστε να ενισχυθεί η παραγωγή, ούτε μέτρα στήριξης των ασθενέστερων ομάδων του πληθυσμού, με επίδομα θέρμανσης, όπως είχε γίνει στο παρελθόν σε προηγούμενη πετρελαϊκή «κρίση».

Η μεγάλη αύξηση των τιμών του πετρελαίου απειλεί να πυροδοτήσει μία έκρηξη ανατιμήσεων στις μεταφορές - ήδη πολλοί κλάδοι ζητούν αύξηση-, ενώ το αυξημένο κόστος της ενέργειας θα επηρεάσει τα περισσότερα προϊόντα και υπηρεσίες. Το οικονομικό επιτελείο προβληματίζεται από τις επιπτώσεις που θα έχει στον πληθωρισμό, ενώ ήδη απειλείται ο ρυθμός ανάπτυξης της οικονομίας

Νέο ρεκόρ

Νέο ρεκόρ έκαναν χθες οι διεθνείς τιμές του πετρελαίου, φθάνοντας στη Νέα Υόρκη στα 54,60 δολάρια το βαρέλι.

Στα 46 λεπτά το λίτρο, περίπου 34% υψηλότερα από τον Οκτώβριο του 2003 εκτιμά ότι θα «ανοίξει τη σεζόν» το πετρέλαιο θέρμανσης, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Βενζινοπωλών Δ. Μακρυβέλιος.