You are here

Μειώνονται έως 50% οι δομές πέντε υπουργείων

23/04/2013 15:20
Με κύριο θέμα τις αλλαγές στις δομές πέντε υπουργείων αλλά και τις πρόσφατες δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η κυβέρνηση έναντι της τρόικας για τις ευρύτερες αλλαγές στο Δημόσιο συνεδριάζει στο Μέγαρο Μαξίμου, υπό την προεδρία του Αντώνη Σαμαρά, το Κυβερνητικό Συμβούλιο Διοικητικής Μεταρρύθμισης.

Στη σύσκεψη συμμετέχουν εκτός από τον υπουργό Οικονομικών κ. Γιάννη Στουρνάρα, οι υπουργοί Εσωτερικών κ. Ευριπίδης Στυλιανίδης, Διοικητικής Μεταρρύθμισης κ. Αντώνης Μανιτάκης, Ανάπτυξης κ. Κωστής Χατζηδάκης, Αμύνης κ. Πάνος Παναγιωτόπουλος, Επικρατείας κ. Δημήτρης Σταμάτης.

Οπως αναφέρει το Εθνος η κυβέρνηση κινείται πλέον με ορίζοντα τη 13η Μαΐου, ημέρα συνεδρίασης του Eurogroup, ευελπιστώντας ότι τότε θα πετύχει την εκταμίευση του ποσού των 12 δισ. ευρώ που αποτελούν τις δόσεις περασμένων μηνών, αλλά και αυτές που αφορούν τον επόμενο μήνα, χωρίς να μεσολαβήσει άλλη αξιολόγηση από την τρόικα.

Το Μέγαρο Μαξίμου θέλει να χρησιμοποιήσει ως «όπλο για τη διεκδίκηση αυτή την υλοποίηση όλων των προαπαιτούμενων που συμφωνήθηκαν με τους δανειστές κατά τη διάρκεια της τελευταίας επίσκεψής τους στην Αθήνα.

Κατά συνέπεια και προκειμένου να κερδίσει χρόνο, η κυβέρνηση θα καταθέσει την Πέμπτη το πολυνομοσχέδιο-σκούπα, που περιλαμβάνει όλα αυτά τα μέτρα και θα το ψηφίσει με τη διαδικασία του κατεπείγοντος το αργότερο μέχρι την Κυριακή των Βαΐων, με δεδομένο ότι την επόμενη εβδομάδα η Βουλή θα είναι κλειστή λόγω των εορτών του Πάσχα.

Προκειμένου δε να αποφύγει προβλήματα στο εσωτερικό της τρικομματικής κυβέρνησης, το Μέγαρο Μαξίμου έκανε έναν ελιγμό της... τελευταίας στιγμής και απέσυρε από το νομοσχέδιο το θέμα για τη λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων και τις Κυριακές, για το οποίο υπήρξαν σοβαρές ενστάσεις από τη ΔΗΜΑΡ.

Συγκεκριμένα προεβλήθη ως αιτιολογία ότι το υπουργείο Ανάπτυξης και Υποδομών δεν θα προλάβει να ετοιμάσει τη σχετική ρύθμιση, αλλά η αλήθεια είναι πως ο πρωθυπουργός δεν θέλησε να ρισκάρει διαρροές σε αυτό το κρίσιμο νομοσχέδιο, που αφορά άλλωστε κομβικά ζητήματα όπως είναι: Οι απολύσεις στο Δημόσιο, η επιτάχυνση των διαδικασιών για τους επίορκους, οι συγχωνεύσεις-καταργήσεις οργανισμών, η παράταση ισχύος του ΕΕΤΗΔΕ, η ένταξη στο συγκεκριμένο «χαράτσι» των εντός σχεδίου οικοπέδων, οι ρυθμίσεις των «κόκκινων δανείων», οι ρυθμίσεις ληξιπρόθεσμων οφειλών στις εφορίες και στα ασφαλιστικά ταμεία καθώς και η διεύρυνση των αρμοδιοτήτων του γ.γ. Εσόδων.