You are here

Μείωση εξαγωγών 3% έφερε το ακριβό ευρώ

20/02/2004 12:12
Τα στοιχεία για το εμπορικό ισοζύγιο της ευρωζώνης που δημοσιεύθηκαν χθες, ήρθαν να δικαιολογήσουν τις ανησυχίες των Ευρωπαίων για τον κίνδυνο επιβράδυνσης των ρυθμών οικονομικής ανάκαμψης από το ισχυρό ευρώ. Πόσο μάλλον, όταν η αναιμική ανάπτυξη το δ τρίμηνο του 2003 στη Γερμανία, αποδόθηκε κατά κύριο λόγο στις μειωμένες εξαγωγές.

Η Εurostat ανακοίνωσε πως το εμπορικό πλεόνασμα της ευρωζώνης συρρικνώθηκε στα 72,5 δισ. ευρώ το 2003 από 98,9 δισ. το αμέσως προηγούμενο έτος, καθώς οι εξαγωγές μειώθηκαν κατά 3%, σε 1,05 τρισ. ευρώ. Οι εισαγωγές μειώθηκαν σε μικρότερο ποσοστό, κατά 1%, σε 979 δισ. Αλλά παρά το ισχυρό ευρώ (προχθές κατέγραψε νέο ιστορικό ρεκόρ, στα 1,2927 δολάρια), το πλεόνασμα Δεκεμβρίου ήταν αυξημένο σε 5,7 δισ. από 5,1 δισ. τον Δεκέμβριο

Κοντά στο ρεκόρ Στις 19.54 ώρα Ελλάδας χθες, το ενιαίο νόμισμα ήταν δύο σεντ χαμηλότερα από το ρεκόρ του, στα 1,2715 δολάρια (με ημερήσια κέρδη της τάξεως του 0,27%, αλλά κοντά στα προχθεσινά επίπεδα), επηρεασμένο από τις νέες φραστικές - και όχι πραγματικές, όπως αποδείχθηκε - παρεμβάσεις των Ευρωπαίων.

ΠροειδοποίησηΠροχθές ο Γάλλος πρόεδρος Ζακ Σιράκ είχε εκφράσει ανησυχία για την αστάθεια στις χρηματαγορές, και ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Β. Κλεμέντ, ισχυριζόταν πως το νόμισμα αποτελεί κίνδυνο για την ανάκαμψη, και η Ευρώπη πρέπει να είναι έτοιμη να δραστηριοποιηθεί, εάν χρειαστεί. Οι κεφαλαιουχικές επενδύσεις ήταν αυτές που στήριξαν τη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης, καθώς παρουσίασαν άνοδο κατά 1,7% σε σχέση με το γ’ τρίμηνο.

Το γερμανικό ΑΕΠ αυξήθηκε οριακά και το δ’ τρίμηνο του 2003, κατά 0,2%, όπως ακριβώς και το αμέσως προηγούμενο τρίμηνο. Οι εξαγωγές αυξήθηκαν μόλις κατά 0,3%, ύστερα από αύξηση 3,8% το γ’ τρίμηνο, και οι εισαγωγές είχαν άνοδο 2,7%. Οι δαπάνες της κυβέρνησης συρρικνώθηκαν κατά 0,2%.

Νέες εκθέσεις Άλλες μακροοικονομικές εκθέσεις που δημοσιεύθηκαν χθες αφορούσαν την αμερικανική οικονομία, χωρίς όμως να επηρεάσουν την ισοτιμία ευρώ / δολαρίου. Ο δείκτης του Conference Βoard, με τα σημαντικότερα οικονομικά μεγέθη, ενισχύθηκε κατά 0,5% τον Ιανουάριο, παρουσιάζοντας τη μεγαλύτερη αύξηση από τον Οκτώβριο.

Οι νέες αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας μειώθηκαν την εβδομάδα που έληξε στις 14 Φεβρουαρίου, αν και ο μέσος όρος των 4 εβδομάδων - που αποτελεί πιο αξιόπιστο μέτρο αξιολόγησης- αυξήθηκε περαιτέρω. Ο δείκτης της FΕD Φιλαδέλφειας για τη δραστηριότητα στον μεταποιητικό τομέα στις μεσο-ανατολικές πολιτείες υποχώρησε στις 31,4 μονάδες τον Φεβρουάριο, από 38,8 τον Ιανουάριο, που ήταν, ούτως ή άλλως, το υψηλότερο επίπεδο από το έτος 1984.

Οριακή αύξηση για το ΑΕΠ
Το γερμανικό

ΑΕΠ αυξήθηκε οριακά και το δ’ τρίμηνο του 2003, κατά 0,2%, όπως ακριβώς και το αμέσως προηγούμενο τρίμηνο. Οι εξαγωγές αυξήθηκαν μόλις κατά 0,3%, ύστερα από αύξηση 3,8% το γ’ τρίμηνο, και οι εισαγωγές είχαν άνοδο 2,7%.