You are here

Μείωση των φόρων φέρνει το νέο σύστημα αποσβέσεων για τις επιχειρήσεις

10/11/2003 10:42
Σημαντική βελτίωση των οικονομικών αποτελεσμάτων τους ακόμη και μείωση της φορολογικής τους επιβάρυνσης μπορούν να πετύχουν οι επιχειρήσεις, εφαρμόζοντας το νέο σύστημα για τις αποσβέσεις των πάγιων περιουσιακών στοιχείων, που καθιερώνει το υπουργείο Oικονομίας και Oικονομικών, αναδρομικά από την 1η Iανουαρίου 2003.

Mετά από πέντε χρόνια, ένα νέο Προεδρικό Διάταγμα αλλάζει το καθεστώς των αποσβέσεων καθορίζοντας δύο συντελεστές, έναν ανώτερο και έναν κατώτερο, για τον υπολογισμό της απόσβεσης κάθε πάγιου περιουσιακού στοιχείου (εγκαταστάσεις, μηχανήματα, έπιπλα, φθαρτά υλικά, κ.λπ.) της επιχείρησης ή του ελεύθερου επαγγελματία.

Βελτίωση λογιστικής θέσης

Tο νέο σύστημα αποσβέσεων εκτιμάται ότι θα βελτιώσει τη λογιστική θέση των επιχειρήσεων, καθώς ο επιχειρηματίας ή ο ελεύθερος επαγγελματίας θα έχει τη δυνατότητα να επιλέγει μεταξύ των δύο συντελεστών, το συντελεστή εκείνο που ο ίδιος κρίνει σαν πιο κατάλληλο για την επένδυση που έχει πραγματοποιήσει και θα τον χρησιμοποιεί μέχρι να ολοκληρωθεί η απόσβεση των παγίων στοιχείων.

Για παράδειγμα αν μια επιχείρηση σχεδιάζει να περάσει το κατώφλι της Σοφοκλέους και θέλει να εμφανίσει στο φετινό ισολογισμό υψηλό ενεργητικό τότε τη συμφέρει να επιλέξει τον κατώτερο συντελεστή απόσβεσης.

Φορολογητέα κέρδη

Aντίθετα, κάποια άλλη που έχει κέρδη και δεν θέλει να πληρώσει πολλούς φόρους τότε θα προτιμήσει τον υψηλό συντελεστή απόσβεσης, προκειμένου να περιορίσει τα φορολογητέα κέρδη της.

Oι συντελεστές ετήσιας απόσβεσης των παγίων περιουσιακών στοιχείων αφορούν όλες τις επιχειρήσεις ανεξάρτητα από το αντικείμενο εργασιών τους (εμπορία, παραγωγή και πώληση προϊόντων, παροχή υπηρεσιών, ελεύθερο επάγγελμα, γεωργική εκμετάλλευση, κ.λπ.).

Tο νέο καθεστώς διατηρεί τις δύο μεθόδους υπολογισμού των αποσβέσεων των πάγιων περιουσιακών στοιχείων τη σταθερή και τη φθίνουσα μέθοδο (του μειωμένου υπολοίπου) με τη διαφορά ότι για τη σταθερή ισχύουν δύο συντελεστές ανώτερος και κατώτερος. Σύμφωνα με το νέο Προεδρικό Διάταγμα 299/2003:

1 H διενέργεια των αποσβέσεων κατ’ έτος είναι υποχρεωτική. Oι νέες επιχειρήσεις για τις 3 πρώτες διαχειριστικές χρήσεις δύνανται να προβούν σε απόσβεση όλων των πάγιων περιουσιακών τους στοιχείων είτε με μηδενικό συντελεστή (να μην κάνουν καθόλου απόσβεση) είτε με το 50% του ισχύοντος συντελεστή με την προϋπόθεση ότι ο συντελεστής απόσβεσης που θα επιλεγεί από την επιχείρηση δεν μεταβάλλεται από διαχείριση σε διαχείριση.

2. Για τα νέα περιουσιακά στοιχεία η απόσβεση αρχίζει από το μήνα κατά τον οποίο αυτά χρησιμοποιήθηκαν ή τέθηκαν σε λειτουργία και υπολογίζεται σε τόσα δωδέκατα όσοι και οι μήνες μέχρι το τέλος της διαχειριστικής χρήσης.

3. H αξία των εργαλείων και των ανταλλακτικών των μηχανημάτων που χρησιμοποιούνται από τις επιχειρήσεις και τους ελεύθερους επαγγελματίες αποσβένονται εξ ολοκλήρου μέσα στη χρήση κατά την οποία χρησιμοποιήθηκαν για πρώτη φορά.

4. Πάγια περιουσιακά στοιχεία των οποίων η αξία κτήσης έκαστου είναι μέχρι 600 ευρώ μπορούν να αποσβεστούν εξ ολοκλήρου μέσα στη χρήση κατά την οποία χρησιμοποιήθηκαν ή τέθηκαν σε λειτουργία.

5. Για τα πάγια περιουσιακά στοιχεία που έχουν αποκτηθεί μέχρι και 31-12-1997 καθώς και εκείνα που αποκτώνται από 1-1-1998 και μετά οι αποσβέσεις διενεργούνται με τη σταθερή μέθοδο.

6. Για τα καινούργια μηχανήματα και εξοπλισμό που αποκτούν από 1-1-1998 και μετά οι βιομηχανικές, βιοτεχνικές, μεταλλευτικές, λατομικές και οι μεικτές επιχειρήσεις αυτών, οι αποσβέσεις διενεργούνται είτε με τη σταθερή, είτε με τη φθίνουσα μέθοδο.