You are here

Μείωση τζίρου και κερδών για την Τιτάν το α τρίμηνο

06/05/2008 08:57
Εμφανής προβλέπεται να είναι, σύμφωνα με πληροφορίες, η επίδραση της συνεχιζόμενης ύφεσης στην αγορά στις ΗΠΑ σε συνδυασμό με το ασθενές δολάριο και τα υψηλά κόστη, στα μεγέθη του ομίλου Τιτάν κατά το πρώτο τρίμηνο, κατά το οποίο αναμένεται πτώση τζίρου αλλά και κερδών.

Την ίδια στιγμή μέσα στο Μάιο αναμένεται η ανακοίνωση της συμπληρωματικής έκθεσης περιβαλλοντικών επιπτώσεων του Σώματος Μηχανικών του Στρατού για το Lake Belt των ΗΠΑ και δημιουργεί ελπίδες για επαναλειτουργία των ορυχείων του ομίλου στο Lake Belt.

Προβλέψεις

Όπως αναφέρουν αναλυτές της HSBC μια θετική κατάληξη στην υπόθεση Lake Belt θα μπορούσε να προσθέσει πάνω από 5,8 ευρώ ανά μετοχή.

Η απαγόρευση εξόρυξης αδρανών υλικών από το λατομείο Lake Belt της Φλόριντα, μέχρις ότου ολοκληρωθούν οι μελέτες για τις επιπτώσεις που θα υπάρξουν, προέκυψε τον Ιούλιο του 2007, από την απόφαση Δικαστηρίου της Κομητείας Maiami Dade.

Από τότε ο όμιλος Τιτάν αντιμετωπίζει το αυξημένο κόστος προμήθειας αδρανών υλικών, ενώ σε συνδυασμό με την υποχώρηση της ζήτησης τσιμέντου κατά 30% το 2007 στη Φλόριντα και υπό την απειλή πιθανής παρατεταμένης περιόδου ύφεσης στην αμερικανική αγορά κατοικιών, η εισηγμένη αντιμετωπίζει μείωση μεγεθών για πρώτη φορά μετά από δεκαετία συνεχούς ανάπτυξης.

Συγκυρία

Η πορεία της εταιρείας το 2007 ήταν εμφανώς επηρεασμένη από την αρνητική συγκυρία. Η δικαστική απόφαση του Lake Belt σε συνδυασμό με την κάμψη της οικοδομικής δραστηριότητας, οδήγησαν σε μείωση των λειτουργικών κερδών (EBITDA) στη Φλόριντα σχεδόν κατά 60% (σε δολάρια ΗΠΑ), σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος.

Συνολικά, συμπεριλαμβανομένης και της επίδρασης της διαφοράς ισοτιμίας, τα λειτουργικά κέρδη στις ΗΠΑ μειώθηκαν κατά 42% σε 106 εκατ. ευρώ το 2007 παρά τις ισχυρές αποδόσεις των υπόλοιπων δραστηριοτήτων και τη θετική συνεισφορά των πρόσφατων εξαγορών.

Θετική προοπτική για την εταιρεία δημιουργεί και η αύξηση της παραγωγικής δυναμικότητάς της που αναμένεται τη διετία 2009-2010 με την ολοκλήρωση σημαντικών επενδύσεων, ενώ στρατηγική της εταιρείας την περίοδο αυτή είναι η στροφή στις αναδυόμενες αγορές της Νοτιοανατολικής Μεσογείου, όπου η ζήτηση κινείται σταθερά ανοδικά.