You are here

Μειώθηκε το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών

17/12/2003 13:09
Tοv Οκτώβριο 2003 το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών περιορίστηκε στα 786 εκατ. ευρώ, δηλαδή κατά 167,7 εκατ. ευρώ σε σχέση με εκείνο του αντίστοιχου μήνα του προηγούμενου έτους. Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα τη Τράπεζα της Ελλάδος, η εξέλιξη αυτή ήταν κυρίως αποτέλεσμα της μείωσης του εμπορικού ελλείμματος και σε μικρότερο βαθμό της ανόδου του πλεονάσματος στο ισοζύγιο υπηρεσιών.

Ειδικότερα, η βελτίωση του εμπορικού ισοζυγίου οφείλεται κυρίως στην αύξηση των εισπράξεων από εξαγωγές εκτός καυσίμων, αλλά και στη μείωση των πληρωμών για καθαρές εισαγωγές καυσίμων. Η μικρή άνοδος του πλεονάσματος του ισοζυγίου υπηρεσιών προήλθε κυρίως από την αύξηση των καθαρών εισπράξεων από μεταφορικές υπηρεσίες (ιδίως θαλάσσιες μεταφορές), ενώ αντίθετα οι καθαρές εισπράξεις από ταξιδιωτικές υπηρεσίες περιορίστηκαν.

Όσον αφορά τη διεύρυνση του ελλείμματος του ισοζυγίου εισοδημάτων, αυτή είναι αποτέλεσμα κυρίως της ανόδου των καθαρών πληρωμών για τόκους, μερίσματα και κέρδη. Τέλος, η μείωση του πλεονάσματος του ισοζυγίου μεταβιβάσεων αντανακλά την μείωση των καθαρών μεταβιβάσεων από την ΕΕ προς τον τομέα της γενικής κυβέρνησης.

Το δεκάμηνο Ιανουαρίου - Οκτωβρίου 2003 το εμπορικό έλλειμμα εκτός καυσίμων μειώθηκε και το πλεόνασμα του ισοζυγίου υπηρεσιών αυξήθηκε. Παρά τις θετικές αυτές εξελίξεις, η αύξηση των καθαρών εισαγωγών καυσίμων, η διεύρυνση του ελλείμματος του ισοζυγίου εισοδημάτων και ο περιορισμός του πλεονάσματος του ισοζυγίου μεταβιβάσεων είχαν ως αποτέλεσμα να αυξηθεί το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών κατά 307 εκατ. ευρώ σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του προηγούμενου έτους και να διαμορφωθεί σε 5.805 εκατ. ευρώ.

Η άνοδος των εισπράξεων από εξαγωγές εκτός καυσίμων κατά 395 εκατ. ευρώ το δεκάμηνο Ιανουαρίου - Οκτωβρίου του 2003 και η παράλληλη μείωση των αντίστοιχων πληρωμών για εισαγωγές κατά 184 εκατ. ευρώ οδήγησαν στον περιορισμό του εμπορικού ελλείμματος εκτός καυσίμων κατά 579 εκατ. ευρώ. Αντίθετα, στην ίδια περίοδο οι καθαρές πληρωμές για εισαγωγές καυσίμων αυξήθηκαν κατά 454 εκατ. ευρώ. Εξάλλου, το πλεόνασμα του ισοζυγίου υπηρεσιών αυξήθηκε, καθώς η άνοδος των καθαρών εισπράξεων από μεταφορικές υπηρεσίες υπεραντιστάθμισε τη μείωση των καθαρών εισπράξεων από ταξιδιωτικές υπηρεσίες.

Το έλλειμμα του ισοζυγίου εισοδημάτων διευρύνθηκε κατά 571 εκατ. ευρώ, λόγω αυξημένων καθαρών πληρωμών για τόκους επί ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου, γεγονός που οφείλεται στην αύξηση των τοποθετήσεων μη κατοίκων στους τίτλους αυτούς από την αρχή του 2003. Τέλος, τον περιορισμό του πλεονάσματος του ισοζυγίου μεταβιβάσεων (κατά 385 εκατ. ευρώ) προκάλεσε η μείωση των καθαρών μεταβιβάσεων από την ΕΕ προς τον τομέα της γενικής κυβέρνησης. Η μείωση αυτή υπεραντιστάθμισε την αύξηση των καθαρών μεταβιβάσεων προς τους λοιπούς τομείς.

Το Ισοζύγιο Χρηματοοικονομικών Συναλλαγών

Τον Οκτώβριο του 2003 οι χρηματικές ροές για άμεσες επενδύσεις μη κατοίκων στην Ελλάδα ήταν σημαντικές και αφορούσαν κυρίως την εισροή κεφαλαίων ύψους 398 εκατ. ευρώ για την εξαγορά της καπνοβιομηχανίας Παπαστράτος από τη Philip Morris.

Στην κατηγορία των επενδύσεων χαρτοφυλακίου, η καθαρή εκροή ύψους 166 εκατ. ευρώ αντανακλά κυρίως μείωση των τοποθετήσεων μη κατοίκων σε ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου, η οποία αντισταθμίστηκε σε μεγάλο βαθμό τόσο από την πώληση ομολόγων εξωτερικού από κατοίκους, όσο και από την άνοδο των τοποθετήσεων μη κατοίκων σε μετοχές ελληνικών επιχειρήσεων (που κυρίως αντανακλά τοποθετήσεις ξένων θεσμικών επενδυτών κατά τη διάθεση πακέτων μετοχών της Εθνικής Τράπεζας και της Τράπεζας Πειραιώς).

Το δεκάμηνο Ιανουαρίου - Οκτωβρίου 2003 παρατηρήθηκε καθαρή εκροή ύψους 273 εκατ. ευρώ στην κατηγορία των άμεσων επενδύσεων. Την ίδια περίοδο σημειώθηκε σημαντική καθαρή εισροή ύψους 11.154 εκατ. ευρώ στην κατηγορία των επενδύσεων χαρτοφυλακίου. Η εξέλιξη αυτή συνδέεται κυρίως με την εισροή κεφαλαίων ξένων επενδυτών για την αγορά ελληνικών ομολόγων, η οποία αυξήθηκε σημαντικά σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2002.

Παράλληλα αυξήθηκαν σημαντικά οι επενδύσεις χαρτοφυλακίου στο εξωτερικό από κατοίκους, κυρίως λόγω των τοποθετήσεων της Τράπεζας της Ελλάδος σε ομόλογα κρατών-μελών της ζώνης του ευρώ.