You are here

Μερίσματα: Ποιες εισηγμένες «ξαναθυμούνται» τους μετόχους τους

17/04/2021 09:57

Θετική έκπληξη προκαλεί το γεγονός ότι φέτος θα υπάρξουν αρκετές εισηγμένες εταιρείες, οι οποίες προγραμματίζουν μετά από χρόνια «ανομβρίας» να μοιράσουν και πάλι μετρητά στους μετόχους τους. Η έκπληξη αυτή γίνεται ακόμη μεγαλύτερη αν συνεκτιμηθεί το γεγονός ότι η περυσινή χρονιά επηρεάστηκε έντονα αρνητικά από την πανδημία.

Για τις πολύ ανοδικές περυσινές οικονομικές επιδόσεις της Byte ComputerΒΥΤΕ +0,66% έχουμε αναφερθεί αρκετές φορές στο Euro2day.gr (ενδεικτικά στο δημοσίευμα με τίτλο «υψηλές προσδοκίες για τον κλάδο της πληροφορικής», όπως και για το ότι η εισηγμένη εταιρεία είναι «φορτωμένη» με υψηλό υπόλοιπο ανεκτέλεστων συμβάσεων.

Η θετική έκπληξη ωστόσο προέρχεται από το γεγονός ότι η Byte θα προχωρήσει φέτος- μετά από πολλά χρόνια «ανομβρίας»- στη διανομή μερίσματος προς τους μετόχους της (προγραμματίζεται να καταβληθεί στις 14 Ιουλίου).

Πέραν όμως της Byte, ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο να προχωρήσει φέτος στη διανομή κάποιου μερίσματος και μια ακόμη εισηγμένη εταιρεία πληροφορικής, οι μέτοχοι της οποίας έχουν και αυτοί πολλά χρόνια να δουν το… χρώμα του χρήματος. Πρόκειται για την Ίλυδα, όπως τουλάχιστον είχε προϊδεάσει σχετικά ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Βασίλης Ανυφαντάκης στα πλαίσια της περυσινής τακτικής γενικής συνέλευσης (Ιούλιος 2020).

Όλα αυτά είναι αποτέλεσμα της ανοδικής πορείας που έχει σημειώσει ο κλάδος της πληροφορικής κατά τα τελευταία χρόνια, αλλά και των ευοίωνων προοπτικών του με βάση τις προσδοκίες των ΕΣΠΑ, του Ταμείου Ανάκαμψης, αλλά και των επιτακτικών αναγκών για ψηφιοποίηση της οικονομίας. Άλλωστε, με θετικά σχόλια για τον κλάδο μίλησε πρόσφατα και ο πρόεδρος του ΧΑ Σωκράτης Λαζαρίδης, στα πλαίσια συνέντευξης που παραχώρησε στο Bloomberg.

Ωστόσο, οι δύο προαναφερθείσες εισηγμένες δεν αναμένεται να είναι οι μόνες οι οποίες μετά από χρόνια προγραμματίζουν να μοιράσουν μετρητά στους μετόχους τους. ‘Ήδη, σχετική απόφαση έχει πάρει η εταιρεία επενδύσεων ακίνητης περιουσίας Trastor, καθώς και η Έλαστρον, (θα διανεμηθεί στις 22 Ιουλίου) η οποία δραστηριοποιείται στον κλάδο εμπορίας ειδών σιδήρου-χάλυβα. Η εισηγμένη εταιρεία μετά από ένα πτωτικό πρώτο περυσινό εξάμηνο είδε στη συνέχεια τη ζήτηση να ανεβαίνει σημαντικά, ενώ παράλληλα τα αποτελέσματά της ευνοήθηκαν και από την ανοδική πορεία που σημείωσε η τιμή του χάλυβα στις διεθνείς αγοράς (διεύρυνση μικτού περιθωρίου κέρδους).

Παράλληλα, η Έλαστρον αναμένεται να ωφεληθεί κατά τα επόμενα χρόνια σε περίπτωση αύξησης των επενδύσεων και της οικοδομικής δραστηριότητας στη χώρα, όπως αναμένεται να γίνει μέσα και από τη συμβολή του Ταμείου Ανάκαμψης.

Να σημειωθεί τέλος ότι μετά από πολλά χρόνια «ανομβρίας» άρχισε να μοιράζει μέρισμα στους μετόχους της από πέρυσι η Viohalco (0,01 ευρώ), ποσό που αναμένεται να διπλασιαστεί φέτος.

Πηγή: Euro2day