You are here

Mέρκελ: Η Ελλάδα δεν θα πρέπει να επικεντρώνει στη σύνοδο Κορυφής

22/03/2010 11:30
Οι ευρωπαίοι ηγέτες έστειλαν αντικρουόμενα μηνύματα το Σαββατοκύριακο σχετικά με το θέμα ενδεχόμενης οικονομικής βοήθειας προς την Ελλάδα με την Γερμανίδα καγκελάριο Angela Merkel να προειδοποιεί την Αθήνα να λύσει μόνη της τα προβλήματά της και τον Ιταλό πρωθυπουργό Silvio Berlusconi να υποστηρίζει έντονα μία ευρωπαϊκή λύση.

Οι 16 χώρες της ευρωζώνης είναι διχασμένες για το εάν και πως θα προχωρήσουν σε οικονομική βοήθεια προς την Ελλάδα ώστε η χώρα να καλύψει τις δανειακές της ανάγκες και τα ελλείμματά της. Η κρίση που αντιμετωπίζουν οι χώρες του μπλοκ είναι η χειρότερη στα 11 χρόνια ύπαρξης του ευρώ.

Η Καγκελάριος Merkel, που βρίσκεται αντιμέτωπη με καθοριστικής σημασίας τοπικές εκλογές τον Μάιο, γνωρίζει ότι μεγάλο μέρος του εκλογικού σώματος της χώρας της είναι κατά της βοήθειας προς την Ελλάδα.

Στο γερμανικό ραδιόφωνο η Merkel αρνήθηκε ότι η Ελλάδα έχει άμεση οικονομική ανάγκη και απέρριψε της συστάσεις του προέδρου της Κομισιόν Jose Manuel Barroso ότι οι ηγέτες της ΕΕ πρέπει να συμφωνήσουν σε ένα πακέτο βοήθειας για την Αθήνα ενόψει της συνόδου κορυφής αυτή την εβδομάδα.

"Δεν βλέπω ότι η Ελλάδα χρειάζεται χρήματα αυτή τη στιγμή και η ελληνική κυβέρνηση το έχει επιβεβαιώσει αυτό", είπε η Merkel.

"Το θέμα της βοήθειας δεν θα είναι στην ατζέντα των συζητήσεων στη συνάντηση της Πέμπτης γιατί η Ελλάδα λέει από μόνη της ότι δεν χρειάζεται βοήθεια αυτή τη στιγμή".

Ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Silvio Berlusconi, με τη χώρα του να θεωρείται ένας από τους αδύναμους οικονομικούς κρίκους της ευρωζώνης, είπε στο Reuters την Κυριακή ότι τάσσεται απολύτως υπέρ μίας βοήθειας από την ΕΕ για την Ελλάδα προσθέτοντας ότι δεν υπάρχει λόγος να υπάρχει η ΕΕ εάν τα μέλη της δεν είναι έτοιμα να βοηθήσουν μία χώρα που έχει πληγεί από την κρίση.