You are here

Μετά τις εκλογές αυξήσεις και 39ωρο

30/01/2004 10:55
Του Γιώργου Γάτου

Την πρώτη πανελλαδική απεργία της ΓΣΕΕ, ύστερα από μια μακρά περίοδο εργασιακής ειρήνης, και το ζήτημα των μισθολογικών αυξήσεων στον ιδιωτικό και ευρύτερο δημόσιο τομέα θα κληθεί να αντιμετωπίσει η κυβέρνηση που θα προκύψει από τις εκλογές της 7ης Μαρτίου.

Την πραγματοποίηση 24ωρης προειδοποιητικής πανελλαδικής απεργίας προανήγγειλε ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Χρ. Πολυζωγόπουλος μετά τη χθεσινή διακοπή των διαπραγματεύσεων με τις εργοδοτικές οργανώσεις που προκάλεσε η πρόταση την οποία υπέβαλε ο ΣΕΒ για αύξηση των κατώτατων μισθών και ημερομισθίων κατά 3,2% το 2004.

Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, χαρακτηρίζοντας την πρόταση «εμπαιγμό» αρνήθηκε να προχωρήσει σε οποιαδήποτε διαπραγμάτευση. Η πρώτη απεργιακή κινητοποίηση θα γίνει μετά τις εκλογές αφού, όπως δήλωσε στην «Η» ο Χρ. Πολυζωγόπουλος «διανύουμε προεκλογική περίοδο και πανελλαδικές απεργίες σε προεκλογική περίοδο δεν γίνονται ποτέ»...

Ο Χρ. Πολυζωγόπουλος διευκρίνισε, πάντως, ότι η ΓΣΕΕ παραμένει αμετακίνητη στα αιτήματά της (τόσο για την αύξηση του 8% όσο και για το 39ωρο) αλλά, δεν θα αρνηθεί να προσέλθει ξανά στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων εάν η εργοδοτική πλευρά αναθεωρήσει τη στάση της.

Διαφοροποιήσεις

«Η ΓΣΕΕ έχει θέσει πάρα πολύ υψηλές προσδοκίες που η ελληνική οικονομία δεν αντέχει που θα οδηγήσει σε αύξηση της ανεργίας και θα μεγαλώσει το πρόβλημα της χαμηλής ανταγωνιστικότητας» δήλωσε ο πρόεδρος του ΣΕΒ Ο. Κυριακόπουλος χαρακτηρίζοντας «ρεαλιστική» την πρόταση για αύξηση 3,2% στα κατώτατα όρια μισθών και ημερομισθίων με βάση την πρόβλεψη για πληθωρισμό 2,9% έως 3% και το γεγονός ότι οι αυξήσεις στις κλαδικές συμβάσεις κινούνται πάντα υψηλότερα. Κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων, ωστόσο, οι εκπρόσωποι των οργανώσεων των εμπόρων και των επαγγελματοβιοτεχνών, «περιέγραψαν» ελαφρώς υψηλότερες (+0,5%) αυξήσεις για τους μισθούς.

Ο πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου Δ. Αρμενάκης κάλεσε τη ΓΣΕΕ να αποσύρει το αίτημα του 39ωρου («υπονομεύει τα θεμέλια της οικονομίας και θα αυξήσει την ανεργία», είπε) το οποίο, ωστόσο, ο ΣΕΒ φαίνεται διατεθειμένος να συζητήσει σε συνάρτηση με τη μείωση του κόστους των υπερωριών. Κατά του 39ωρου τάχθηκε και ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ Δ. Ασημακόπουλος εκφράζοντας, ωστόσο, την ελπίδα να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις.