You are here

Μετά τις εκλογές η επίτευξη επενδυτικής βαθμίδας

20/01/2023 20:56

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο CNN, ο Έλληνας Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε στα ζητήματα της ελληνικής οικονομίας, την ενεργειακή κρίση αλλά και την ευρωπαϊκή στήριξη στην Ουκρανία.

Μιλώντας στο CNN από το Νταβός της Ελβετίας, όπου μετέχει στις εργασίες του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ, ο κ. Μητσοτάκης τοποθέτησε την επίτευξη του στόχου της επενδυτικής βαθμίδας για μετά τις επικείμενες εθνικές εκλογές.

Κάνοντας λόγο για έναν πολύ σημαντικό στόχο για τη χώρα, εκτίμησε ότι η επενδυτική βαθμίδα θα επιτευχθεί «μόλις επιλύσουμε τις πολιτικές αβεβαιότητες, γιατί όπως γνωρίζετε θα έχουμε εκλογές την άνοιξη και είμαι πεπεισμένος ότι θα κερδίσουμε και πάλι».

Παράλληλα, ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι η ελληνική οικονομία «έχει καλύτερη απόδοση από την αναμενόμενη, γεγονός που σημαίνει πως δημιουργούμε μεγαλύτερο δημοσιονομικό χώρο για τη στήριξη των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών».

Ανέφερε ακόμη, ότι κατά τη διάρκεια της πανδημίας δαπανήθηκαν πάνω από  40 δισεκατομμύρια, γεγονός που αύξησε το χρέος της χώρας. «Αλλά οι αγορές έδειξαν ανεκτικότητα ως προς το ζήτημα αυτό, καθώς αντιλήφθηκαν πως αυτή η πολιτική ήταν μια αναγκαία αντίδραση για τη συγκεκριμένη στιγμή. Αλλά ταυτόχρονα, όταν κοιτάζουν το χρέος μας ως ποσοστό του ΑΕΠ, βλέπουν ότι το μειώσαμε κατά περίπου 40 ποσοστιαίες μονάδες μέσα σε τρία χρόνια. Επρόκειτο για την ταχύτερη μείωση που καταγράφηκε σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες», υποστήριξε.

Ο Έλληνας Πρωθυπουργός εκτίμησε ότι ο ελληνικός λαός θα ανανεώσει την εντολή του προς το πρόσωπό του στις επικείμενες εκλογές, υποστηρίζοντας ότι «μετράει η εμπειρία στη διαχείριση κρίσεων».

Στο ζήτημα του πολέμου στην Ουκρανία, ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι η Ευρώπη θα συνεχίσει να στηρίζει την Ουκρανία και θα επιμείνει στον δρόμο της απόπειρας απεξάρτησης από το ρωσικό φυσικό αέριο.

Ερωτηθείς αν η αποστολή εξοπλισμού στην Ουκρανία υπηρετεί τον στόχο της ειρήνης, απάντησε ότι αποτελεί τη μόνη λύση. «Γιατί σίγουρα η εναλλακτική λύση δεν είναι να ηττηθούν οι Ουκρανοί στο πεδίο της μάχης. Χρειάζονται όπλα και θα τους προμηθεύσουμε με όπλα, προκειμένου να φτάσουν σε ένα σημείο όπου θα μπορούν να διαπραγματευτούν την ειρήνη με δικούς τους όρους. Αυτός ήταν πάντα ο στόχος. Προφανώς, επιδιώκουμε τον τερματισμό της σύγκρουσης, αλλά πρέπει να δώσουμε στους Ουκρανούς τα μέσα που χρειάζονται για να υπερασπιστούν τον εαυτό τους. Αυτό είναι το ζητούμενο», τόνισε ο ίδιος.

Όπως είπε, «πρόκειται για έναν επιθετικό πόλεμο. Πρόκειται για μια προκλητική προσπάθεια μιας μεγάλης δύναμης να επιβάλει τις αναθεωρητικές της φαντασιώσεις, όσον αφορά την εξωτερική της πολιτική. Και θα συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε την Ουκρανία, όπως κάναμε μέχρι τώρα».

Υπογράμμισε, παράλληλα ότι οι δίαυλοι επικοινωνίας πρέπει να παραμένουν ανοιχτοί, ωστόσο, όπως είπε, «η διαπραγμάτευση θα πραγματοποιηθεί τελικά μεταξύ των δύο εμπλεκόμενων μερών και η Ουκρανία είναι το ένα μέρος που θα καθορίσει τους όρους της ειρήνης».