You are here

Μεταρρυθμίσεις ή το χρέος στο 436% του ΑΕΠ το 2050

20/09/2007 09:34
Της Ελευθερίας Αρλαπάνου

Χρέος που θα ανέλθει στο 436% του ΑΕΠ(!) το 2050 εξαιτίας της γήρανσης του πληθυσμού, εάν συνεχιστεί η πολιτική που ακολουθείται τώρα και δεν προωθηθούν μεταρρυθμίσεις, «βλέπει» για την Ελλάδα ο διεθνής οίκος αξιολόγησης της πιστοληπτικής ικανότητας της οικονομίας Standard & Poors, συστήνοντας, εμμέσως πλην σαφώς, το άνοιγμα και την επίλυση του ασφαλιστικού. Με μελανά χρώματα περιγράφει και τις πιθανές εξελίξεις στο «μέτωπο» των ελλειμμάτων που θα μπορούσαν να εκτιναχθούν έως και το 12% του ΑΕΠ έως το 2050, εάν δε μεταβληθούν οι υφιστάμενες πολιτικές, ως αποτέλεσμα των αυξημένων δανειακών αναγκών.

Γήρανση

Η S&P προειδοποιεί ότι με τις τρέχουσες πολιτικές το χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ ενδέχεται να υπερβεί, έως το 2050, το 300% σε επτά οικονομίες, με την Ελλάδα να «ηγείται», καθώς εκτιμάται ότι εάν δεν αλλάξει κάτι θα δει το χρέος της να εκτινάσσεται στο 436% του ΑΕΠ έως το 2050. Σε έκθεσή του ο διεθνής οίκος εκτιμά ότι «τα δημόσια οικονομικά των περισσότερων χωρών θα εμφανίσουν επιδείνωση, στο επόμενο μισό του αιώνα, ως αποτέλεσμα των δημογραφικών αλλαγών, εκτός και εάν αυτές αντισταθμιστούν από πολιτικές δημοσιονομικής προσαρμογής ή από μεταρρυθμίσεις στο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης και στο σύστημα των σχετικών δαπανών».

• Όπως αναφέρει, σε αρχική φάση η πίεση επί των δημοσίων οικονομικών από τη γήρανση του πληθυσμού θα είναι μέτρια. Από τα μέσα της επόμενης δεκαετίας η επιβάρυνση θα εντείνεται επιδεινώνοντας τους δημοσιονομικούς δείκτες.

• Εκτιμά ότι τα ελλείμματα μίας «τυπικής», για το δείγμα που χρησιμοποιεί, χώρας θα αυξηθεί υψηλότερα του 4% του ΑΕΠ έως το 2025, υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα υπάρξουν αλλαγές στην πολιτική. Το επιτοκιακό κόστος από τις νέες δανειακές ανάγκες που θα προκύψουν αναμένεται να εντείνει την πίεση στις δαπάνες από τη γήρανση του πληθυσμού και τα ελλείμματα θα αυξηθούν ακόμη και στο 6% του ΑΕΠ το 2030 και σε περισσότερο από 12% έως το 2050.

Χρέος

Έως το 2035 το χρέος θα υπερβεί το 80% και έως το 2050 σε επτά χώρες, της Ελλάδας συμπεριλαμβανομένης, θα υπερβεί το 300% έως το 2050. Η S&P εξηγεί ότι το σενάριο που περιγράφει δε συνιστά πρόβλεψη, αλλά μια προσομοίωση με στόχο να επισημάνει τη σημασία των δαπανών από τη γήρανση του πληθυσμού στις αξιολογήσεις των οικονομιών.